Kriterievinnare JAG minns…

Publicerad

Svenskt Travkriterium avgörs på söndag och precis som Derbyt är det ett lopp som man bara får en chans att vinna. Jag har sett de 22 senaste upplagorna på plats på Solvalla och har mer eller mindre starka minnen från de flesta. Jag har vaskat fram några "äldre" vinnare som "poppat upp" av olika anledningar.

Stig H Johanssons förberedelser på gräset vid volten inför Pont Neufs barfotapremiär i Kriteriet 1991 var onekligen lite spektakulärt på den tiden.

Zoogins genombrott 1993 då han vann till 20 ggr pengarna glömmer jag heller inte i första taget. Man kan på ST:s hemsida inte se starter som är gjorda före 1995 men av alla Zoogins triumfer efter det var högsta oddset 5,50…

1996 vann Robert sitt första Kriterium med Remington Crown. Då jobbade Solvallas förre sportchef Mattias Stenby (numera på ST) på Guiden. Han hette Svensson på den tiden och här snackar vi 90-talets underbarn. Han fick jobb hos oss några år tidigare genom en frågesporttävling som vi hade i tidningen där han sopade banan med allt som kom i hans väg. Minns jag inte helt fel var han bara 17 år när han började på Guiden.Hur som helst hade Mattias väl i alla fall uppfyllt kravet att få spela själv när Remington Crown var med i Kriteriet och tur var väl det. För som han tjatade om att Remington var klar den dagen. Det blev också vinst till 14 ggr pengarna…

Nästan lika mycket i odds gav Sans Peur året efter. 1997 var Björn Goops stora genombrottsår och bara några månader tidigare hade han skrällvunnit (46 ggr) StoChampionatet med Carolinas Mystic. På den tiden fanns det tre olika Guiden. Förutom V75 Guiden även Solvalla Guiden samt Dagens Dubbel Guiden. Jag minns att jag i en krönika "blåste upp" upp unge Goop ordentligt. Med det vill jag inte på något sätt påstå att jag "upptäckte" honom men visst fanns det en del som tydde på att det fanns talang, även om han i början var ganska "het på gröten". Hur som helst vann Sans Peur och den 21-årige Björn Kriteriet det året. Det är inte ofta det händer men några gånger per år får man en sån där magkänsla för en häst som är bortglömd och jag måste erkänna att jag gick från Valla med ett leende på läpparna den dagen. 12,78 på toton gjorde heller inte ont…

Året efter, 1998, vann Lucky Po och Stefan Melander och är jag inte helt ute och cyklar hade "Tarzan" för första gången låtit plasta hästens hovar inför loppet. Tror inte att det var så vanligt på den tiden och kanske var det därför som "Tarzan" räckte ut tungan mot fotografen i en lite annorlunda segergest?

1999 tog Robert Bergh sin andra kriterieseger, nu med Simb Zipper, (det blev även en tredje med Hilda Zonett året efter) och här blev det väl lite snack om att Bergh "genat" innanför bangränsen i sista kurvan. Men när det väl löste sig var det inget snack och visst hade det varit väldigt tufft att diska honom för det.

Vem som vinner i år? Ja, jag tycker att det ser väldigt öppet ut. Någon ur kvartetten Stormysky, M.T.Golden Boy, Perfectly Enough och Pato är väl det mest troliga och "hängslen-och-svångrem-svaret". Men ska man "trolla fram" någon ny Sans Peur får det väl bli On Track Piraten som kan bli lite bortglömd den här gången. Med lite klaff, hårt tempo, ett formstärkande lopp i kroppen så kan det gå. Dessutom första gången med vänsterhänte Björn Goop i sulkyn.

Det tog sju år mellan Björns första och andra kriterieseger (Sans Peur och Conny Nobell). Conny vann 2004 och nu återstår att se om "Piraten" glider fram på den sjunde vågen…

On
Off

1 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Guidens besökare

Racer Bourbon

1 kommentar

Ubbe nilsson: Mycket underskattad avelshingst i Sverige.

Artikelkommentarer


Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206