Commander Crowe bländande i Svenskt Travderby

Publicerad

MALMÖ TISDAG

Commander Crowe är trav-Sveriges nya storstjärna. I bländande stil vann han Svenskt Travderby - och är fortfarande obesegrad i elva starter. För tränaren Petri Puro och kusken Johnny Takter var triumfen mycket speciell. - Det här är min största seger i karriären. Det var mycket känslor inom mig i vinnarcirkeln, säger Johnny Takter.


För 24 år sedan stod han vid sidan och såg pappa Bo William vinna derbyt med Micko Fripé. Nu var det ombytta roller och Johnnys tur att ikläda sig den gula derbykavajen. Att det här var ett stort ögonblick inför hemmapubliken gick inte att ta miste på. - Att vinna derbyt har varit lite av en dröm och det är en tung skalp att ta. Det känns helt fantastiskt och det var något alldeles speciellt i vinnarcirkeln där min familj var samlad. Jag var faktiskt lite tagen under nationalsången, säger Johnny Takter. Jägersrokusken hade ett stort favorittryck på sina axlar bakom Commander Crowe. Men rutinerad som han är behöll han sitt sedvanliga lugn. - Jag var inte nervös men innan lopp sju kände jag att det började bli lite allvar, säger han.


"Jag började fundera en del i ledningen"


Commander Crowe inledde i tredjespår runt första kurvan innan Takter satte allt på ett kort. Han provade för täten och Åke Svanstedt bakom ledande Benny Palema släppte välvilligt knappt två varv kvar. Första 500 metrarna gick på 1.11,8 men sedan kunde han dämpa farten till 1.14,8 första varvet. - Han öppnade ganska bra och som jag läste loppet innan såg det ut som att det skulle bli ledningen. Väl i täten började man att fundera en del. Hästen bröt lite i kurvorna och jag började tänka att bara det inte kommer någon i en 1.10-speed och provar mot oss."Svarar direkt när man begär lite"


I fjärde par utvändigt satt betrodda Simb Chaplin och han påbörjade en attack i tredjespår dryga varvet kvar. Med i hans rygg hakade Loy Lavec och Bowling Inferno på. I sista kurvan kom Simb Chaplin fram utvändigt om Commander Crowe. - Jag drog upp tempot på sista bortre långsidan eftersom han inte är tvärspeedig. Han har aldrig mött en så bra häst som Simb Chaplin och i sista sväng visste jag inte hur det skulle gå. Men när jag drog tussarna och ruskade lite i honom svarade han direkt. - Över upploppet svarade han när jag petade på honom och Simb Chaplin kom aldrig närmare än en längd. När det var hundra meter kvar förstod jag att han skulle vinna. Commander Crowe är en jäkla häst som bara länger på steget när man begär det och släpper ingen förbi sig, säger Takter.


"Var inte säker på om jag skulle komma tillbaka"


Segertiden för Commander Crowe blev 1.14,1 - vilket är den näst snabbaste i derbyts historia. Förstapriset uppgick till 1,6 miljoner kronor. Johnny Takter har vunnit mängder av stora lopp tidigare, bland annat World Trotting Derby med sin bror Jimmys Enjoy Lavec i USA. - Men den här segern på hemmaplan smäller högre, menar han. Sulkysnitsaren har också gjort en storartad comeback på tävlingsbanan efter några turbulenta år, då han var borta från tävlandet en längre tid. - Ett tag var jag inte helt säker på om jag skulle kunna komma tillbaka. Jag vill inte kalla det revansch på något sätt, men visst känns det bra att jag står här idag som derbyvinnare. Jag har många att tacka för det här, säger han. - Och faktum är att Petri Puro för ett och ett halvt år sedan sa till mig att han har en häst du kan vinna derbyt med.


Makalös helg för Puro


Commander Crowe var den stora snackhästen inför derbyt och ingen vet hur bra han egentligen är. Den bamsige fuxen har matchats lugnt och klokt av Petri Puro. Den framgångsrike Halmstadtränaren har en makalös helg att se tillbaka på. Inte nog med att han tränar derbyvinnaren, han både deläger och är uppfödare till honom också. Dessutom vann Puros Camilla Highness ett storlopp i italienska Cesena under lördagskvällen. - Jag är väldigt lycklig. Det har varit en hyfsad helg med tre miljoner inkört, säger Petri Puro och skrattar. - Den här segern är jättestor och jag fattar nog inte hur stor den egentligen är. Det kommer nog att ta två, tre dagar att smälta alltihopa.


Hög puls under loppet


Puro erkänner också att han hade hög puls under loppet. - Jag var lugn innan loppet fram till dess att bilen släppte iväg fältet. Då började pulsen att gå upp och sedan ökade den fram till varvet kvar. Då sjönk den igen för då tänkte jag att nu är han i ledningen och är hästen bara frisk så vinner han. - Jag tycker bara att han var sådär i försöket men har känt efter det att han gått framåt med loppet i kroppen. Idag var hästen riktigt bra och hade nog vunnit oavsett löpningsförlopp. Han har en väldigt stor motor inombords och "pullar" aldrig en enda meter i loppen. Han är flegmatisk men när man petar på honom så går han lite till."Har aldrig brukat sig för fullt"


Mycket talar för att Commander Crowe är trav-Sveriges nästa världsstjärna. Att springa 1.14,2 i sin elfte start och samtidigt vinna derbyt är oerhört starkt. - Han har aldrig behövt bruka sig för fullt och tänk när han får ytterligare 20 lopp i kroppen. En häst ska inte vara som bäst i sitt liv efter bara elva starter. Det ska den vara med 20 till 30 lopp i sig. Varken jag eller Johnny vet hur bra han är men det ska bli mycket spännande att följa utvecklingen, säger Petri Puro.


Simb Chaplin inte som bäst - trots andraplatsen


Tvåa i Svenskt Travderby blev Simb Chaplin och Markku Nieminen. Han gav Commander Crowe en match via ett rejält slutvarv från kön. - Hästen var inte som bäst idag men gjorde det ändå väldigt bra. Det är något som stör honom och vi får åka hem och kolla upp det, säger Markku Nieminen. Trea i mål var - den på förhand - stora outsidern Bowling Inferno. Trots en kort galopp 900 meter kvar gick han med i rygg ute i tredjespår under slutrundan och spurtade mycket starkt till tredjeplatsen. - Jag är otroligt nöjd men faktum är att hästen inte var som bäst. Vi körde barfota runt om och han kände av sina lite dåliga bakfötter. Att då ändå kunna var trea i derbyt säger väl en hel del om hästens kapacitet, säger tränaren Christina Medin.


Michael Carlsson

Foto: Lars Jakobsson

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Guidens besökare

Utebliven tidning och prenumeration

2 kommentarer

ESKO KALERVO KLEMOLA: 2022-01-22 08:30 ingen tidning idag

Artikelkommentarer


Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206