Kuskarna och tränarna – människa och häst i symbios

Totalt arbetar cirka 7.000 personer med travhästar i större eller mindre grad i Sverige.

Knappt 400 av dessa är professionella tränare, A-tränare, och 5.500 är amatörtränare, kallade B-tränare. Dessa personer har alltså licens och med det utbildning för att få träna travhästar.

Kuskarna och tränarna - människa och häst i symbios

Många av tränarna, men inte alla, har också körlicens, det vill säga att de också är kuskar eller mer formellt uttryckt; körsvenner. Och det finns också folk som har enbart körlicens. I dagsläget har cirka 2.300 män och 500 kvinnor körlicens.

I övrigt finns D-licens, vilket är licens för att vara amatörkörsven (knappt 350 stycken), E-körlicens, som är för lärlingar, (cirka 500 stycken) och F-licens, som är en ungdomslicens (knappt 50 aktiva). Utöver det har ungefär 600 personer Monté-licens.

En tämligen ny företeelse i Sverige är de professionella kuskar som kallas ”catchdrivers”. Det är erkänt duktiga kuskar som inte tränar några egna hästar utan hyr ut sina kusktjänster till andra. De får betalt i uppsittningsavgift och i procent på inkörda pengar. Örjan Kihlström, Erik Adielsson och Jorma Kontio är några kända svenska catchdrivers.

Utöver själva tränarna och körsvennerna arbetar också ungefär 1.000 personer i landet på heltid med att sköta hästarna.

De professionella tränarna, A-tränarna, har oftast en större mängd hästar i träning på sina gårdar eller i hyrda stallar, exempelvis vid hemmabanan.
När det kommer till B-tränarna är variationerna större, licensen ger dem rätt att ha upp till fem inhyrda hästar i träning. Men utöver det får de ha hur många egna hästar som helst i stallet.

Kuskarna och tränarna - människa och häst i symbios

Det är tränaren som har ansvaret för att hästen sköts på rätt sätt och mår bra när den ska tävla. Det är också tränaren som har ansvaret för att hästen inte dopas.

I vissa fall är tränaren och kusken för en häst en och samma person. Men det är oftare så att hästarna tränas av en person och körs av en annan. Eller av en rad olika kuskar. Sättet tränarna och kuskarna arbetar på är såklart ytterst individuellt. Och sättet som hästarna reagerar på respektive skötsel och träning är också individuell. Men en allmän uppfattning är att en häst som får en ny kusk i ett lopp ofta tänder till och når bättre resultat. Detta alldeles särskilt om hästen är amatörtränad och får en ny professionell kusk.

En duktig kusk har stor betydelse därför att:
– De har ett bra samspel med hästarna.
– De kan rätt bedöma tempot i loppen och hur det passar den egna hästen.
– De har kunskap om de andra hästarnas kapacitet i loppen.
– De klarar av att bemästra även svårkörda hästar.
– De har rutin att hantera stressade situationer i loppen.
– De är duktiga på att bedöma hästarnas chanser (så läs kuskintervjuerna innan spel).

Kuskarna och tränarna - människa och häst i symbios

De tio bästa kuskarna i landet vinner 50 procent av alla lopp. Så det är klokt att följa kuskstatistiken noga. Det finns detaljerad information på STC:s hemsida (under Sök sportinfo) och tidningar som V75 Guiden har uppdaterad information och statistik varje vecka.

Varje kusk har en egen unik dress som används i loppen. Men det händer att hästägarna själva tar fram en dress och i så fall är det hästägardressen som används i loppen med just den hästen.

Skötare och hästägare

Skötaren har den dagliga kontakten – och ansvaret – för hästen. Allmänt kan sägas att ju bättre skötare, desto bättre häst

Cirka 40.000 personer äger travhästar i Sverige. Några äger bara en andel av en travhäst medan andra äger många hästar.

När det kommer till att få stalltips från skötare och hästägare är det allmänna rådet att sådana tips är opålitliga. Dessa personer står helt enkelt för nära hästen för att kunna göra opartiska bedömningar av hästens kapacitet.

Åter travskolans startsida

Av: Susanne Landin

Kuskarna och tränarna - människa och häst i symbios Kuskarna och tränarna - människa och häst i symbios Kuskarna och tränarna - människa och häst i symbios

Kuskarna och tränarna - människa och häst i symbios