Bara inte fransoserna tar hand om Maharajah

Publicerad

Prix d’Amerique har det surrats om en längre tid men på söndag är det äntligen dags för världens tuffaste travlopp. Högintressant givetvis då Maharajah gav ett starkt formbesked senast.

Världens tuffaste travlopp körs på söndag då Prix d'Amerique ska avgöras. ATG har satsat hårt på att sända ut det franska loppen i AtgLive under vintern och det har visats travlopp från Frankrike var och varannan dag de senaste månaderna.

Anders Ekberg är AtgLive expert och man måste verkligen beundra Ekbergs engagemang för den franska travsporten. Att bara lära in hur de franska hästnamnen uttalas är ett konststycke, men vem har egentligen koll på vad som är rätt eller fel? Ekberg sprutar dessutom ut en massa information inför varje lopp om de franska hästarna!

Det känns som Ekbergs rabblande dock är för döva öron. Jag har kanske fel men "vanliga franska lopp" känns inte direkt upphetsande för min del och "lajven" kopplas som regel snabbt av då det är dags för Vincennes-loppen på eftermiddagarna. Jag har heller inte hört någon som direkt upplever "hallelujamoment" av de franska loppen.

Det känns nästan skönt när den franska vintermeetingen är över om en dryg månad.

De svenska framgångarna i de franska loppen har tyvärr så här långt lyst med sin frånvaro men vid det stora slaget på söndag är det väl dags? Att Maharajah skulle vara het i Prix d'Amerique kändes för mig långsökt efter guldloppet i Örebro i början av december. Maharajah visade dock i prepareloppet på kolstybben för 1,5 vecka sedan att han blir att räkna på söndag. Helt klart verkar Maharajah trivas allra bäst på Vincennes-banan och han såg strålande ut då han flög lågt sista biten. Bara nu inte fransoserna tar hand om Maharajah på söndag så kan det gå vägen. Stefan Hultman säger också i Eu Depart på AtgPlay att han har "bra feeling" och meddelar att Maharajah känns bättre än ifjol.

Ulf Stenströmer har deklarerat länge att han vill ha med Noras Bean i Prix d'Amerique och det ser också ut som Stenströmers dröm går i uppfyllelse. GRATTIS OCH LYCKA TILL. Stenströmer har sagt att många tycker nog att han är korkad som siktat på Prix d'Amerique. Vågar man inget vinner man inget. Jag tror inte Noras Bean gör bort sig bara han grejar startmomentet och helt klart hålls en extra tumme för Noras Bean.

På hemmaplan går ett GRATTIS till Fredrik B Larsson som tog en överlägsen seger med Magnolia Laser i förra veckan i Eskilstuna. Fredrik B hade innan haft rejäl segertorka och det har var första segern sedan 27 augusti då Dante Sund vann på V75 på Bergsåker. Men nu har det lossnat Fredde!

Jag måste även lyfta på hatten (eller kanske inte?) för Mantorpamatören Rolf H Petersson som har rivstartat sin nya tränarkarriär. Petersson hade visserligen licens under 80-talet men i oktober 2010 plockade Petersson ut sin nya licens På tio starter har det blivit fyra segrar, fem andraplatser och en tredjeplats!

I måndags debuterade femårige Opal Viking-sonen Firestorm Viking (delägs av E Paar-Enqvist) med seger och trots resa utvändigt om ledaren under slutrundan blev segern mycket enkel. Petersson har fem hästar på träningslistan där samtliga tränades och ägdes av Nils Enqvist tidigare, Petersson var också tidigare hovslagare hos Enqvist. Nils Enqvist dömdes till åtta års avstängning för doping men efter lite pappersarbete med byte av ägare och tränare känns det som verksamheten rullar på som vanligt!

V75-spelarna har inte haft det lätt så här långt på det nya året. På drygt 6,7 miljoner är det bara TVÅ system som lyckats pricka sju rätt på de tre omgångar som körts. På lördag är det Jägersro som är V75-värd och det ser inte helt lättlöst ut den här gången heller. Sportsligt är duellen i guld mellan Brioni och Quacio du Chene höjdpunkten och två streck är heltäckt i V75-3. I V75-1 vill jag varna för Exdream trots att han har en tveksam startrygg. Med lopp i kroppen är han säkert vassare på lördag. Chansspiken återfinns i lägsta klassen (V75-4). Unesco Brodde höll undan på ett snyggt sätt senast och slog Capello Bob. Capello Bob vann från dödens i tisdags på Jägers och det var alltså ingen dålig skalp Unesco Brodde tog senast. Bara det stämmer lite med positionerna är jag övertygad att Unesco Brodde visar sig starkast. Läget gör också att han kanske inte blir så hårt streckad.

Capello Bob svarade som sagt för en bra insats på Jägersro i tisdag men för kvällens uppvisning på Jägers i tisdags svarade fyraårige Hurricane Blue som gjorde debut för Lutfi Kolgjini. Med drygt 62.000 kronor på bankkontot vann han på strålande 14,4/2140 meter. Pang till ledningen och Kolgjini drog sedan i 50-60 meters ledningen hela vägen. Jag vill bara se mer av Hurrican Blue och bara han får vara frisk kommer han klättra snabbt genom klasserna. Undrar om han är anmäld till Derbyt?

Dags nu för full fokus till kvällens V86…Åtta lopp, idéer?!?!…puh..STÅR ÖVER! Tack ATG för förlängningen av V86, känns som onsdagarna blir billigare framöver.


On
Off

1 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Guidens besökare

Racer Bourbon

1 kommentar

Ubbe nilsson: Mycket underskattad avelshingst i Sverige.

Artikelkommentarer


Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206