Om V75 Guiden

2009
V75 Guiden vinner V75-ligan igen. Eller Tidningarnas Tipsliga som det egentligen heter. Hjemmet Mortensen fusioneras med systerbolaget Egmont Tidskrifter i Sverige. Det nya namnet blir Egmont Tidskrifter AB.

2008
Guiden.se får en ny och modern design.

2007
Guiden har ett bra spelår och vi går plus på våra spelförslag till V75.

2006
Guidenförlaget AB, som ägt V75-Guiden, upphör som enskilt bolag och V75-Guiden ingår från 1 januari 2006 i Hjemmet Mortensen AB. Guiden.se vinner V64-ligan.

2005
Nya V75-Guiden lanseras med en tidning helt fokuserad på V75. V65-Guiden läggs ner. Guiden.se presenteras i en delvis ny och uppfräschad version. Redaktionen flyttar till Gävlegatan 22 där Hjemmet Mortensens förlag samlar alla sina titlar. V75 Guiden vinner V75-ligan.

2004
Guidenförlaget byter namn på tidningarna till V75-Guiden och V65-Guiden.

2003
Förlaget byter lokaler och flyttar till Vällingby.

2002
I slutet av år 2002 är det i första hand Guiden Trav & Spel, en tidning med två nummer per vecka, som förlaget satsar på.

2001
Norska tidningskoncernen Hjemmet Mortensen A/S köper Medströmsförlagen AB.

2000
Den ”allmänna depressionen” kring sekelskiftet innebar en del förändringar på Guiden. Guidens produktion började att slimmas allt mer. Vissa sidoprodukter, typ internetsatsningen, fick lite mer moderata proportioner eller flyttades eller modifierades medan andra lades ner helt. Några andra tillkom; exempelvis samarbete med det norska företaget Joker Software AS (Jokersystemet) och Sverigeagenturen för deras försäljning.

1989
70- och 80-tal var alltså goda år och resultaten så pass bra att Medströmskoncernen år 1989 slog till och inhandlade förlaget. Som nu utökade sina tjänster till att omfatta bl.a. väggtidningar, tips per telefoner och faxar. I dessa tider dök även internet upp och i vanlig ordning var Guiden en av de första aktörerna på den marknaden.

1974
Nästa revolution kom då myndigheterna skapade spelet V65 år 1974 och redan i starten fanns den nya tidningen V65-Guiden i handeln. Det nya spelet blev ett rejält uppsving för travsporten och Guidens numera två olika tidningar gick bra. Senare dök ännu en ny spelform upp och Guiden var som vanligt där och tryckte nu även Guiden för Dagens Dubbel.

1970
Guidenförlaget AB konstitueras den 12 juni 1970 och den 7 september samma år registreras bolaget.

1968
1968 drog några i gänget igång, delvis med ett helt nytt koncept. Man ville kalla bladet för Solvalla-Guiden vilket dock banan motsatte sig så skriften döptes till Träningstipset med Solvalla-Guiden. Där det första ordet sågs i större stil medan Solvalla-Guiden endast stod i maskinskrift. Pris: 1 krona.

Den första tiden kördes bladet ut på stencil och såldes på travbanan. Innehållet var en revolution inom travsporten. Aldrig förr hade någon utanför stallarna fått veta hur travhästar tränade men nu satt ”Klock-Tor” och kollade arbetspassen vilket han sedan redovisade i Solvalla-Guiden.

Detta var bara den första innovationen och nästa var kanske att man frågade tränarna själva vad dom tyckte och trodde. Ännu en sak som aldrig tidigare presenterats för allmänheten. På det sättet fortsatte det under 70-talet och framgången var total. Med Ulf Donar som idéspruta och skönskrivande chefredaktör, Lars-Göran ”Lilleman” Forsberg som den verklige hästkarlen och träningsbevakaren och Staffan Linse som fixare och skötare av firman och ett eget tryckeri gick verksamheten allt bättre och växte sig allt större.

1960
En herre från Uddevalla, han hette Tore Falk, vann 880.000 kronor på det nyligen uppfunna så kallade V5-spelet. Det var enorma pengar så där i början av 60-talet. Vilket resulterade i en hausse för spel på hästar och lockade många nybörjare att prova sin färdigheter i ämnet.

Därvid uppstod ett nytt behov i Sverige. Man behövde veta mer om hästar. Efter hand startades därför ett antal mer eller mindre seriösa tipsblad och så även i stockholmstrakten, kring Solvalla. Där fanns bland annat ett gäng av ungherrar, varav en del var veritabla idésprutor, som kom att söka sig framåt i en del olika konstellationer och i olika former av tipsblad som sedan levde kortare eller längre tid.