"Nitton å åtta i andra heatet..."

Publicerad

Wellino Boko dopad! Wellino Boko inte dopad! Stig H. Johansson är friad från misstankarna om doping sedan B-provet, det kontrollprov som alltid tas och analyseras på ett annat laboratorium, visat att det inte fanns något i provet som skulle kunnat påverka Wellino Boko i det aktuella loppet.

 

Stig H. Johansson har på sin hemsida publicerat ett öppet brev till ST (Svensk Travsport) där han påtalar de orimligheter som finns i det dopingreglemente som gäller idag.

Knappt var dessa rader bekanta för allmänheten förrän ST:s överveterinär Peter Forssberg tar till orda och avfärdar Stig H:s inlägg på ett sätt som antyder att han snarare borde titulera sig översittare.

 Stig H får gärna gå till civilrätt vilket kan kosta honom en rejäl slant och vi är trygga i det vi gör proklamerar Forssberg. Och passar också på att förkunna att det minsann finns faktafel i Stig H:s text.

Överveterinären har nog varit borta från verkligheten lite för länge. Den oerhörda press de aktiva känner och det helt onödiga smutskastande av travsporten som tillämpningen av dagens dopingregler skapar är ju en allvarlig fråga.

Det krävs en stor dos, inte nanogram, av sunt förnuft för att skapa en relevant tillämpning av reglerna. Men kanske bara en normaldos av sunt förnuft för att inse att det Stig H säger är det vettigaste som sagts om doping på mycket länge.

 

Dream On Hanover (e. Andover Hall-D Train) kostade 260.000 dolalrs på auktion i fjol. Nu har systern till Donato Hanover börjat avbetalningarna. Körd av  Brett Miller  vann på 1.14,2/1.609 meter i ett av de elva divisionslopp av Tompkins-Geers för tvååringar på Tioga Downs. Ägaren Karl-Erik Bender kunde räkna in drygt 8.000 dollar.
Staffan Lind tränar den talangfulla damen.

På bilden nedan: Dream On Hanover flankerad av Marie Lind, Karl-Erik Bender och Staffan Lind inför ett heat i Floridavärmen i vintras.

 

Dream On Hanover flankerad av Marie Lindh, Karl-Erik Bender och Staffan Lindh inför ett heat i Floridavärmen o vintras.

 

Årjängs Stora har en  lång och randig historia påbörjad 1952 med Lord Peter och Ragnar Thorngren. Jag såg i det aktuella Årjängsprogrammet att Bengt "Kroken" Nilsson hade missat ett lopp och det var när Miss Golden och Alf "Krocken" Kårvall vann 1962. Duon vann för övrigt även 1963. Efter hemresan 1962 blev Krocken enligt vad som sägas stoppad i en fartkontroll.

Myndig polisman stack in nosen i bilen och upplyste Kårvall om att det gått fort.

– Tycker du? 19,8 i andra heatet var väl inte så märkvärdigt, sa Krocken.

Polisen fick sig ett gott skratt och det påstås att Kårvall slapp böter.

Alf Kårvall var under en tid verksam på Axevalla och jag lärde känna honom som en duktig hästkarl och en utmärkt historieberättare. Smeknamnet Krocken fick han enligt egen utsago efter den schweiziske clownen Grock, egentligen Karl Adrien Wettach, men om det var sant vet jag inte heller.

Alf Kårvall var under alla omständigheter en jäkel på att "ställa iordning". Minns en häst som hette Limo som Kårvall fick in i träning.

- Ingen stjärna men inte den sämsta jag haft, sa Krocken och en tid senare meddelade han att han hade en vinnare. Limo var mogen att vinna lopp. Jag tvivlade men det skulle jag inte gjort. Limo vann naturligtvis.

 

När jag kollade runt lite kring Limos seger så hamnade jag på avvägar och kom via travhästen Emil (Leif Protector - Princess Liberty)  i kontakt med Dan  Jakobsson (vars far ägde Emil) som hade en kul histsoria att berätta. Det här var långt innan spel vi nätet var aktuellt. V5 spelades på en tredelad kupong. Dan, som gillade Göte Östlund och Folke Sjöberg, gjorde två rader som pappa Lars lämnade in. Ingen hade fem rätt men Dan fanns bland dem som hade fyra. 648 kronor var fyran värd. Men ändå inte. Axevallas nitiske totokontrollant bestämde nämligen att kupongen var ogiltig. Orsak: Kupongen var ifylld med blyerts.

Det ringdes runt till andra banor. Ingenstans hade kupongen blivit underkänd. Utom på Axevalla. Unge Dans drömmar on en ny egen cykel flög all världens väg. Totoreglementet skrev om för att inga tvivel skulle råda framöver.

V5-kupong skall ifyllas med kulspetspenna stod det några månader senare i totoreglementet.V5-kupongerna var tredelade på den tiden. Två kopior med rätt nummer på räckte inte för den nitiske kontrollanten.

Sunt förnuft var tydligen en bristvara även på den tiden.

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Guidens besökare

Racer Bourbon

1 kommentar

Ubbe nilsson: Mycket underskattad avelshingst i Sverige.

Artikelkommentarer


Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206