N

N

Publicerad

Naturtravare - häst som inte har någon onödig utrustning på sig när den tävlar. Går "ren" från t.ex. boots, gamascher och knäskydd.

Nattrav - körs på företrädesvis mindre banor under sommartid. Första start normalt kl. 21.00. Sista loppet går i mål långt efter midnatt.

Nedärva - egenskaper hos avelshingst eller sto som ärvs av avkomman. Som till exempel löphuvud, distanssvaghet, vinnarinstinkt m.m.

Nollopp - lopp för hästar som tjänat noll, eller strax över, noll kronor. Rena nybörjarlopp alltså. Brukar vara svårtippade för lirarna.

Nollpoängare - häst som inte har tjänat några prispengar under sina senaste fem starter och därför inte förfogar över några startpoäng.

Nordin - Sören, Gösta, Gunnar, känd brödratrio som betytt oerhört mycket för svensk travsport.

Nordis - nordsvensk travare, benämns även kallblod.

Norsk gas - ett vanligt huvudlag utrustat med skygglappar som dras upp eller ner så att hästen inte kan se åt sidorna. Detta i syfte att överraska hästen och få den att tända om i en slutstrid. Brukar fungera några gånger, sedan vänjer sig hästen även vid detta och överraskningsmomentet försvinner.

Bild 337561

Nos - hästens näsa. I resultatbörsen ser man ibland lopp som har vunnits med en nos som segermarginal. Stenhårt i mål alltså, nästan dött lopp.

Nosläder - används på hästar som är stänkrädda. Fladdrande läderremmar sätts på nosen och hjälper hästen att inte reagera på grusstänket.

Ny i klassen - häst som går från en lägre klass till en högre i t.ex. V75. Är man i ny i klassen brukar man ofta ha svårt att hävda sig direkt.

Något tung - banans aktuella beskaffenhet. Lite skitig och ca en sekund långsam. En del hästar har därmed svårt att få det rätta fästet.

Nötare - häst som kämpar på och gör sitt i skymundan. Når sällan några större framgångar men startar ofta och försörjer sig.

M O

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Guidens besökare

Kupongen - strecka utvalda hästar

10 kommentarer

anders.nilsson2500: hej undrar vad svaret blev till tovalisa 2016-09-28

Artikelkommentarer