Elitloppet 1993

Elitloppet 1993

Publicerad

En noslängd bakom...
Olle Goop hade aldrig vunnit Elitloppet. Nu såg han sin chans. Nordin Hanover fick luckan - men för sent. En nos fattades till Sea Cove. Inte så konstigt att Olle sjönk ihop och besviket skakade på huvudet.

För att vinna Elitloppet krävs nästan undantagslöst storartade prestationer. Men ibland räcker det med att ta ledningen och sen enbart se till att skrämma konkurrenterna till stillsam lydnad.
Så gick det till när Sea Cove vann. Dessutom med minsta möjliga marginal.

En nos fattades
Därmed inte sagt att tyskens seger kändes orättvis. Snarare vittnade detta i stället om stor respekt för frontrunnern som av många kallades Europas nye sprinterkung.

Den flamländske sulkyartisten Joseph Verbeeck drog helt säkert en lättnadens suck när målsnöret skars. En kombination av dennes skickliga tempohållning och dödenstravande Kosars seghet förhindrade Nordin Hanover att komma loss i rätt tid.
Nordin Hanovers frenetiska tempoväxling loppets sista sextondel, under Olle Goops energiskt manande händer, hjälpte inte. En nos fattades.

Att Nordin Hanover metern bakom mållinjen var först med nästan en längd försatte den i Elitloppet segerlöse storkusken Olle Goop i en närmast uppgiven sinnesstämning.
Olle sjönk ihop i sulkyn, skakade besviket på huvudet samtidigt som Nordin Hanover tog snabba och friska steg in i den betydelselösa kurvan efter mål. "Så nära, så nära", tänkte Goop och många i jättepubliken led med den i Elitloppet så otursförföljde Åby-kusken.

Frälste totospelarna

Nu ligger dock mållinjen på en fast och förutbestämd plats. Den frälste effektivt Sea Cove, och även dennes supportrar som på toton valde att göra "tyskjänkaren" till spelfavorit. Sea Cove vann Elitloppet som sjuåring. Ett tydligt tecken på att hästen förfogade över oanad utvecklingspotential. Från att ha tävlat i skymundan, men dock bra, i USA såldes han sedermera vidare. Först till Norge och sen till Tyskland.

Elitlopps-segern innebar dock inte kulmen på Sea Coves karriär. Åtta månader senare slog han knock på hela eliten när han i Paris vann Prix d'Amerique. Även då från spets, förstås, men över lång distans.

Sea Cove var sprinterkungen som även visade stora mått av uthållighet, styrka och mod. Tillräckligt för att framstå som Europas ledande travare under en längre tid.

Bild 337537

Elitloppet, final 1993 - 1609 auto

1 Sea Cove 1.11,9 - Joseph Verbeeck

(h 7 år e. Bonefish - Songlark)
2 Nordin Hanover, Olle Goop 12,0 (74)
3 Park Avenue Kathy, Göran E Johansson 12,2 (688)
4 Meadow Prophet, Lars Gustafsson 12,3 (75)
5 Imperfection, Gunnar Eggen 12,3 (465)
6 Giant Force, Ron Perce 12,5 (168)
7 Kosar, Stig H Johansson 12,8 (40)
8 Crown's Invitation, Pietro Gubellini dg8 (41)
Förstapris: 1.000.000 kr. Odds: 2,51 Plats: 13-19-45

Elitloppet 1992 Elitloppet 1994

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Guidens besökare

Racer Bourbon

1 kommentar

Ubbe nilsson: Mycket underskattad avelshingst i Sverige.

Artikelkommentarer


Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206