Maltesisk skräll inför storpublik

15.435 åskådare. Tuff körning i så gott som alla lopp. Flertalet utmärkta prestationer och segertider. Axevallas V75-tävlingar hade det mesta. Toppa det med en överlycklig maltes som tog sitt livs största seger.

Maltesisk skräll inför storpublik

Icy Glimmer As och Charles Degiorgio stod överraskande som vinnare i den högklassiga silverdivisionen. Från rygg ledaren kom luckan invändigt 150 meter från mål och Degiorgio hann knappt koppla grepp innan han började vifta i en nästan vild segergest.

– Jag vet inte vad jag gjorde när jag förstod att vi skulle vinna. Jag kände mig blind, eller full, det bara snurrade när vi passerade mål. Det här är absolut det största lopp jag vunnit, förklarade en överlycklig Degiorgio.

Charles Degiorgio, 35, har tränat och kört hästar sedan barnsben. På Malta var han en populär catchdriver med knappt 500 segrar. Men för den som när en dröm att träna häst professionellt går det inte att stanna på den lilla karga ön i Medelhavet.

– Det är runt 4000 kronor i förstapris i loppen. Vinnaren måste alltid ordna en fest, beställa segertavlor och så vidare. Det slutar med att ägarna går back på varje seger. Bäst är att komma tvåa så man får tvåtusen att behålla. Att försörja sig som travtränare på Malta är omöjligt, förklarar Degiorgio.

Därför bestämde sig Charles att prova lyckan utomlands. Blickarna riktades mot kalla Norden och för två år sedan flyttade han med två hästar till Norge. Ett halvår som lärling hos Owe Wassberg räckte.

– I Norge var de beredda att ge mig proffslicens direkt tack vare mina resultat på Malta. Tyvärr visade det sig att den inte skulle gälla i Sverige. Och det var hela tiden hit jag ville komma.

Väntar på besked

I slutet av 2005 gick flyttlasset igen. Denna gång till Vomb Södergård där proffstränaren Johan Lejon håller till. Johan gick med på att stå för hästarna medan Charles ansökte om att få A-licens. Ett och ett halvt år senare kom alltså Maltas första V75-seger. Under tiden har Degiorgio ökat sin rörelse till 14 hästar och skickat in ansökan om att gå proffstränarkursen på Wången.

– Jag gjorde det för tre veckor sedan och väntar på svar från Jägersro. Alla hästar jag tränar nu äger jag ihop med bekanta på Malta. Det har blivit ganska uppmärksammat hemma att jag flyttat till Sverige. Får jag proffslicens hoppas jag på några svenska hästägare också.

Även om Icy Glimmer As visat fina sprintertakter tidigare kom segern som en överraskning både för spelare och kusk.

– Han hade inte startat på ett tag på grund av stora problem med en hov. Därför hade jag bestämt mig för att smyga idag. Men hästen var väldigt bra, som han kändes över mål kunde vi ha fortsatt ett varv till i samma fart.

Icy Glimmer As var en av de två hästar som Degiorgio hade med sig då han lämnade hemlandet. Han är fortfarande den stora stjärnan.

– Icy har räddat mig många gånger när jag haft det svårt ekonomiskt. Om han får vara frisk har han kapacitet som räcker i gulddivisionen, det är jag säker på, berättar Charles Degiorgio.

Super Light förbi tio miljoner

Icy Glimmer As blev dagssnabbast på sina 1.12,1a/1 640 meter, men det noterades vassa tider överlag.

Super Lights 1.13,6 över lång distans var ett exempel. Som nioåring går Jörgen Westholms älskling mot sin vinstrikaste säsong hittills och med segern i Axevallalöpning passerade han tio miljoner insprunget. Dessutom visade hästen prov på en egenskap som det varit si och så med tidigare; startsnabbhet bakom bil.

– Han var jättefin i aktionen idag, mycket bättre än i senaste starten. Jag tryckte till från start och såg att vi skulle få överta från Torvald Palema, förklarade Jörgen.

Ledningen är ingen van position för Super Light, men visade sig passa perfekt. Westholm anförde i 1.15-fart tills ett varv återstod och tryckte sedan på gaspedalen. 1.10,3 sista 500 var mer än tillräckligt för att gå undan.

– Tidigare år har han inte fungerat lika bra under sommaren, men idag bara studsade han fram. Nu siktar vi mot Jubileumspokalen på Solvalla och sedan Sundsvall Open Trot.

Erik Adielsson lyckades med en kuskprestation utöver det vanliga bakom pappa Hans Jobie Ana. Från innerspår på tillägg satt ekipaget i spets efter 500 meter sedan en autostrada öppnat sig längs sargen runt första sväng. Därefter var det aldrig något snack om var segern skulle hamna.

Fyraåringar på uppgång

Tre fyraåringar som alla torde ha Derbyambitioner visade sig tuffare än sina äldre konkurrenter.

Roger Walmanns långklivade Dad’s Launcher fick nöja sig med tredje ytter trots prickad start från Örjan Kihlström då hästen trevade första stegen. Det gjorde ingenting då tempot i täten var högt samtidigt som de värsta motbuden ägnade sig åt galopp. En avslutning på 1.11 sista 800 meterna gav tidigt grepp och smygkörde Real Desire – tränad av Charles Degiorgios kompanjon Johan Lejon – avfärdades säkert sista biten. Tiden blev vassa 1.13,9/2 140 meter.

Lika fort, om än med bilens hjälp, travade Elton Silvio i lärlingsloppet. Tio segrar på elva starter är hiskeligt bra och nu imponerade hästen betydligt mer än då han målfotovann från spets i V75-debuten. Johan Untersteiner valde att backa sist från åttondespår. Varvet från mål inleddes avancemanget och trots att Elton tvingades trava hela sista sväng i fjärdespår sköljde han förbi konkurrenterna till slut.

Jämngamle Emir Rols vann på liknande sätt. 1.12,2 sista 800 i spåren från fjärde par utvändigt var tillräckligt för att formligen pulvrisera klass III-kollegorna.

Jackpot på lördag

Åke Svanstedt gick naturligtvis inte segerlös från hemmatävlingarna. Förvandlingsnumret Earl Tilly har fått respekt med sig efter tre raka segrar och tilläts husera i ledningen efter behag. Intrycket över mål var lika övertygande som tidigare och Åke döljer inte hur mycket han gillar sexåringen.

– Den här hästen har allt. I träningen visade han inget speciellt från början, men i kvalet märkte jag att det var något extra. Men eftersom han är opererad i en framkota vågar jag bara ta ett lopp i taget.

Skrällen i silverdivisionen till trots gjorde de många favoritsegrarna att det blev femrättsjackpot. Det betyder att en ensam vinnare på Hagmyren på lördag kan vinna 40 miljoner kronor.

Robin Johansson

Foto: Claes Kärrstrand