Elitloppet 1986

När norrmännen tjöt tillbaka
Han kom från ett travsportens U-land. Han fick fansen att tjuta av lycka. Rex Rodney gjorde Norge till en travnation att räkna med.

Franska hästar hade vunnit Elitloppet, likaså svenska och amerikanska, men aldrig norska. Guttarna hade knappt ens haft någon häst med i försöken.
1986 blev det ändring på den saken. Med besked dessutom. Och det var helt och hållet Rex Rodneys förtjänst.
Från den lilla byn utanför Stavanger inledde ”Rexen” och hans tränare Kjell Håkonsen färden. Åtföljda av en lång svans norska supportrar som gemensamt skanderade: ”Nu ska minsann svenskarna få på nöten”.
Och på nöten fick vi.

Travnation att räkna med
Rex Rodney dundrade runt på 12,6 i försöket, smått okörd, och på liret gav han bara småpengar tillbaka till de fanatiska fansen. Men svenskarna gav inte upp. I finalen blev ”Rexen” omhändertagen av Stig H:s hästar. Inklämd i dödens, med Emile innanför, Utah Bulwark utanför och Diva Lill bakom sig. Det hjälpte inte. Rex Rodney tog sin 20:e raka femetta, den tunga, svåra vägen. Plötsligt och högst oväntat hade vårt västra grannland blivit en travnation att räkna med.

Men Elitloppet av årgång 1986 fick trots den norska segern en blå-gul stämpel. Fem av finalhästarna defilerade nämligen under hemmapublikens handfasta ackompanjemang. Låt vara att vi sen fick nöja oss med silver och brons men det var heller inte fy skam. Att få stryk av en norsk topphäst kunde vi stå ut med. Även om förstås Utah Bulwarks prestation som knappt slagen, efter tredjespår runt om (!) var värd ett femstjärnigt betyg.

Mötte ett tragiskt öde
Efter Stockholms-äventyret återvände Rex Rodney hem. Han gjorde det som en hjälte, med supporterskaran i patriotiskt släptåg. Stolta sträckte dom på sig. Äntligen hade man kommit över ett svårt och långvarigt storebrorskomplex.
Men Rex Rodneys insatser för norsk travsport hade lågt värde – skulle det visa sig. 1995 gick hästen ett mycket tragiskt öde till mötes.
Ingen ville veta av honom längre. Inte stoägarna, som ratade hingsten i aveln, inte den rike ägaren och ingen annan heller.
Man slog helt enkelt ihjäl Rex Rodney.
De enorma tjänster han gjort för sitt land var som bortglömda.
Trist. Nog var Rexen värd att sluta sina dagar på ett betydligt mera värdigt sätt.

Elitloppet 1986

Elitloppet, final 1986 – 1609 auto
1 Rex Rodney 1.13,4 – Kjell Håkonsen
(h. 6 år e. Doctor Rodney – Nulle Hanover)
2 Utah Bulwark, Stig H Johansson 13,5 (35)
3 Emile, Olle Goop 13,6 (343)
4 Biscayne Hanover, Ulf Thoresen 13,6 (90)
5 Super Play, Tommy Magnusson 13,7 (80)
6 Diva Lill, Torbjörn Jansson 13,9 (298)
7 Igor, Edelbert Ohmer 14,0 (999)
8 Keystone Patton, Jorma Kontio 14,1 (999)
Förstapris: 500.000 kr. Odds: 1,51 Plats: 12-14-23

Elitloppet 1985 Elitloppet 1987