Spelen - hitta vinnaren

Spelen - hitta vinnaren

Publicerad

Bild 334073


Grunden är väldigt enkel. Det gäller att välja ut ett vinnande travekipage och satsa pengar på den utvalda vinnaren. Vinner sedan ekipaget så vinner man pengar. Förlorar de, så förlorar spelaren sin insats.
Visst är det fullt möjligt att välja ut sina hästar på direkt chans. Men då blir ju chansen att få rätt - och vinna spelet - tämligen liten. Så den typen av spelare är ganska få bland travspelarna. Nej, charmen och dragningskraften i travspelandet är till största delen just det att ju mer kunskap man har om travsporten desto större chans att pricka in rätt vinnare.

Bild 334071
Det finns en rad olika spel inom travsporten. Spelen kan sedan delas upp i två kategorier; spel på vinnande travekipage och spel på plats, det vill säga att spelaren väljer ut de ekipage som man tror ska komma etta, tvåa och ibland trea i utvalda lopp.

Det absolut vanligaste travspelet är spel på vinnande ekipage. Och det absolut populäraste travspelet i Sverige är V75, vars lopp går av stapeln på lördagseftermiddagar (samt några enstaka gånger på andra dagar under året).

Läs översikt över samtliga spel här.

Bild 334074
Odds
Hur mycket vinsten blir beror på hur många som spelar på loppet och vilka odds respektive vinnande ekipage fick. Och oddsen i sin tur, får ekipagen beroende på hur spelarna spelar på dem. Om en stor andel av spelarna tror att ekipage 3 ska vinna i lopp 1 genom att tippa på just 3:an blir oddset lågt. Om få av spelarna tror att ekipage 3 ska vinna blir oddset högt.

Här kommer ett par räkneexempel: säg att du satsat 10 kronor på att ekipage 3 ska vinna loppet och oddset blev 2,64 (eftersom en stor andel av de andra som också spelat på loppet också trodde på 3:an.) Vinsten på dina 10 kronor blir då 10 x 2,64 = 26,40 kronor.

Om du istället hade valt ett ekipage som få eller inga andra spelare tror ska vinna loppet hade oddset på ekipaget blivit högt, exempelvis 443. Om ekipaget då går in blir vinsten på dina satsade 10 kronor 10 x 443 = 4.430,00 kronor.

Bild 334075

Ett annat sätt att förklara det här med oddsen är såhär: säg att 100 spelare satsar pengar i ett lopp. Spelarnas satsade pengar samlas i en pott som ska fördelas bland dem som prickat in rätt vinnare*. Om då 70 av dessa spelare spelat på samma häst - som vinner - ska dessa 70 personer dela på vinstpotten. Vilket följaktligen blir ganska lite till var och en. Om det istället är bara 1 person som spelat på den vinnande hästen är det ju bara den personen som får vinstpotten - och då blir det så mycket mer till vinnaren.
* Vinstpengen som går tillbaka till vinnarna är inte detsamma som hela summan det spelas för. En del av spelets pengar går till skatt, en skatt där sedan en del går till staten och en del går tillbaka till hästnäringen. Det finns dock en garanti för att spelarna alltid får tillbaka sina satsade pengar vid vinst.

Bild 334076

V75-spelet
I V75-spelet försöker vi alltså pricka in vinnarna i sju lopp. Och hur stor vinsten blir baseras på antal streck på vinnarna i de sju loppen.

Det gör alltså att utdelningen i V75-spelet kan variera stort. Det kan bli allt från att en stor grupp vinnare vinner en mycket blygsam summa pengar, till att en vinnare kammar hem hela vinstpotten. Den största vinsten hittills på V75 var drygt 67 miljoner kronor till en ensam vinnare i februari 2009.

Åter travskolans startsida

Av: Susanne Landin

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Guidens besökare

Racer Bourbon

1 kommentar

Ubbe nilsson: Mycket underskattad avelshingst i Sverige.

Artikelkommentarer


Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206