"Ett Epa-alternativ jämfört med..."

Publicerad

Blogg? Ja, för undertecknad är det faktiskt på sin plats med ett frågetecken. Både för att skriva en och för att läsa en. Jag kan ärligt säga att jag inte har läst mer än ett par bloggar och det här är den första jag präntar ner.

Personliga åsikter eller navelskåderi? Stannar det vid det första är det okej medan det andra är tungt. Samtidigt kan man förstås se det som att man bjuder en del på sig själv. Vilken tur att vi är olika och hur ska jag komma ur den här inledningen helskinnad?

Vet inte riktigt men det är ju trav det ska handla om. V75 på Axvevalla i dag och jag är illa förberedd. Gillar att 12 Twigs Tarzan (V75-1) har blivit betydligt snabbare i benen än tidigare, att 2 Shanaya är "ostreckad" i andra och att 2 Delvin Gold (V75-7) såg ut som en ny häst senast (smidig som en katt efter att ha haft en "yxa i ryggen" i de flesta starter).

V86. Hade bestämt mig för att hoppa över men fick spelsug, ovanligt… Det är svårt med åtta lopp, lite som att försöka greppa en ål. Vilket tag man än tar sprattlar det iväg nånstans. V75 kan också kännas så när det är svårt men det här är ett steg till, trots lägre radpris. Å andra sidan är det roligt när det är svårt, höga utdelningar, oavsett om man är med och hugger eller inte. Hellre V86 än sedan länge förstenade V64.

Trav kan vara både härligt och urtrist. Härligt när allt stämmer och vinnarna ramlar in i stort sett vad man än gör, men urtrist när marginalerna är emot.

Maharajah har inte haft mer marginalerna med sig på slutet och det finns lika många åsikter om det som det finns "världsmästare" inom travet. Ja, världsmästare menar jag att de flesta anser sig vara i sina egna ögon. Detta gäller även undertecknad och kanske är det en bra inställning som spelare.

Min syn på Maharajah är att han var bedrövlig på Jägersro för tre starter sedan. Det var helt plötsligt en helt vanlig häst, inte Maharajah. I starten före blev det galopp efter en plusbetonad värmning och i de två senaste starterna kan man säga att han, av olika anledningar, inte har "deltagit".

Det har istället blivit två formuppbyggande lopp i kroppen. Kanske är det bra men frågan är om den här uppladdningen räcker inför Prix d'Amerique? Om den skärper formen tillräckligt? Jag hoppas verkligen det och att Maharajah vinner i Paris i slutet av januari, men någonting i ryggmärgen säger mig att det inte blir så.

Förhoppningsvis har jag fel! Maharajah gillar jag högt och rent och har gjort det sedan en "Vallapolare" från Sumpan – förre SIK-sprinterkulan Roffe Alex - tipsade om att det var något extra inför hans livs andra start.

Ett intressant fenomen är att tiderna i travloppen "skenar iväg". Man springer ju "hur fort som helst" jämfört med bara för ett tiotal år sedan. Så vad är förklaringen? Bättre banor och materiel? Skickligt avelsarbete och allt vassare tränare? Säkert är det flera samverkande orsaker men måhända finns det en annan, mera svårhanterad och svårbegriplig förklaring?

Det finns nämligen källor som menar att tiden här på jorden går snabbare än tidigare.

Jordens "hjärtslag", eller grundläggande bakgrundsfrekvens, (kallad "Schumann Resonance") ökar dramatiskt. Även om det varierat mellan geografiska regioner, så har det genomsnittliga måttet varit 7.8 cykler per sekund så länge man känner till. Detta betraktade man tidigare som en konstant och globala militära kommunikationer var uppbyggda runt den här frekvensen. Aktuella rapporter mäter nu över 11 cykler per sekund, och det stiger fortfarande. Förändringen började märkas på 1980-talet men vetenskapen vet inte varför.

En tolkning av detta, om jag nu fattat rätt, är att de 24 timmar dygnet nu utgör endast motsvarar 16 "tidigare" timmar… Låter det konstigt? Jo, det tycker jag också, men den som är intresserad kan gå in på följande länk: http://www.thecamino.com.ar/zeropointand.htm

Där finns en mera utförlig förklaring/redogörelse runt det här (under rubrikerna Geophysical Condition och What is a Schumann Resonance?).

En sak är i alla fall säker och det är att allt förändras, vare sig vi vill eller inte. Det kanske är det enda vi egentligen kan lita på.

ATG fokuserar på spelarna och på att driva upp omsättningen. Det gör man bra men det finns en del annat som gör ett amatörmässigt intryck.

Lopparkivet har ett Epa-alternativ när det gäller mediaspelare/upplösning (eller vad f-n det nu hänger på) i jämförelse med våra grannländer. Det är närmast genant att se skillnaden i bildkvalitet gentemot omsättningsmässigt "små" länder som våra nordiska grannar. Det är svårt att se detaljer, hur hästarna travar etc, på det svenska lopparkivet och det buffrar och lever kasper titt som tätt, medan bilden är klar och tydlig i Norges, Finlands och Danmarks lopparkiv.

Nej! Jag har inte en kass dator med bristfälliga/gamla programvaror i och bredbandet är det snabbaste som går att få. Lik förbaskat är det så här, både hemma och på jobbet. Det vore en trevlig överraskning om ATG satsade på lika bra grejor som man har råd med i övriga Norden, för att inte nämna Italien eller Tyskland för den delen…

Pratade med Per Lennartsson igår. Han lät riktigt sugen på 1 Year In Review i Guld (V75-3). "Finns inget annat än att köra för och i spets. Har gått att träna sista två månaderna, gick inte förut, och är hur fräsch och fin som helst. Öppnar han som senast spetsar vi och på Axevalla släpper bilen en bra bit in på rakan så vi har gott om tid på oss att få upp farten. Det känns som en bra chans".

Per var även nöjd med 1 Jaguar Broline (V75-1) och 4 Natural Wonder (V75-6). Den förstnämnde har bytt miljö och är pigg och glad på gården i Eskilstuna och N.W. går kanske barfota runt om för första gången i Lennartssons regi.

/Simma lugnt

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Guidens besökare

Racer Bourbon

1 kommentar

Ubbe nilsson: Mycket underskattad avelshingst i Sverige.

Artikelkommentarer


Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206