Junior räds inte svenskarna

Junior räds inte svenskarna

Publicerad

STOCKHOLM ONSDAG

Sprintermästaren öppnades för alla hästar 2002. Trots det har den svenska dominansen varit total. På torsdag är hegemonin hotad. Favoriten kommer från Holland, Russel November.


Bild 337786


Russel November visade i Kungapokalen på Åby i våras att han var huvudet högre än de svenskfödda fyraåringarna. Nu kommer Hugo Langeweg och namne sonen till Halmstad för att lugga oss på ytterligare en klassisk titel, Sprintermästaren.

Hugo Langeweg Jr är förstekusk i stallet, men drabbades av migrän inför Pokalloppen på Åby - där Langewegs hade favoriterna i båda avdelningarna. Pappa fick rycka in och löste uppgiften med Russel. I Drottningens Pokal blev det däremot galopp för Genny di Jesolo. Genny var också aktuell för Sprintermästaren innan hon åkte på en skada i försomras. Hon är nu friskförklarad, tillbaka i träning och beräknas vara startklar om två månader.


Även runt Russel November har det funnits frågetecken. Hästen gick överraskande på pumpen mot Gift Kronos i Danmark 10 juni och har inte startat sedan dess.

- Han fick en halsinfektion i samband med loppet. Det gick över ganska snabbt, men veckan efter åkte han på samma sak igen, berättar Hugo Langeweg Jr.


Vässad i träningen


Det låter inte som någon vidare uppladdning inför sprinterfesten på torsdag. Junior verkar dock inte överdrivet inte orolig.

- Nej, vi tog in hästen till banan i lördags för ett rejält test och fick det besked vi önskade. Russel travade 1.16/2 000 meter med 1.08 sista halvvarvet och var fantastiskt fin. Inför resan mot Halmstad i tisdags kollade vi honom noga i halsen och han var helt frisk. Jag är övertygad om att formen inte är sämre än i Kungapokalen.

Langeweg Jr är 24 år gammal och en oprövad kusk på våra breddgrader. I hemlandet är han däremot dominant och har vunnit 609 lopp på 1 777 starter. Tre Derbyvinster finns på meritlistan, i Holland, Tyskland och stoupplagan i Italien. Nu jagar han sin första klassiska seger på svensk mark.

- Det blir inte lätt, speciellt med tanke på att vi fick bakspår i försöket, men vi reser till Sverige för att vinna. Min plan är att ta det lugnt från början. Förhoppningsvis hamnar vi mitt i fältet, sedan kommer hästen att gå ruskigt fort sista 800 meterna, lovar Hugo Jr.

Halmstad är den enda banan i Sverige som tävlar med open strech - ett extra spår innanför ledaren över upploppet. I år blir första gången Sprintermästaren avgörs med den möjligheten.

- Vi har ingen sådan bana i Holland, men planer finns på att det ska komma inom två-tre år. Själv har jag kört på ett par banor med open strech när jag jobbade i USA och tycker det är en bra idé. Fler hästar får chansen och det brukar vara uppskattat bland spelarna.


Tittar ofta på svenskt trav


Utländska kuskar har ibland svårt att anpassa sig till den svenska körkulturen. Kraftiga tempominskningar mitt i loppen leder ofta till att hästarna i kön blir chanslösa att nå segerstriden. Hugo Jr får akta sig för att falla i den fällan, men det visar sig att han kan mer om svensk travsport än man kan ana.

- Jag tittar på trav från hela världen och speciellt från Sverige. Vi får in TV4+ via parabolen. 21.30 varje kväll, Vinnare Plus, det missar jag nästan aldrig. Så jag vet hur det brukar se ut i loppen.

Sprintermästaren är öppet för fyraåriga hästar och avgörs precis som Elitloppet i två heat samma dag över distansen 1 609 meter. Förstapriset i finalen är 100 000 euro. Loppet har körts varje år sedan 1971. Russel Novembers främste utmanare anses vara finske Express Merett och Pekka Korpi. De svenska förhoppningarna knyts i första hand till Åke Svanstedts Benny Palema och Stig H Johanssons Archipelago.


Här är vinnarna sedan Sprintermästaren öppnades för utländska hästar 2002.


År Häst Kusk/Tränare Segertid

2002 Scarlet Knight Stefan Melander 1.12,5 2003 Calvin Capar Hans-Owe Sundberg/Stefan Hultman 1.12,3 2004 Gentleman Örjan Kihlström/Stefan Hultman 1.11,8 2005 Profit Ås Erik Adielsson/Kari Lähdekorpi 1.11,3 2006 Fantasy Broline Robert Bergh 1.11,9


Robin Johansson

Foto: Kanal 75

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Guidens besökare

Travspelskola för alla

18 kommentarer

ILLUMINATI: I was thinking that Illuminati is not real, But today with Mr Albert I now believe that Illuminati is real, when you come across wrong person’s you will think that life is not real but when you are...

Artikelkommentarer


Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842