Årets upplaga rymmer potentiella megastjärnor

Publicerad

Svensk Uppfödningslöpning är det största loppet för tvååringar. Det överlägset största. Uppfödningslöpningen, Kriteriet och Derbyt är travets tre klassiska löpningar. Loppet kördes första gången 1926 och vanns av Ibrahim Pascha och Sophus Sörensen på 1.39,9. Mycket har hänt sedan 1926. Träna hästar för start som tvååringar kunde folk redan då. Avel har gått framåt enormt. Vi har en rentravande häst som i nio fall av tio kan springa barfota när tränaren så vill. Träningsmetoderna har förbättrats. Banunderlagen har förbättrats. Materialet som används till seldon och allt annat har förbättrats. Sophus Sörensens sulky går inte att jämföra med dagens sulky. Det är som att jämföra en T-Ford med en Formel 1-bil.

Det enda som känns omodernt är förstapriset. Förstapriset i Svenska Uppfödningslöpning är 500.000 kronor. Det är inte mer för att några kloka herrar låtit meddela att de unga djuren skulle fara illa om de fick mer pengar att slåss om!

Till årets upplaga fanns det 854 hästar som stod kvar med insatserna betalda inför anmälan den 5 november. Max 72 platser (max sex kval) fanns tillgängliga. Tvångsstrykningar? Icke. Det anmäldes 36 hästar. Den siffran säger en hel del om tillståndet hos den svenska unghästsporten.

Årets upplaga beskrivs av Jägersros sportchef Mats Ahlkvist som den bästa någonsin. Det är hans uppgift att tycka så men likafullt är jag beredd att hålla med honom. Det finns många fina hästar i kullen. Lutfi Kolgjini har i många år visat en fantastisk förmåga att plocka fram tvååringar av internationellt snitt. Micro Mesh är ytterligare ett bevis på detta. Per Engblom har med tre Tilly-hästar i finalen. De tre som var anmälda! Joakim Lövgren har en kalashäst i Barbie Tooma. Vilket djur!

En fantastisk topp bland tvååringarna

Åke Svanstedts Mystical Ann är också en tjej som det lyser klass om. Hon kan verkligen röra på påkarna. Robert Berghs Jamal Jubb är också en häst som det är lätt att gilla. Summa summarum är det förstås så att det här gänget inte lockar alltför många, det blev 36 stycken, att prova lyckan i kvalen. Vi har en fantastiskt topp bland tvååringarna.

Bredden får vi dock inte förrän det finns tillräckligt med pengar att tävla om. Nästa års proposition är redan skriven. Men till 2009 vill jag se en miljon i förstapris i Svensk Uppfödningslöpning.

Lord Capar vann en dryg miljon när han tog hem Gran Criterium i Milano i helgen. Någon som tror att han eller någon inblandad mår sämre av att det var ett så högt förstapris?

Livstids avstängning med omedelbar verkan?

Bild 334407
Robert Bergh, denne färgstarke, duktige, pratglade och ibland pojkaktigt tjurige man berör. "Alla" har åsikter om Bergharns drivning och om hans straff. "Som han reagerat var det motiverat att ge honom ett så tufft straff" är en av de märkligaste motiveringar jag hört. Inte ens i travsporten dömer man väl folk för vad de kommer att göra nästa vecka?

Jag undrar bara vilket straff den kusk får som välter halva fältet med risk för motståndarnas liv! Livstids avstängning med omedelbar verkan?

Av: Hans Brolin

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Guidens besökare

Travspelskola för alla

18 kommentarer

ILLUMINATI: I was thinking that Illuminati is not real, But today with Mr Albert I now believe that Illuminati is real, when you come across wrong person’s you will think that life is not real but when you are...

Artikelkommentarer


Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842