D

Dagens Dubbel – populär spelform som avgörs varje dag (med undantag av tre stora helgdagar). Det gäller att hitta vinnaren i två bestämda lopp. Spelas främst på landets totomater. Spelstopp vardagar klockan 19.30, lördagar klockan 15.00 och söndagar klockan 14.00.

D

Dala – när en häst blir trött och faller bakåt i fältet säger man att den dalar.

Damlopp – precis som det låter, ett lopp för kvinnliga kuskar.

Dannero – en av landets gemytliga småbanor, belägen i Ådalen, utanför Kramfors.

Datumlopp – ibland skrivs lopp ut där hästar som inte har startat på länge har företräde, oavsett hög eller låg startpoäng.

Defilering – före loppet spatserar hästarna förbi publiken uppradade i programnummerordning. Efter loppet segerdefilerar vinnaren.

Deg – ett i travsammanhang vanligt uttryck för pengar.

Derbyt – Svenskt Travderby. Insatslopp, det kanske mest prestigefyllda loppet i Sverige. Körs alltid första söndagen i september på Jägersro i Malmö för fyraåringar över 2640 meter med autostart.

Direktanmälan – ett relativt nytt och numera accepterat anmälningssystem. Kritiseras av en del kuskar som påstår sig inte kunna matcha hästarna eftersom de inte får veta vare sig motstånd eller startspår.

Diskad – när en häst galopperar i mer än 150 meter, över mål eller mer än två gånger skall den diskvalificeras (”diskas”) och tas ur loppet.

Distanserad – om en häst blir alltför långt efter vinnaren blir den distanserad och får inga prispengar, även om den kanske skulle inkomma som fyra i mål. Varmblodiga hästar distanseras om de i sprinterlopp inkommer tio sekunder eller mer efter vinnaren. Över 2140 meter gäller elva sekunder och över längre distanser tolv sekunder.

Division – i V75 är hästarna indelade i olika divisioner beroende på hur mycket pengar de sprungit in. Gulddivisionen är högsta klassen, Klass III den lägsta.

DK – förkortning inom parentes efter namnet på danskfödda hästar i travprogrammet. Ex: Piccolo Diavolo* (DK).

Domare – alla totalisatorlopp övervakas av olika domare. Hit räknas måldomare med nämd, bandomare med nämd, kurvdomare etc.

Doping – att på konstlad väg tillföra hästar preparat för att höja (eller sänka) prestationsförmågan hos hästarna är förbjudet. Dopingprov tas därför ofta i Sverige. Alltid på vinnaren i V75-lopp.

Doterat – den sammanlagda prissumman i ett lopp.

Dra – att hålla ett högt tempo (i täten).

Drag – när man tror extra mycket på en häst som kanske inte är så mycket tippad brukar man säga att man har ett ”drag”.

Draghjälp – att lifta med bakom, i rygg, på andra hästar. En del hästar kräver draghjälp i loppen för att kunna prestera sitt bästa.

Drivning – för att få hästen att prestera sitt maximum använder kusken körspöet för att ge signal till hästen att det är dags att ”ge järnet”. Onödigt hård och ful spödrivning skall dock bestraffas av domarna.

Drängar – kallas emellanåt (den manliga) stallpersonalen.

Dröga – ett sätt att träna hästen på. Den får dra tungt och blir stark.

Drömläge – kallas ett perfekt utgångsläge, t.ex. innerspår för en spetsberoende och startsnabb häst med pricksäker kusk.

Dubbelklasslopp – vanligt förekommande i V75 när hästarna i t.ex. Klass I möter hästarna i Bronsdivisionen och startar 20 meter före.

Dubbelvolt – lopp med fler än sex hästar. Ekipagen snurrar i (minst) två olika volter. Bakspårs- och springspårshästarna i den bakre volten.

Dunderform – en häst med extrem formtopp.

Dunka – spelterm; att gå in med en tung insats på en häst.

Dunkel (form) – används när hästens form är tveksam.

Dyka (till spets) – starta snabbt och storma till ledningen.

Dyngtrampare – stark häst som trivs bra på (regn)tunga banor.

Dödens – kallas den (för de flesta hästar) tuffa och psykiskt jobbiga positionen utvändigt om ledaren i ett travlopp. Namnet antyder att vinstchanserna är små, hästen är ”dödens”.

Dödskalle – häst som inte duger. Saknar rätta löphuvudet.

Dött lopp – när flera hästar når mållinjen samtidigt och målkameran inte kan utse någon vinnare döms dött lopp.

Döva – man stoppar bomull i öronen på hästarna. Används på nervösa och hetsiga djur för att dessa ska lugna ner sig och tävla bättre.

C E