Maharajah grym i Prix de Belgique

Publicerad

Senast det blev svensk seger i Prix d'Amerique var för fem år sedan när Gigant Neo vann. Nu lutar det åt en ny blågul viktoria efter Maharajahs genrep i Prix de Belgique. I fransmännens egen lejonkula på Vincennes-banan i Paris hade han stor uppvisning. Hästen var lika bra i loppet som han var bländande fin i både uppvärmning och provstarter innan. - Det är så stort att vinna ett sådant här lopp på Vincennes att det inte går att beskriva med ord. Jag är otroligt lycklig att hästen var så fin och att allting har stämt perfekt så här långt, sa en rörd Stefan Hultman efter loppet.


Klarade omstarten väldigt bra

Maharajahs debut på fransk mark föranleddes av en omstart. Det tog sedan flera minuter innan loppet kom iväg. Men trots en för hästen rörig och ovan startmetod klarade han det galant. Han kom bra iväg i den andra starten och var snabbt i den främre träffen. Örjan Kihlström avvaktade lite utvändigt om ledaren innan han körde till och fick överta täten i nedförsbacken drygt ett varv från mål. - Hästen tacklade starten väldigt bra. Vi fick vänta länge mellan omstarten och den riktiga starten men han var lugn och fin. Vi kom iväg helt okej och jag körde lite på säkerhet. Någon blixtstartare blir han aldrig och jag behövde heller inte köra så våldsamt för att komma till ledningen, sa Örjan Kihlström.


Tussarna kvar i mål

Maharajah ökade sedan tempot successivt och försökte göra de andra möra i uppförsbacken. Han drog undan in på upploppet och blev aldrig utmanad på allvar. Örjan Kihlström satt med bakvänt spö och tussarna fanns kvar i hästens öron. Segertiden skrevs till 1.13,1 över distansen 2850 meter och förstapriset var knappt 550 000 svenska kronor. - Det här var det bästa Prix de Belgique hästen kunde gå. Det måste jag säga. Han fick en rejäl genomkörare med bra tempo i loppet och hade ändå krafter kvar i mål, sa Stefan Hultman.

Ja, det såg ut som att Örjan aldrig ryckte tussarna ur hästens öron? - Nej, han hade inget snöre. Den växeln sparar vi till en annan gång, sa Hultman och skrattade. Vad tycker du om loppet i övrigt? - Han rumplade till lite 100 kvar och då fick man hjärtat i halsgropen. Men det kunde han reda ut och sedan vann han relativt säkert. Det var ett väldigt skönt besked han visade och framförallt att han klarade starten så bra och behöll lugnet trots den stress som blev i samband med omstarten. - Han var heller inte rullig i nedförsbacken och loppet som sådant var så bra det kunde bli. Han kommer säkert att gå framåt med det här loppet i kroppen och om 14 dagar är det ett nytt lopp, menade Hultman. - Vi hade även provat och kortat käkremmen till loppet i dag. Men den får vi länga till nästa lopp för det märktes att hästen behövde den och få lite mera stöd.

Du sa inför Prix de Belgique att hästen hade 90-procentig form. Hur kommer den då att vara i Prix d'Amerique - Meningen med det här loppet var att skjuta honom i absolut toppform till Prix d'Amerique. Jag tror att han kommer att gå framåt och vara tio, femton procent bättre om två veckor.


"Både rappare och spänstigare än tidigare"

Stefan Hultman ser alltså ut att ha prickat in formtoppen lagom till det stora slaget. En minutiös och målmedveten planering och träning hade satt Maharajah i ett lysande skick.

Hur känner du så här inför loppet om två veckor? - Jag känner mig tillfredställd med dagen och har stor tilltro till Maharajah. Känslan är att vi inte kommer att göra bort oss. - Sedan måste man komma ihåg att fransmännen är fantastiska och bäst i världen på att preparera sina hästar. Så de kommer säkert att vara bättre och sedan får vi se hur bra Ready Cash är nästa gång. - Men jag är otroligt lycklig för det här och det är stort, riktigt stort. Man kan sitta hemma på rummet och spekulera men det är inte lätt att komma ner hit till lejonkulan och prestera. Så här långt är jag väldigt nöjd och Maharajah ser även både rappare och spänstigare ut än tidigare, sa Stefan Hultman.


Firade med champagne

Även Örjan Kihlström var mycket nöjd med hästens agerande i Prix de Belgique. Om två veckor har han chansen att vinna världens tuffaste travlopp. - Det har vi ju trott hela tiden att han ska kunna vara med i matchen. Hästen kändes så bra man kan önska sig och kommer säkert att gå framåt med det här loppet. Vi testade med en lite längre käkrem inför Prix d'Amerique men han blev lite stegig. Det var aldrig någon fara för galopp för han kan ju rumpla på rätt så bra ändå utan att galoppera, sa Örjan Kihlström, som firade med champagne tillsammans med Stefan Hultman efteråt.

Det är mycket som talar för att duon får fira med samma ädla dryck om två veckor.

Av: Kanal75

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Guidens besökare

Racer Bourbon

1 kommentar

Ubbe nilsson: Mycket underskattad avelshingst i Sverige.

Artikelkommentarer


Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206