R

Race – annat ord för lopp. Taget från engelskan, naturligtvis.

Radpris – priset per inlämnad rad varierar beroende på spel. En V75-rad kostar exempelvis 50 öre. V64, V65 och V5 kostar en krona per rad.

Rakbana – på senare år populär träningsbana för travhästar. En raksträcka av varierande sträcka anläggs där sen tempojobb körs utan de påfrestningar som hästen annars utsätts för vid träning på rundbana.

Raket – spelsätt (ej spelform) för trav och galopp. På en för ändamålet avsedd kupong ifylls minst två (maximalt sju) hästar som vinnare/plats under en och samma tävlingsdag. Vinsterna förs sedan vidare som insatser i nästföljande lopp. Svårt att gå med vinst. Blott tre procent av inlämnade ”femlingar” ger utdelning.

Raklång – kroppshållning för körsven bakom hetsig häst. Kusken lutar sig bakåt och drar bestämt i tömmarna.

Ram – term som används av spelare. Samtliga hästar som ingår i systemet finns med i den ram som täcker alla tänkbara vinnare.

Ramskopf – benämning av häst med en liten ”kulle” på huvudet. Skönhetsfel som avlats bort med åren.

Ranking – värdering, seedning av hästarnas vinstchanser.

Rapporterad – term som används av bandomare. Hästar som travar dåligt och ser ”knackiga” ut i aktionen under ett lopp får av domarna en anmärkning: Hästen ”rapporteras” för orent trav. Tävlingsreglementets bestämmelser kan ge rapporterade hästar startförbud.

Ras – ”ras i kuponghögen”. En storskräll slår till och sopar rent.

Raymondkäk – utrustningsdetalj som hjälper hästar som är känsliga i munnen. Gör dessa hästar mera lätthanterliga.

R

Reducerat – stort system som bantas ner till en mera överkomlig storlek. Spelaren (eller snarare systemet) fastställer särskilda krav för full pott. Med hjälp av ett proffsigt ”reducerat” system och en bra ranking går det att komma åt stora vinster med en förhållandevis liten insats.

Reglemente – bestämmelser som reglerar travsportens utövare. De aktiva rättar sig efter Tävlingsreglemetet, spelarna följer Vadhållningsreglementet. Oftast krångliga texter av byråkratikaraktär.

Rekord – precis som friidrottslöpare klockas travarna och alla hästar som fullföljer lopp (utan att diskas eller distanseras) får en tidsnotering. Tiden (rekordet) förbättras förstås ju snabbare hästen blir.

Rensare – spelterm för häst som vid seger rensar bort de flesta inlämnade/kvarvarande systemen på till exempel V75-spelet.

Resa – annat ord för löpningsförlopp. Spets är oftast en bra ”resa”.

Reserv – på V75 (och V64, V65, V5) vald häst som fungerar som reserv för ordinarie och betalda hästar i ett lopp. Reserven träder in som ordinarie för struken häst. Om reservhäst ej fyllts i på kupongen träder reserver in enligt den officiella så kallade ”turordningen för reserver” som baseras på hästarnas fem senaste starter. I speciella kuskmatcher är det också vanligt med reservhästar, som deltar utanför totalisatorspelet.

Resgjord – rem som fästs utmed sulkyskalmarna och sitter baktill, ”under” hästen, i syfte att hindra hästen att resa/stegra sig i sulkyn.

R

Rhinovirus – baciller som sätter ner travhästens allmäntillstånd. Ungefär som när vi människor drabbas av influensa. Tävlingsvila att vänta.

Rikstoto – vanlig benämning på riksspelet V75.

Ringare – häst med falsk identitet. En bra häst (oftast ett kallblod) ”förväxlas”, får en oduglings identitet och vinner till skrällodds. Ovanlig företeelse numera men kunde förekomma när seklet var ungt och travsportens kontrollsystem inte var lika fullt uppbyggt som idag.

Rochard – tyngre träningsvagn av längre modell.

Rostig – klen insats av topphäst i årsdebut brukar skyllas på ringrostighet. Som oftast slipats bort redan till nästa framträdande?

Rubriklopp – vanlig benämning för vissa lopp i STC:s propositionshäfte där sponsorer kan ”köpa in sig” och göra reklam för sin verksamhet.

Rulle – att få en löpning på rulle passar de flesta hästar. Men särskilt de som är i behov av att inte göra något grovjobb själva i loppen. Att ligga på rulle betyder att följa med i ryggar så länge som möjligt. Helst ända till en bit inne på upploppet. Vissa hästar kan då leverera en kort men väldigt vass och fräsande spurt.

Rullig – häst som inte travar rytmiskt, i stället ”rullar” den fram. Beror som regel på felbalansering eller skada.

Runda – ett varv på en bana. ”Jag ska köra några träningsrundor”. Eller: svepa, passera och runda konkurrenterna i spåren.

Rundpallar – vitsigt uttryck för hård drivning.

Rusare – häst som av olika anledningar inte kan/vill hushålla med krafterna. En rusare tar ofta spets men står sällan hela vägen till mål.

Rycktussar – eller urryckare, bomullstussar i hästens öron som med hjälp av ett snöre till kuskens tömmar kan ryckas ur. Att rycka tussarna ur öronen förväntas ge hästen extra krafter inför spurten.

R

Rygg – draghjälp. En bra rygg betyder att få bra draghjälp. Rygg på ledaren = bakom ledaren. En vilsam position för hästen.

Rysare – häst som vid (högst eventuell) seger ger ett högt odds och förorsakar kraftig stegrat kupongvärde. Uttrycket rysare är förstås hämtat ur den effekt hästen väntas ge de lirare som inte streckat ”rysaren” på kupongen. Man ryser av skräck om hästen skulle vinna!

Råttläge – avancerat och tämligen ovanligt uttryck bland spelare. Att hamna illa till i ett lopp brukar då heta ”att hamna åt råttorna”.

Rökare – vass speed från kön som ställer motståndarna chanslösa.

Q S

R R R