Vilken vass vinterfavorit

På förhand såg Vinterfavoriten ut som något av ett revanschlopp för hästar som misslyckades i kvalen till Svensk Uppfödningslöpning. Go Green Pellini var där spelad till klar favorit mot slutlige finalvinnaren Global Noble, men spolierade sina chanser med en tidig galopp. Nu fick hästen visa sitt kunnande. Ulf Ohlsson lyckades trycka sig till ledningen i en snabb öppning och fick med Enthrone på utsidan trava varvet på mycket tuffa 1.14,4. Trots det lämnades konkurrenterna 300 kvar i en uppvisning som fick Ohlsson att ta till en sällsynt svordom i vinnarcirkeln. – Det är en jävla häst det här, var den spontana kommentaren från segerkusken som var ett enda stort leende. – Jag tror att han hade gått under 1.14 om jag tryckt på lite. Det kändes att det fanns bra med krafter kvar så det är klart att man blir imponerad. Han har otrolig styrka och snabbhet.

Tiden 1.14,7a/1 640 är gott nog i sju minusgrader, bara halvsekunden från Juggle Face svenska rekord.

Det rekordet får Go Green Pellini knappast någon mer chans att slå, men däremot kan Raja Mirchis 1.15,4 över full distans vara i fara nästa fredag då Svante Båth har siktet inställt på Norrländsk 2-åringselit hemma på Bergsåker.

Elva miljoner i jackpot

En utskåpning av ett annat slag kom i Hästägarekannan över tre varv. Timo Nurmos sägs vid något tillfälle ha utnämnt Cash is Fun Zaz till den starkaste häst han har tränat. Med galoppskorna kvar i stallet och Jorma Kontio i vagnen kom en demonstration av det. När stallkamraten Ypsilon Boko galopperade i ett fruktlöst försök att utmana 100 kvar blev segermarginalen hela sju längder.

Två fyraåriga ston med framtiden för sig är Zilan Boko och Jacky Glide. Den förra fick som omgångens största favorit en odramatisk väg till vinnarcirkeln via tidig ledning. Den senare såg till att Erik Adielsson övertog ledningen i kuskligan från Örjan Kihlström efter en smått imponerande 700-metersrepa.

Kvällens kusk blev ändå Johan Untersteiner som avslutade omgången med en snygg spetsdubbel bakom Honey Trap och Aggas Dyring.

Det fastställde utdelningen till futtiga 343 kronor och ordnade fyrarättsjackpot på V64. Därmed sitter ATG inne på gott om julklappspengar till landets spelare. Först 55 miljoner i V75-jackpot på lördag och sedan en femtedel så mycket på onsdag.

Av: Kanal75