Vinklad vinge och felvinklad bana

På en handfull av landets banor har man vinklad startbilsvinge och då har ytterhästarna en klar fördel, och kan t.o.m. vara med och ladda för ledningen, men på Solvalla får man tydligen vara nöjd om det p.g.a. centrifugalkraften inte blir ”brasa” redan innan bilen släppt i väg fältet.

Apropå Björn Goop, spår åtta och Solvalla tycker i alla fall jag att det var minst sagt märkligt att ingen uppmärksammade hans start med Conrads on Line förra veckan. Björn och Conrad hade just spår åtta bakom bilen. Björn befann sig säkert i just det spåret när starten gick men han var på långa vägar ansluten och kunde direkt styra ner honom i banan och inta position. De hästar med spår innanför som inte var med i startrusningen men i alla fall ansluten då bilen gick (läs Operett Brick) fick vackert ta platsen bakom Goop.

Domare, ryck upp er!

Det här är inget ofog som är typiskt Björn Goop, med tanke på hur många lopp han kör är han väldigt juste, men titt som tätt händer det att hästar släpar bakom bilen för att i nästa skede skapa sig en fördel av detta. Man kanske inte ska blåsa omstart varje gång men böter och givetvis avstängningar vid upprepning måste det bli om vi ska komma tillrätta med den här saken. Nej, ryck upp er på den här punkten, domare.

Jag tycker att det mesta trav som sänds i TV är rätt bra. Vinnare V64 på onsdagar har utvecklats till kanske det mest sevärda. Joakim Johansson är kunnig och håller en behaglig nivå där han inte försöker ta all plats, vilket inte alla klarar. Trots att jag i ett antal år jobbade tillsammans med Micke Nybrink här på Guiden trodde jag inte att han hade såna skådespelartalanger. Hans små elaka sketcher verkar t.o.m. gå hem hos de ibland så snarstuckna kuskarna.

Men varför visas loppen till stora delar från en kamera ovanför hästarna? Först var det kraftiga inzoomningar och nu denna ”från-ovan-kamera”. Bara för att tekniken utvecklas och möjligheterna finns behöver det väl inte överdrivas. Vad är det för fel med att visa hela fältet så man vet vad som händer i loppen?

Minns kallblodsdebatten på 80-talet

Apropå TV så undrar jag om inte Göran Borgås slog något slags TV-rekord i antal uttalade ”sannerligen” på kort tid i måndags från Färjestad.

På lördag är det kallblod i V75 igen. Jag gillar verkligen Järvsöfaks men tycker att han som alla andra måste få kämpa för vinsterna och visst är det betydligt roligare att få se lopp som det i lördags. Minns ni debatten på 80-talet då bl.a. Gunnar Melander (Lapp Nils), Kenneth Karlsson

Vinklad vinge och felvinklad bana

(Svinten) och minns jag inte fel även J-O Persson (Svinten) opponerade sig å det kraftigaste mot alla tillägg i kallblodsloppen. Men deras stjärnor brukade ändå stå som segrare när krutröken lagt sig.

Dessutom förlorar också ATG en hel del vinnarspel med ”Faksen-propparna”. På Romme i oktober var vinnaromsättningen i Järvsöfaks-loppet 99.000 kr, snittet i de övriga sex V75-loppen var 563.000 kr…

Av: Stefan Berglund