"Det fins ju inga lopp kvar"

Publicerad

På fullt allvar pratas det nu om att köra trav på julafton nästa år. Landets banor har fått frågan från makthavarna. Idioti tycker de flesta. I makthavarnas boning tituleras det speloptimering.

Inte en enda dag skall travspelarna få ledigt. Inte de aktiva heller. Detta får mig att tänka tillbaks på den gamla goda tiden. Jag bodde i Göteborg, gick på Journalisthögskolan och knäckte extra på Expressen.  Jag vill minans att det var 1973 jag gjorde ett halvsidesreportage om Olle Goop. En av de frågor Olle då tyckte var viktig var att se till att de aktiva fick en drägligare tillvaro. Olle sa att om han varit hövding i trav Sverige så hade han sett till att alla söndagar blev travfria. Smaka på den. ALLA SÖNDAGAR TRAVFRIA!

Det finns förstås de som inget hellre önskar än att spela på trav. Detta faktum påminns jag om när en episod, också från tidigt 70-tal, dyker upp i mitt minne. Inför sista loppet på Färjestad var vi några stycken som stod och snackade om dagens spelutfall och hemfärd. Då anslöt en perifer vän och frågade en av mina kompisar om han kunde låna 500 kronor för ett lir i sista loppet. "Du får låna 500 under förutsättning att jag får spela åt dig och att jag får spela 300 kronor på Bengt Hjalmarsson". Låntagaren gick motvilligt med på detta. Bengt Hjalmarsson vann loppet och oddset var runt fem gånger. Aningen förvånade såg vi sedan låntagaren, med missmodet fastklistrat över hela an sikten, kassera in nettot på en dryg tusenlapp.

 Du vann ju – är du inte nöjd och glad?

Svaret kom blixtsnabbt: Fan heller det är ju inga lopp kvar…

Den sortens lirare finns säkert än idag och några miljoner extra i speloptimeringens tecken skulle säkert Remys efterträdarfe få in. Men låt oss hoppas att det finns folk med lite sunt bondförnuft som kan sätta stopp för de vansinniga tankarna om trav på Julafton.

Min bortgångne kollega Sven  "Harper" Carlström på Expressen var en stor beundrare av Karl-Gösta Fylking. Både Kalles förmåga  att köra häst, han frispråkiga sätt och hans aldrig sinande lust att berätta historier ur verkliga livet. För det mesta är dock verkligheten minst lika rolig.

Det var trav på Solvalla. Harper tyckte jag skulle haka på och ta ett surr med Korpen. Harper sa vad jag kan minnas aldrig något annat. Utanför stallet stod Kalle och en luggsliten man som just hälsat. Frågan var den vanliga: Har du någon vinnare helst en  tiooddsare?

-Idag har jag faktiskt det. Han kanske till och med ger mer…

 Det är bara ett problem, sa den luggslitne, jag är gul, stengul. Kan man få låna.

Kalle hämtade pengar. Baron Special vann, för det var den hästen Kalle avsåg. Kalle ryckte skorna för första gången och vann lätt till en bit över 30 gånger. Den luggslitnes kommentar efteråt när han betalade tillbaks:

-          Hur ända in i glödheta kan en stenklar ge sånt odds?

-          Du är ett lysande exempel på mina kamrater. Du fick låna. De andra hade inte ens råd att ställa frågan…

Den rosa teveexperten talade nyligen om i sin rosa spalt att det är nu på sommaren man skall hålla sig nykter och lira. Underförstått – alla andra super. Han tror alltså att de spelare som styr travliret i landet super på semestern. Det är möjligt att det finns seriösa spelare som tar sig en hutt men de gör det inte när de analyserar sina spel.  Räkna alltså inte med några extrapengar i sommar på grund av att "motståndarna" super .

 

On
Off

5 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Guidens besökare

Racer Bourbon

1 kommentar

Ubbe nilsson: Mycket underskattad avelshingst i Sverige.

Artikelkommentarer


Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206