Elitloppet 1998

Elitloppet 1998

Publicerad

Skoningslös Moni Maker
USA vann på knock out. Moni Maker krossade Huxtable Hornline och satte nytt världsrekord. Vilken show!

Gnällspikarna tystnade snabbt efter de två försöken i Elitloppet 1998. Det var ju så att "generalen" Klaus Koch fick utstå både spott och spee av en skara "förståsigpåare" som menade att flera deltagare inte höll måttet. Men oj vilken show det blev. Världsrekorden haglade, redan i försöken kutade Huxtable Hornline och Moni Maker 1.10-tider på den självspringande ovalen.

Det jättelika jänkarstoets körsven Wally Hennessey blygade inte. Han kastade sig över fältet redan efter första sväng och gasade vildsint. Folk trodde att han hade fått spader. "Det håller aldrig". Men stoet fixade det ändå. När sedan Huxtable Hornline, för magimannen Jos Verbeeck, straffade Moni och spetsvann på 10,7 försattes publiken i härlig stämning. Vilken final det skulle bli!

Dödenskross i 10-tempo
Anders Lindqvist och Jimmy Takter, svenska tränare som utvandrat, hade lyckats med förberedelserna. Båda trodde på seger. Lindqvist "vann" spårlottningen och tog innerspåret. Här skulle det gasas, Moni Maker fick finna sig i att göra loppet själv. Och som hon gjorde det! Redan 700 kvar var saken klar. Moni Makers malande i 1.10-tempo i dödens blev för mycket för Huxtable, som i ofräsch aktion, märkt av det tuffa försöket, gav upp. Samtidigt som Moni Maker ångade vidare och stormade mot målsnöret - nytt världsrekord.

Bo William lyckligast
­ Jag såg att Huxtable var slut på sista bortre. Då skrek jag GO! And she went, flinade Hennessey på presskonferensen där det skålades i champagne och utstöttes vilda cowboytjut i äkta jänkaranda.
Ungefär samtidigt såg Guiden Jos Verbeeck ställa sig korvkön på Solvallas stallbacke. Vinnarna och förloraren...
­ Jag är helt vild, fortsatte Hennessey och tjöt en gång till. Det här är mitt livs seger. Thrill of a lifetime!
Hennesey gillade vi. Han för en dunderjänkare, visst, men han bjöd på sig själv och viftade med en svensk flagga i segerdefileringen. En publikfriare. Men också "hell of driver".
Jimmy Takter var också helnöjd, men kanske lite mer på svenskt manér.
­ Det här är en av dom fem bästa hästarna som har satt sin fot på en travbana. Och hon är fruktansvärt stark, konstaterade Jimmy och log.
Det var Elitloppet 1999, ett av de bästa som körts.
Annars minns vi även Bo William Takters segerdefilering. 100 meter efter kortegen kämpade han sig de 400 meterna till stallbacken. Visst fick man en klump i halsen? Visst unnande man honom varenda sekund? Frågan är om inte han var den lyckligaste av dem alla?

Bild 337533

Elitloppet, final 1998 - 1609 auto
1 Moni Maker 1.10,6 - Wally Hennessey
(sto 5 år e. Speedy Crown - Nan's Catch)
2 Georgia Limited, Michel Lachance 10,7 (571)
3 Giant Touchdown, Atle Hamre 10,9 (156)
4 Frisky Frazer, Axel Jacobsen 11,4 (150)
5 Running Sea, Jim Frick 11,6 (400)
6 Rival Damkaer, Erik Adielsson 11,8 (399)
7 Huxtable Hornline, Jos Verbeeck dg7 (32)
8 Defi d'Aunou, Jean Etienne Dubois dgu (33)
Förstapris: 1.750.000 kr. Odds: 2,25 Plats: 1,60-4,04-2,45

Elitloppet 1997 Elitloppet 1999

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Guidens besökare

Racer Bourbon

1 kommentar

Ubbe nilsson: Mycket underskattad avelshingst i Sverige.

Artikelkommentarer


Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206