T

Takta ur – häst som plötsligt tappar rytmen i travet. Vanligt bland franskstammade hästar som rent allmänt dras med aktionsproblem.

Ta upp – att sänka, dämpa tempot i loppet.

Tempo – farten i loppet. En del lopp körs i högt tempo, blir överpacade medan man i vissa fall stryper tempot till en så kallad Jägersro-lunk.

Tid – samtliga hästars prestationer klockas och noteras tidsmässigt. Den tid som sedan redovisas i resultatlistor och program anger hästens medelfart per kilometer.

Tillägg – i förutsättningarna för varje travlopp, den så kallade propositionen, skrivs en del lopp ut för hästar i olika klasser. De som tjänat ihop mer än en given penningsumma belastas med ett tilläggshandikapp. Att plocka in 20 meters tillägg över kort distans är mycket svårt.

Tjuvstart – precis som i simning eller friidrott förekommer omstarter inom travet. När ett ekipage passerar startlinjen före kommandorodet ”kör” ljuder en kraftig signal i högtalarna och loppet kallas tillbaka. Två tjuvstarter av samma häst och man får lämna banan. Insatserna betalas dock tillbaka till de spelare som stöttat ekipaget på toton.

Tom – häst som inte har några krafter kvar när mållinjen passeras.

Toppchans – häst som spelarna bedömmer ha stor chans att vinna.

Torpgärdan – vanlig benämning på travbanan i Boden.

Torska – att förlora. Spelarna förlorar pengar, kuskarna lopp…

Toto – förkortning för totalisator. Att kliva in på toton betyder alltså att man spelar och gör insatser på hästar.

Totomat – särskild typ av datamaskin som tar emot och registrerar alla förtidsvad på toton. Landets nät av totomatombud växer stadigt och har med marginal passerat 2.000. Administreras av ATG.

Trafikproblem – vanligt för hästar som finns i fältets bakre regioner under ett lopp. En avancerande häst kan få svar av en dålig ”rygg” och hindras på vägen framåt. Man kallar det för trafikproblem.

Travbanor – tävlingsplatsen för travhästar. Det finns 32 travbanor med totalisatortillstånd. De två senaste är Vaggeryd och Tingsryd. Åmål har 800-metersbana medan Tingsryd är en så kallad ”milebana”, banan är 1609 meter lång (engelska milen). Resterande banor är 1000 meter långa.

Trio – spel i ett lopp där det gäller att att hitta ettan, tvåan och trean i mål. Vinner man beräknas ett odds på kombinationen av de tre hästarna gentemot hur betrodda dom är. Lägsta insats är 2 kronor per kombination. Kombinationen beräknas på det antal garderingar man har.

Tredjespår – vanlig ”position” för attackerande hästar. Ett extra spår per kurva brukar betyda ca fyra meter extra att trava. En häst som i ett sprinterlopp, till exempel Elitloppet, harvar i tredjespår hela vägen tillryggalägger 1645 meter i stället för 1609 meter.

Trippeltrav – benämning på den populära travhelgen i slutet av juli på Axevalla där det tävlas fredag-lördag-söndag. Ramar in insatsloppet StoChampionatet. V75 körs på lördagen och många semesterfirare campar runt banan. Ett ”måste” för travfantaster.

Trycka – att pressa upp farten och utmana en konkurrent i ett travlopp. Ledarhästen kan till exempel få hårt tryck av den utvändige konkurrenten som gärna vill ta över ledningen.

Tryckvagn – lite dyrare träningssulky av särskild modell som tillåter tränaren att reglera motståndet för hästen. Tack vare detta kan hästen bygga upp konditionen/musklerna på ett skonsamt sätt. Används ofta på skadedrabbad häst som sätts igång igen.

T

Träningsavgift – penningsumma som tränaren avkräver hästägaren varje månad. Avgifterna varierar brett men summor runt 200 kronor per dag är vanliga. De bästa tränarna är förstås allra dyrast.

Trög – häst som saknar förmåga att snabbt öka tempot. Håller som regel ett konstant tempo loppet igenom. Sällan några vinnartyper.

Tröstlopp – vanlig benämning på numera ovanliga så kallade consolationlopp. Enbart öppet för i försöken utslagna hästar.

Tung bana – bankropp som på grund av regn försämrats och blivit tungsprungen. När underlagets beskaffenhet mäts pratar man om något tung (ca 1-2 sekunder långsam) och tung bana (mer än tre sekunder).

Tungband – läderband som fästs runt hästens tunga för att hindra den att lägga tungan över bettet och därmed bli omöjlig att styra i loppet. Används av djurskyddsskäl.

T

Turordning – i programmet officiell ”ranking” av t.ex. V65- och V75-hästar som i turordning träder in som reserver för strukna hästar, när såna av spelaren inte markerats på kupongen.

Tusenklubben – slags förening för de travkuskar som vunnit minst tusen lopp. Svår bedrift vilket bara ca 50 svenska kuskar klarat.

Tusenklubbsmatch – uppgörelse för kuskar som vunnit fler än tusen lopp. Körs under inte alltför allvarliga former för att fira en ny medlem i tusenklubben.

Tussar – rejäla bommullsbitar som placeras i öronen på travhästar. Görs av två anledningar. Dels för att lugna nervösa och knepiga hästar genom att utestänga störande ljud. Dels för att kunna ryckas i loppets slutskede och därmed överraska hästen att prestera mera. Se Rycktussar.

Tvilling – spel i ett lopp där det gäller det att hitta ettan och tvåan i mål. Oavsett vilken ordningsföljd det är så blir oddset detsamma.

Tvångsstrykning – alla hästar som anmäls till ett lopp kan inte få starta. De hästar med flest startpoäng tas bara med, övriga blir tvångsstrukna och får leta upp andra lopp att vara med i.

Tvärspeedig – häst med förmåga att på bara några steg nå toppfart. Värdefull egenskap som finns hos de flesta världsstjärnor.

Tåvikter – balanseringshjälpmedel. Skruvas fast på framdelen av hästens hovar för att ge hästen rätt balans/aktion.

Tömmar – läderremmar som gör att körsvennen kan kommunicera med den travhäst han sitter bakom. Tömmarna löper från hästens mun, över ryggen fram till den ögla där kusken håller i med ett fast handgrepp.

T

S U

T T T