G

Gaffelband – sena på bakre sidan av hästens underben. Ofta utsatt för påfrestningar. Gaffelbandsskador är allvarliga och tar lång tid att läka.

Galoppera – i travsporten otillåten gångart. Häst som galopperar tre gånger under ett lopp blir diskvalificerad. En galopp som varar längre än 150 meter leder också till diskvalifikation.

G

Gamasch – utrustningsdetalj, vanligtvis i läder och placerad på hästens underben för att förhindra slag och stötar.

G

Gasglad – kusk som inte bryr sig så mycket om taktisk disposition utan i stället sätter högsta fart, antingen från start eller i en för tidig attack.

Gladodds – överraskande vinnare som delar ut ett högt odds. De som spelat på hästen blir förstås glada och tycker att oddset var i överkant.

Glasklar – annat uttryck för en på förhand helt ”säker” vinnare.

Glänsare – häst som ser mycket bra ut i värmning och provstart. Vissa hästar är riktiga glänsare före loppen, men kämpar inte när det gäller.

Gnidare – häst som gnetar på och som klarar sin försörjning genom att slita åt sig matlappar. Sällan aktuell som spelobjekt.

Grand Circuit – löpningsserie i Europa omfattande ett tiotal storlopp utspridda över hela året. Vinnande häst kan titulera sig europamästare i trav. Flera svenska hästar har tagit hem titeln, bl.a. Zoogin.

Gratisprogram – ATG:s publikationer som delas gratis ut hos totomatombuden, finns för t.ex. V75, V64, V65 och Dagens Dubbel med V5.

Grepp – att skaffa sig övertag. En hård slutstrid brukar sluta med att en av hästarna skaffar sig grepp om loppet.

Gris – kallas ibland en extremt oärlig häst som ständigt bromsar i slutstriderna, trots att den bjudits på härliga drömlopp vid sargen.

Grunddistans – sträcka som hästarna i startvolten ska avverka. Ofta skrivs loppen ut med tillägg, 20, 40 eller 60 meter efter grunddistansen.

Grundkapacitet – hästens inneboende kapacitet, ibland fina resurser som kanske inte har utnyttjats på länge. Detta på grund av långvarig skada eller ett nedsatt psyke som gjort att hästen inte visar sitt rätta jag.

Grupplopp – löpning där samtliga hästar startar från en och samma distans.

Guiden – är namnet i dagligt tal på tidningen V75 Guiden. V75 Guiden kommer ut varje onsdag och täcker in allt kring V75, som är det största spelet på trav i Sverige. V75 Guiden har allt som spelaren behöver inför lördagens V75-omgång; fullständiga resultat om omgången som varit, startlistor, intervjuer, tips och analyser om alla hästar inför loppen. Tidningen har också en hemsida med värdefull information för travspelaren: www.guiden.se
Tidningen har sitt säte i Stockholm och ägs av Egmont Tidskrifter AB.

Gulddivisionen – klass i V75 för 3-åriga och äldre hästar som tjänat mer än 400.001 kr. Här tävlar eliten.

Gummiboots – ringformade ”strumpor” som träs över hästens hovar. Används dels som trampskydd och dels som balanseringshjälpmedel.

Gunga – populärt ord för att galoppera. När en häst galopperar hejdlöst brukar kusken gunga upp och ner i sulkyn. Därav uttrycket.

F H

G G