E

E

Publicerad

E3 - storlopp för europafödda treåringar. Körs med försök och final för två klasser fyra gånger om året. Premiär sommaren 1997.

Efteranmälan - ibland tillåtet när ett lopp inte blir fullsatt. Tränaren kan anmäla sin häst fastän anmälningstiden gått ut.

Efter - avelsterm för hästens pappa. Anges i programmet med "e".

Eftersnack - analyser och (kusk)kommentarer efter loppen.

Ekipage - häst, kusk och sulky blir tillsammans ett ekipage.

Ekipagekontrollant - person som kontrollerar hästens utrustning, ser till att hästen har på sig rätt vojlock, organiserar defileringen, kan ge ekipage tillåtelse att lämna banan efter defilering, etcetera.

Eleganten - numera avlidne Sören Nordin-brodern Gunnars smeknamn. Gunnar vann gärna loppen med liten marginal, med små medel.

Elitloppet - årets största travhändelse på Solvalla (och i Sverige överhuvud taget!). Samlar topphästar och travfolk från hela världen. Körs alltid sista söndagen i maj, med V75 dagen före. Över 30.000 i publiken.

En engelsk mil - Elitlopps-distansen 1.609 meter. Vanligt i USA.

Enhandare - ful spödrivning. Kusken tar tömmarna i ena handen och driver med den andra, för att få större kraft i smällarna. En i Sverige otillåten drivningsmetod som bestraffas strängt. Accepterad i bl.a. USA.

Bild 337574

Enkel - medelmåttig häst utan större kvalitéer. Saknar speed/styrka. Behöver inte streckas.

Enkelrad - att på V75, V64, V65, V5 eller DD endast markera en häst i varje avdelning. Du kan dock spela detta system flera gånger och därmed skapa en så kallad flerbong.

Enkelvolt - kallas volten med endast fem hästar eller färre från en distans. Inträffar också när två hästar stryks bland spåren 1-5. Hästarna voltar då en och en istället för vanligtvis två och två, i bredd.

Enkelstreck - detsamma som singelstreck. En spik med andra ord.

Entömd - häst som springer och bryter åt det ena eller andra hållet. Kan bero på att den besväras av något eller att den är ofräsch.

Entaktad - starttrög häst som har svårt att växla tempo. I regel starka hästar som är gynnade av hårt tempo - och av långa distanser.

Eventuellt vinnarodds - vad hästen skulle ha givit vinnarspelarna om den vunnit loppet. Man brukar säga: "spelad till 33 för 10".

Exporterad - häst som säljs från Sverige för att fortsätta tävlings- eller avelskarriären utomlands.

Exteriör - hästens fysiska yttre. De franska hästarna är ofta väldigt fina att titta på. De är så kallade "blänkare". Riktiga snyggingar, alltså.

D F

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Guidens besökare

Racer Bourbon

1 kommentar

Ubbe nilsson: Mycket underskattad avelshingst i Sverige.

Artikelkommentarer


Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206