V

V5 – spelform som introducerades i Sverige på 1950-talet och som ständigt behållit sin popularitet. Det gäller att hitta vinnaren i fem lopp. Kan spelas på alla banor. Radpris: en krona.

V65 – riksspel som infördes 1974. Alltid på lördagar och på en ny bana varje vecka, nu ersatt av V75. Radpris: 1 kr. Från och med hösten 2005 kommer V65 att köras alla dagar utom lördagar.

V64 – nygammal spelform som körs på onsdagar på Solvalla. Sedan återinförandet 23 november 2005 finns det möjlighet att spela V6, där du bara deltar i sexrättspotten men i gengäld får 2,5 gånger utdelningen på sex rätt.

V75 – ersatte V65 under hösten 1993 och har med smart marknadsföring av ATG seglat upp som landets populäraste spel. Radpris: 50 öre och tre vinstpooler. Ett högvinstspel likaväl som ett spel för den breda massan. Omsätter 50-60 miljoner per vecka. Rekordet uppgår dock till 188 miljoner kronor (dubbeljackpot, Solvalla 7 november 1998).

V3 – kan bara spelas ute på banorna. Som regel i tre lopp efter V5. Man satsar andelar på varje häst á tio kronor som sedan byts mellan varje avdelning. Spelavdraget är bara 20 procent vilket gör spelformen särskilt attraktiv, om än svår.

Vadkvitto – papperslappen som du får vid kassan efter att ha betalat ditt vad. Var rädd om kvittot, det är ditt enda bevis på gjort spel.

Valack – kastrerad hingst. Somliga hästar av hankön koncentrerar sig bättre på tävlingsbiten som valacker. En del hästar hade aldrig blivit något extra på tävlingsbanan utan att ha genomgått kastrering. Valacker har heller inte lika lätt för att dra på sig skador som hingstar. Victory Tilly är en känd valack. I Franrike är många lopp stängda för valacker, dvs de får inte anmälas/starta i dom loppen, bl.a. i Prix d’Amerique.

Vaggeryd – Sveriges näst senaste travbana, fyra mil utanför Jönköping i Småland.

Varmblod – den ena av två hästraser som det tävlas med i Sverige. Varmbloden är större, ädlare och travar betydligt fortare än kallblod.

Vek – häst med svagt psyke och som gärna viker ner sig i spurten om den inte under loppet fått ligga ostörd i exempelvis ledningen.

Vidöppet – lopp som anses omöjligt att tippa. Läge för helgardering.

Vincennes – Frankrikes motsvarighet till Solvalla. Placerad några mil utanför Paris. Här körs i januari varje år Prix d’Amérique, av många ansett som världens största travlopp – och svårast att vinna.

Vinge – anordning som monteras på startbilen och som fungerar som tänkt startlinje. Kan fällas ut och in.

Vingel – häst som störs av dåliga ryggar/vinglande ekipage och därmed får en extra jobbig löpning. Hästen kommer ”på vingel”.

Vingla – häst som bryter ut spår i banan helt utan anledning och som därmed ställer till problem för sig själv och för konkurrenterna.

Vinkel – V5:a. Därför att bokstaven V ser ut som en vinkel.

Vinklad vinge – för att ge hästarna med de sämsta framspåren en fördel har några banor använt sig av en vinklad startbilsvinge. Det yttersta spåret (åttondespåret) har en fördel på 1,65 meter när starten går gentemot hästarna med de innersta spåren. De fem innersta spåren har en rak vinge medan de tre yttersta spåren får ta del av den vinklade vingen. Banorna som har anammat metoden är Bollnäs, Gävle, Halmstad, Jägersro, Romme och Rättvik.

Vinnarcirkel – ärofylld, blomsterprydd plats i nära anslutning till upploppet/målet där prisceremonier, segerintervjuer etc. äger rum.

Vinnare – spelform där det gäller att pricka in vinnaren i ett travlopp. Även: TV4:s travprogram som sänds varje lördag eftermiddag med allt om V75-loppen.

Vinnarhålet – i konkurrens med ”dödens” vårt vanligaste fackuttryck. Positionen bakom ledaren i ett travlopp. Brukar leda till vinst ­ om luckan bara kommer… Ofta blir man dock fast med krafter kvar.

Vinnarodds – sifferkombination som multipliceras med insatsen på den segrande hästen för att vinstens storlek ska kunna fastställas.

Vinnartyp – travare med hög kapacitet och stort löphuvud som radar upp segrar. Alltid värd ett streck på kupongen.

Vinstbevis – kvitto som kan erhållas på såväl travbanan som hos ombudet. Intygar om en större vinstsumma som, av särskilda skäl, ej betalas ut omedelbart till spelaren.

Vinterbana – hårdfrusen isbana där hakar, broddar, krävs för att ge hästarna rätta fästet i banan. Vanligt i Norrland under vintertid.

Vojlock – slags platsmatta i olika färger (en för varje lopp) som placeras över hästens rygg och som informerar publiken om programnummer och aktuellt lopp. Publiken ser i travprogrammet och på skyltar på travbanan om vilken färg som tillhör respektive lopp.

V

Volta – att snurra runt i cirkel i samband med startmetoden voltstart och vänta in rätt position/tempo.

Voltstart – den ena av två startmetoder. I voltstart ”snurrar” hästarna i cirklar tills startpersonalen anser att samtliga ekipage har intagit sina positioner. Därefter ljuder kommandoorden: klart, ett, två och kör.

Värde – uppgift som rapporteras till spelarna efter varje avdelning på V75, V64, V65, V5 och V3. Indikerar hur många system som klarat sig kvar efter respektive avdelning och vad dessa i nuläget är värda. Att hämta ut värdet/pengarna innan hela spelomgången avverkats är dock inte möjligt.

Värmning – uppmjukning ett par timmar före loppet i syfte att förbereda hästen för tävling. En del hästar värms lugnt, för att skaka bort stelheten, andra värms tuffare för att peppas/testas lite extra.

Värmningstips – viktig sista minuten-information som baseras på hur hästarna uppträder i värmningen inför tävlingarna. Tipsen går att ta del av via Guidens VärmningsVinnarna. Finns till V75 och V65 onsdagar och förmedlas på 0939-10 88 025, taxan är 10 kr per minut

U W