Minns ni alla onsdagsturer?

Publicerad

V86 som spelform har onekligen inte gått hem hos spelarkollektivet och man kan väl förmoda att den är på väg bort och redan efter 1,5 år bli en grå parantes i svensk travsport. De tre senaste omgångarna har snittat ungefär 16 miljoner och någon ljusning går inte skönja.

Drygt 17 "millar" är snittomsättningen hittills i år. Det är väl inte helt rättvist att jämföra med fjolårssiffrorna som var 24,2. Då var det ju fortfarande nyhetens behag över V86 och marknadsföringen "bet" bra i stugorna.

Däremot kan man utan att tveka jämföra med siffrorna från 2011 då onsdagarnas spelform på Solvalla hette V64. De sex första V64-omgångarna för två år sedan omsatte i snitt över 20,1 miljoner.

I slutet av den här månaden ska man under en vecka testa V64 istället för V65 under fyra vardagar och även om inget är klargjort så är väl det troliga att det är så det kommer att bli framöver.

Jag har länge befarat att man skulle sätta in V75 även på onsdagar men det förefaller lyckligtvis vara så att man inte tänker röra och förstöra min "lördagskompis" V75. Hoppas det stämmer och att V75 förblir enbart en lördagsaktivitet med de undantag som redan finns med alla extraomgångar.

Man kan nog kallt räkna med att V86 är borta ur bilden någon gång under våren och då ersatt med någon form av V65. Men det räcker väl knappast att bara byta dag för V65. Höjt radpris till två kronor är ett troligt alternativ men vad tycker egentligen småspelarna om det? Det är ju den gruppen som är så viktig, särskilt när de ofta får hämta ut, och omsätta sina vinstpengar.

Men kanske blir de glada över att åter bara behöva analysera sex lopp istället för åtta…

 

Kommer ni förresten ihåg alla turer som förekommit på onsdagar?

1992 döptes den vanliga V5:an om till Riks-V5. 1997 övergick den till V54 (med ett radpris på två kronor) innan det 1999 blev V64 för första gången.

2003 hade V64 gjort sitt för den gången och ersattes av V65 men bara två år senare var V64 tillbaka igen men då med möjligheten att spela enbart V6.

Och 2011 var det så dags för ATG att sjösätta V86 och där är vi alltså nu, åtminstone ett tag till.

På något sätt känns som ATG dragit i de flesta spakarna för att hitta rätt på onsdagarna men utan att riktigt lyckas. Två kronors radpris på V54 lades alltså ner 1999. Frågan är om vi nu, 14 år senare, är mogna att lira för två spänn raden och ett lopp ytterligare? 100 kronor då V54 infördes 1997 motsvarade 122,50 kronor i kronkursen 2012.

Det har varit mycket debatt om diskningen av Prince Tagg och Ralf Karlstedt på Färjestad i lördags var rätt beslut. Jag tyckte synd om Raffe som nu äntligen fått tillbaka sin Prince i rätt form men det får inte påverka min åsikt. Hade han väntat till luckan fanns så hade han inte hunnit fram. Så beslutet var i mina ögon helt korrekt.

Karlstedt menade också i sitt frustrerande tillstånd att man inte diskat ett "större namn". Kanske att många av de "större" på något sätt kan krångla sig loss på ett skickligare sätt men ni kommer väl ihåg när Örjan Kihlström för bra precis ett år sedan blev diskad med Ritano Freight i ett V75-lopp i Halmstad. De var förvisso bara trea i mål men situationen påminde en del om Karlstedt-fallet. Att Örjan inte var nöjd med domslutet och den medföljande avstängningen hör liksom till sakens natur. Men likväl spelade det ingen roll att han är en av de största.

Sedan har ju även namn som Åke Svanstedt, Robert Bergh och Jörgen Westholm blivit diskade som målettor under året.

 

 

On
Off

17 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Guidens besökare

Racer Bourbon

1 kommentar

Ubbe nilsson: Mycket underskattad avelshingst i Sverige.

Artikelkommentarer


Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206