Vad sa Kern egentligen och varför inga böter?

Vad sa Kern egentligen och varför inga böter?

Klaus Kerns styrning på Solvalla förra onsdagen har vållat debatt. Eller var det Åke Svanstedts körning som blev det hetaste samtalsämnet?
Ibland hör vi snack om spelsäkerhet när det rör sig om skor eller inte skor. Kuskarna/tränarna får böter när de inte lämnar korrekt information.
När spelfavoriter som Lamborghini S.T. sänks av arga konkurrenter (läs Klaus Kern) som leker domare händer ingenting. Jo, Klaus Kern fick förklara för måldomarnämnden varför han körde som han körde. Förklaringen godkändes.

Det hade varit väldigt intressant att veta vad Klaus Kern sa till Solvallas måldomare Karl-Erik ”Kacke” Nilsson. Borde inte allmänheten få veta det?

Jodå, hälsar STC:s funktionärsansvarige Mikael Frödén. Det borde allmänheten fått veta. Det ville STC-folket också veta.
– Vi har gett funktionärerna order att skriva ut alla sådana här förklaringar. Men det brister där och vi får ta en ny vända. Vi är angelägna om att spelarna och andra intresserade också förstås verkligen får veta vad som sägs, hälsar Mikael Frödén.

För att nu inte alla Svanstedthatare skall kasta sig över luren eller börja skriva mail så tycker jag att det är självklart att alla som stryper tempot så våldsamt att det uppstår risker för bakomvarande ekipage naturligtvis skall ha straff. Lika självklart tycker jag att det är att körningar av den typ som Klaus Kern presterade skall bestraffas.

Jag påpekade för ett tag sedan att halvspårskörningar är ett elände och något som var på väg att utvecklas till ett stort problem. Nu verkar det som måldomarna har fått order om att titta lite extra på detta och jag inbillar mig i alla fall att det blivit bättre. Men jag tycker att det finns en hel del annat som måldomarna borde titta mer på. Hastiga tempominskningar är en sak, tokkörningar a la Kern är en annan variant som domarna bör ta tag i.

Nu döms det ut böter i vart och vartannat lopp för felaktigt bruk av körspö. Djurens väl och ve är naturligtvis viktigt. Men borde det inte vara lika självklart att värna om kuskarnas säkerhet?

Snart ligger det ett helt fält i backen för att någon med långa handstroppar inte har haft kontroll på sin häst eller någon som leker domare har fält en konkurrent.

Hanois korkade uppförande på Jägersro i lördags såg inte kul ut. Erik Adielssons hade ingen möjlighet att få kontroll på hästen. Men borde inte Hanoi ådömas att gå provlopp? Inte nödvändigt sa Jägersros måldomare Bo Segerstein, Hanoi har gjort så där förut. Jaha!

I övrigt gläds vi åt fortsatt plusintryck på våra topphästar. Torvald Palema kördes i ledning och hade inga problem att vinna den vägen heller även om många spekulerade i det på förhand. Hur det hade gått om Copper Beech inte svarat ut Garland Kronos ett spår får vi aldrig veta. Ludde trodde att han nått ledningen. Det trodde inte Åke.

Efter Beanie M.M:s och Torvald Palemas lysande insatser hoppas vi på fortsättning. Vi vill se Nu Pagadi gör ett lika bra intryck på lördag.

Snart är det Elitlopp.

Av: Hans Brolin