N

N

Publicerad

Naturtravare - häst som inte har någon onödig utrustning på sig när den tävlar. Går "ren" från t.ex. boots, gamascher och knäskydd.

Nattrav - körs på företrädesvis mindre banor under sommartid. Första start normalt kl. 21.00. Sista loppet går i mål långt efter midnatt.

Nedärva - egenskaper hos avelshingst eller sto som ärvs av avkomman. Som till exempel löphuvud, distanssvaghet, vinnarinstinkt m.m.

Nollopp - lopp för hästar som tjänat noll, eller strax över, noll kronor. Rena nybörjarlopp alltså. Brukar vara svårtippade för lirarna.

Nollpoängare - häst som inte har tjänat några prispengar under sina senaste fem starter och därför inte förfogar över några startpoäng.

Nordin - Sören, Gösta, Gunnar, känd brödratrio som betytt oerhört mycket för svensk travsport.

Nordis - nordsvensk travare, benämns även kallblod.

Norsk gas - ett vanligt huvudlag utrustat med skygglappar som dras upp eller ner så att hästen inte kan se åt sidorna. Detta i syfte att överraska hästen och få den att tända om i en slutstrid. Brukar fungera några gånger, sedan vänjer sig hästen även vid detta och överraskningsmomentet försvinner.

Bild 337561

Nos - hästens näsa. I resultatbörsen ser man ibland lopp som har vunnits med en nos som segermarginal. Stenhårt i mål alltså, nästan dött lopp.

Nosläder - används på hästar som är stänkrädda. Fladdrande läderremmar sätts på nosen och hjälper hästen att inte reagera på grusstänket.

Ny i klassen - häst som går från en lägre klass till en högre i t.ex. V75. Är man i ny i klassen brukar man ofta ha svårt att hävda sig direkt.

Något tung - banans aktuella beskaffenhet. Lite skitig och ca en sekund långsam. En del hästar har därmed svårt att få det rätta fästet.

Nötare - häst som kämpar på och gör sitt i skymundan. Når sällan några större framgångar men startar ofta och försörjer sig.

M O

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Guidens besökare

Racer Bourbon

1 kommentar

Ubbe nilsson: Mycket underskattad avelshingst i Sverige.

Artikelkommentarer


Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206