"...i skick att jogga hem Elitloppet..."

Publicerad

Det händer en hel del inom travet och mycket är positivt. Maharajah lyckades vinna Prix d´Amerique vilket spred stor glädje. Välförtjänt och roligt! Något annat mycket positivt är den helt nya trenden av öppenhet hos tränarna. Förhoppningsvis är det en trend som har kommit för att stanna.

Kollega Ola Thimrén bloggade senast och nämnde den nya öppenheten bland tränarna och jag kan inte låta bli att ta "omtag".

Skillnaden på att prata med Reijo Liljendahl som egen tränare och när han var försteman hos Stig H. Johansson är diametral. Glädjen hos Reijo går inte att miste på och han talar utan omsvep om vad lirarna vill ha reda på, "barfota runt om, helstängt och jänkarvagn".

Jag kan lugnt konstatera att jag aldrig sett en sådan förändring hos en person. Inte i något sammanhang, vare sig inom travet eller någon annanstans. Magiskt!

 

Björn Goop måste också nämnas! Från att ha varit mycket sparsmakad med användbar information i "Björnkollen" har Björn gjort en helomvändning och är nu mycket givande att lyssna på. Han ger viktiga upplysningar om sina egna hästar (förresten, vilket lyft Stall Goop har gjort!) och bidrar även med intressanta funderingar runt taktiken i loppen. Riktigt kul.

 

När jag pratade med och skrev några rader om Thomas Dalborg för några veckor sedan visste jag inte mycket om honom och överraskades av hans tuffa målsättning. Thomas sa helt frankt att han "siktade på att vinna 50 lopp under 2014 och köra in fem miljoner".

Det lät i det läget småkaxigt men han har på rekordkort tid slagit sig in och skapat sig ett namn. Småkaxigt förresten, det är fel uttryck och det tar jag omgående tillbaka. Snarare handlar det om en transatlantisk inställning och rättframhet. Befriande skönt faktiskt och unge Herr Dalborg är en välkommen västanvind.

 

Satt på caféet på Valla i onsdags och såg Tommy Hanné bolla med motståndet bakom Fuzz i V86-5. Segertiden blev för årstiden imponerande 13,3/1640 auto och det såg dessutom ut att vara okört.

Det värmde ordentligt när man inne på caféet spontant tog upp en taktfast "klapp-klapp-applåd" hela upploppet ned och jag önskar att "Tompa" hade kunnat höra det genom glasrutorna. 

Annars saknar jag den tid på Valla då man fick lugn och ro mellan loppen. Tid för eftertanke utan att ständigt höra högtalarsorlet. Nu är det segerintervjuer efter i stort sett varje lopp och det ges inte en lugn stund. Per Skoglund är kunnig och intresserad men överexponerad och han drar tyvärr ofta ut på intervjuandet i det oändliga. Varför i all världen ska man ha intervjuer i varje lopp? Sedan man började med det har det i alla fall inte tätnat på publikplats, snarare tvärtom.

 

 På lördag är det dags för premiär för Hästgalan i Stockholm efter många år i Göteborg. Nytt är också att man håller festligheterna efter tävlingarna i stället för kvällen innan. Bra upplägg och en gissning är att det kan bli ganska bra tryck på Stockholm Waterfront framemot småtimmarna.

Robert Bergh ligger bra till för att bli årets tränare och hans fenomenala förvandlingsnummer Nahar gör honom troligen sällskap som årets häst. Prestationen att få osäkre Nahar med utpräglade stayeregenskaper i skick att jogga hem Elitloppet på 1.10,1/1609 auto saknar i mina ögon motstycke. Jag kan inte påminna mig att jag har sett något liknande under de cirka 35 år jag har varit intensivt travintresserad.

 

Sydafrika har på något märkligt sätt återuppstått från dödsriket efter att under lång tid inte ha nämnts alls. Dessutom ramlade det iväg x antal storvinster till Estland. Är det någon som tror att det var de skickliga estländarna som prickade in sjuorna och la beslag på sammanlagt nära 23 miljoner kronor?

Trodde väl inte det och det är knappast någon skillnad när det gäller Sydafrika, Tasmanien och vilka travobskyra platser det nu handlar om. Att det ligger en hund begraven behöver man inte vara Hercule Poirot för att klura ut. Hur det ligger till får vi kanske aldrig riktigt veta men ryktena om "rake back" (ett slags återbetalning på spelat kapital, frekvent använt inom pokersvängen) är envisa…

Hans Skarplöth har inget att göra med de märkligt naiva, eller kanske tvärtom, beräknande avtal som har träffats. Om det handlar om ett "givande" och "tagande" eller ren dumhet får var och en fantisera om eftersom ingen talar om hur det ligger till.

VD Skarplöth har, i motsats till den förra ledningens policy, sett till att det råder öppenhet. ATG har informerat om "robotspel", varningar till spelbolag, avstängningar av desamma och även spelare. Det för in frisk luft och energi i de tidigare helt stängda informationskanalerna vilket jag personligen uppskattar mycket. Raka besked och öppenhet är verkligen en plusfaktor.

 

Hur det sedan går med skatteavtalet med staten återstår att se. Finansminister Anders Borg gör ett skärpt intryck och förhoppningsvis smittar det av sig neråt i hierarkin på Departementet. Lägre skatteavdrag ger högre odds vilket stimulerar omsättningen och det är ingen omöjlighet att även staten i en förlängning är en vinnare vid sänkta skattesatser på travspel.

 

V75-finaler på Solvalla imorgon och sedan ska ju riksögonstenen Maharajah uppmärksammas efter Prix d´Amerique-segern. Det borde innebära trevligt många besökare på plats.

Roligaste draget tycker jag är 11 Labero Broline i V75-7. Denne såg mycket formstark och kraftfull ut som länge fastlåst i Gulddivisionen på Bergsåker senast. I starten före avslutade han vasst som tvåa bakom Amaru Boko. Det är visserligen knepigt med tillägg men strular det inte blir Labero giftig.

 

On
Off

2 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Guidens besökare

Racer Bourbon

1 kommentar

Ubbe nilsson: Mycket underskattad avelshingst i Sverige.

Artikelkommentarer


Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206