M

Maidenlopp – körs för hästar som ännu inte har segrat.

Mangla – att pressa hårt på ledande häst. Oftast en dålig taktik.

Manke – kroppsdel på hästen där hals övergår i rygg. Hästarnas höjd mäts också som regel vid manken. Idealhöjden sägs vara kring 1,59.

Martingal – utrustningsdetalj som hjälper till att korrigera tömmarnas vinkel mot bettet. Vanligt på hästar som är känsliga i munnen.

Mask – inälvsparasit som skadar mag- och tarmslemhinnorna. Normalt sett avmaskas en häst tre-fyra gånger/år för att skydda hästen mot dessa parasiter.

Maska – att markant sänka, strypa tempot. Gynnar förstås ledarhästen.

Maskin – ”hamna i maskin” är ett vanligt uttryck. Betyder att hästen utan egen förskyllan kom bort. Exempelvis drogs bakåt i fältet av en kall framförvarande konkurrent och därvidlag tappade alla chanser.

Markskygg – häst som är skraj för saker på marken. Vill gärna hoppa över skuggor, ryggar för totokvitton o.s.v. Avhjälps genom att hästen utrustas med en detalj som förhindrar den att se marken framför sig.

Matchning – en del tränare bryr sig inte speciellt hur dom startar sina hästar. De är med ”överallt” där hästen får plats. Mera proffsiga tränare planerar efter hästens förmåga. Matchar t.ex. i enklare gäng för att bygga upp hästens psyke innan den anses mogen att duga i V75.

Matematiskt – vanlig spelterm. Man kan spela en V75:a ”matematiskt” eller på flera kuponger. Att lira matematiskt betyder att man skippar allt vad ABC-hästar, utgångshästar och blocksystem heter. Man gör ett system, räknar matematiskt ut vad det kostar och lämnar sen in.

Matlapp – term från den tiden där ett sjättepris (eller en löpnings sist betalda premie) räckte till att betala hästens försörjning under en månad. Numera räcker ”matlappen” inte lika långt. Ändå lever uttrycket kvar.

Matlappsjägare – tipskommentar för häst med begränsad kapacitet och som inte har något med segerstriden att göra. Jagar bara pengar.

Maxutdelning – prestation uppnådd efter bästa möjliga resa.

Medeldistans – den vanligaste distansen i travlopp. Enligt tävlingsreglementet avser medeldistans sträckor mellan 2000 och 2399 meter. Vanligast är 2140. De flesta lopp på Solvalla körs över medeldistans.

Medelmåtta – häst som varken är bra eller dålig. Vinner sällan.

Meeting – en begränsad tävlingsperiod. I V75 delas året upp i åtta meeting. 1997 års V75-möten varierar i längd, från fem till åtta veckor.

Meetingtillägg – förlegad term från V65:s barndom. Häst som vann ett lopp i t.ex. Klass III straffades med (omöjliga) 20 meters tillägg om den ville vara med i ytterligare Klass III-försök samma meeting.

Mellanbana – Sveriges travbanor indelas i stor-, mellan- och småbanor. Storbanorna är Solvalla, Åby och Jägersro (även Bergsåker borde numera räknas som en storbana, med anledning av alla topphästar och stjärnkuskar som kommer därifrån). Mellanbanorna är tolv till antalet. Resten är småbanor. Dessutom tillkommer ett antal ännu mindre, icke permanenta, banor.

Menhammar – stuteri utanför Stockholm där Zoot Suit verkar.

Miljon – ”såg ut som en miljon” = hästen såg ut som en bombsäker vinnare.

Miljonklubben – en tidigare celeber klubb för hästar som tjänat en miljon kronor. Sveriges första ”miljonhäst” hette Lyon. Inflationen har dock urholkat värdet av bedriften att fixa en miljon insprungna kronor. Därför pratar man inte längre lika högt om miljonklubbens medlemmar.

Minimivinst – lägsta summa som betalas ut i spel. På V75 ges vinster ner till tio (10) kronor. När vinnarna blir lättfunna orkar sällan utdelningen på fem rätt över denna gräns och då blir det jackpot.

Mittfältare – se medelmåtta.

Mjölktand – även hästar har mjölktänder som börjar bytas ut vid två och ett halvt års ålder. När hästen är drygt fyra år är alla mjölktänder utbytta.

Modevagn – modern, lättare typ av sulky som introducerades på 70-talet i Sverige. Fick många hästar att prestera bättre resultat. Efter påtryckningar från spelare tvingades STC att införa en stjärna i programmet för alla hästar som tävlade i modesulky. Stjärnan är numera borttagen.

Monté – travridning. Tävlingsform där hästarna i stället för att spännas framför sulky tävlar med ryttare i sadeln. Mycket vanligt i Frankrike. Hade premiär med totolisatorspel i Sverige i juni 2004.

M

Mordvinnare – populär spelterm: häst som aldrig kan torska!

Mugg – inflammation i hästens karleder som ger hästen svår klåda.

Murder – uttalas ”möörder”, betyder klar vinnare. Häst med toppchans.

Murphybländare – skygglapp vid hästens ena öga som ska få den att springa rakt med huvudet.

M

Måldomare – person som är högsta ansvarig för de beslut som fattas under tävlingarna. Måldomaren på Solvalla heter Barry Karlsson.

Måldomarnämd – måldomarens medhjälparstab. Består i regel av tre personer som hjälper till med allt från förhör av kuskar till att bestämma ordningsföljden i mål. Dessa personer får inte spela på toton.

Måldomartorn – plats där domarna har sitt säte, ofta i anslutning till mål. Alltid beläget en bit ovanför marken, så att dom har bra uppsikt över hela banan.

Målfoto – tas i varje lopp för att bestämma den exakta ordningsföljden i mål. Nödvändigt hjälpmedel när man med blotta ögat inte kan avgöra vem som passerat mållinjen först.

M

Målgalopp – att galoppera över mållinjen är inte tillåtet. Hästar som gör det diskvalificeras obönhörligen.

Måtta – att vinna med liten marginal: Kusken litade på hästens löphuvud och ”måttade” in den med ett huvud sista biten.

Märr – annat uttryck för sto. Egentligen är det fölstoet som kallas märr.

Mördarbacke – träningsbacke, formar starka och uthålliga hästar och har fått många efterföljare landet runt.

Mördartempo – vansinnesfart i fel läge i ett travlopp. Till exempel en öppning mellan två envisa kuskar i 13-tempo första varvet över full distans i lägsta V75-klassen.

Mörka – föra bakom ljuset. Undvika att berätta om en klar vinnare. Smutsig hantering. Guiden mörkar aldrig!

Mörkeranmälan – anmälningsförfarande där man som kusk/tränare inte får veta vare sig startspår eller motstånd för sin häst.

Mörtebol – Åmåls travbana i Dalsland kallas ibland så. En bana som för övrigt bara mäter 800 meter.

Mörkfux – väldigt mörkt (röd)färgad fux.

L N

M M M