Elitloppet 2010

Iceland satte alla på plats

 Det var dagen efter kvällen före.

  Men tro inte att Stefan ”Tarzan” Melander var ute och firade i Stockholmsnatten efter sitt livs seger på Solvalla.

  – Nej, det blev lugnt med middag i Enköping, säger Tarzan.

 

Stefan Melander har i egenskap av fotograf vandrat åtskilliga gånger upploppet ner tillsammans med elitloppsvinnaren. I söndags fick han göra det som tränare till årets vinnare Iceland och det slår förstås det mesta. Eller?

– Hambletonian smäller nog lite högre. Där får man bara en chans och han var tränad här i Sverige. Men sedan är det jämnt mellan Elitloppet och Prix d’Amerique, säger Tarzan med ett knappt dygns distans till segern.

Iceland och Johnny Takter dundrade till spets i finalen och trots beskedliga 11,2 första 500 ledde han med flera längder. När det sedan kom upp 12,1 första 1000 så förstod man att det skulle bli väldigt svårt att plocka längder i spåren sista halvvarvet.

 

Iceland gick undan till en säker seger. Torvald Palema som hamnade i andra utvändigt men långt bak eftersom Ilaria Jet och Jean Michel Bazire tog upp, tvingades attackera knappa 600 kvar, då från tredje utvändigt sedan Nu Pagadi körts fram utanpå ledaren. Han avslutade mycket bra men trots 1.08/700 fick han som tvåa aldrig någon vittring på vinnaren.

Brioni följde i rygg på Iceland men in i sista sväng valde Joakim Lövgren att backa sig ut och följa Torvald Palema. Brioni avslutade mycket bra som trea, inte stort slagen av Torvald och att det var ett andrapris som rök när han lämnade vinnarryggen är utom allt tvivel. Om det hade räckt ända fram får vi aldrig veta.

– Jag hade tyvärr inte förtroendet för Icelands dagsform och gjorde därför det valet. Men jag tror inte att vi slagit Iceland ändå, sa Lövgren efteråt.

 

Men tillbaka till Iceland. Tarzan – hur stor chans tyckte du att Iceland hade på förhand?

– Spåret i försöket blev ju som det blev men sedan jag skrittat honom efter försöket och han hade 70 i puls så förstod jag i alla fall att han var i ordning. När vi sedan kunde välja femtespår i finalen så blev jag ännu mer positiv. Jag trodde på bra spetschans men visste inte riktigt hur snabbt Brioni kunde öppna och om Lövgren ville köra i spets.

Var såg du loppet?

– Jag stod vid starten och fotograferade. Sedan gick jag åt fel håll och gick den längre vägen mot målet men hann i alla fall fram och såg slutet i teleobjektivet. Men det blev inget riktigt bra bild…

 

Var det som du hade föreställt dig att stå där som en vinnare och ta emot den stora publikens jubel?

– Jag hade inte föreställt mig nånting men det var en fantastisk känsla.

Vad hände på söndagskvällen?

– Jag är ju inte så mycket för det där med att fira men hela gänget gick ut och käkade på restaurang i Enköping. Det var trevligt och kompisen Jörgen Westholm höll tal. Sedan när jag kom hem var jag tvungen att skriva min krönika i Expressen. Har man lovat en sak måste man göra det. Jag somnade sedan runt 01.00.

Och du sov gott?

– Ja, det gjorde jag, ända till klockan fem…

Hur mycket hade du funderat i förväg om kuskvalet i en eventuell final? Risken/chansen att Örjan Kihlström skulle kvala in Triton Sund var ju ändå ganska påtaglig.

– Ju mer jag tittade på Triton Sunds försök i förväg så förstod jag att han skulle gå till final. Men sedan hade jag ändå missat lite i planeringen vilken kusk jag skulle ta om det blev så. Men man kan ju inte säga att det blev fel med Johnny Takter.

Johnny har provat i Elitloppet ett tiotal gånger och tog nu sin första seger.

– Jag är tacksam att jag fick chansen att köra och professionellt ser jag det här som en milstolpe i karriären, sa en smått rörd Johnny.

 

Aldrig aktuellt att köra själv?

– Nej, då skulle jag ha gjort det redan i försöket.

Nu är förstås Iceland aktuell för alla tänkbara storlopp men Tarzan har inte bestämt den fortsatta matchningen.

– Det kan bli Jämtlands Stora Pris eller Copenhagen Cup om knappt två veckor. Sedan vet jag inte hur det blir senare i år. Jag sa till Nathalie Henryatt det vore häftigt om hon skulle rida honom i Prix de Cournillier men det kanske vi väntar med några år. Jag vill att han ska tävla några säsonger till. Jag kommer i alla fall inte göra samma misstag som med Scarlet och låta honom både tävla och betäcka.

 

Årets Elitlopp såg mycket öppet ut med flera utländska inslag som skulle vara med och slåss om segern. Men när finalfältet tagit form fanns där bara en utlandstränad häst, Ilaria Jet.

Lucky Jim nämndes som ett monster från USA men det visade sig att varken häst eller sympatiske kusken Andy Miller riktigt dög på Solvallas 1000 metersbana. Miller agerade minst sagt tveksamt då han varken laddade eller tog upp från början. Det blev istället en halvmessyr i tredjespår hela vägen innan hästen kroknade in i slutsvängen.

Årets Prix d’Amerique-vinnare Oyonnax blev för het och klippte i galopp in i första kurvan i sitt försök och därmed var två av de stora ”snackisarna” borta från finalen.

I det heatet fick Ilaria Jet en fin resa i andra utvändigt och avgjorde enkelt före toppspurtande Triton Sund som fått en spårsnål resa av Kihlström.

 

Andra heatet blev dramatiskt. Define the World blixtrade till spets och när han sedan släppte till Beanie M.M. i en mycket snabb öppning så hamnade fjolårsvinnaren Torvald Palema i tredje invändigt. Åke Svanstedt hittade ut ett spår 300 kvar och ytterligare ett på upploppet. Kort före mål lyckades han också, i en tight situation, mot Iceland få fritt spår och avgjorde knappt före Brioni som attackerat från andra utvändigt och länge såg ut att gå mot segern.

Måldomarna väntade en stund med resulatet.

– Visst var det tight och gnisslade  lite men det gick vägen, konstaterade Svanstedt efter segern.

Joakim Lövgren bakom Brioni fick böta 15.000 kronor och åkte på tre dagars avstängning för att inte ha hållit rakt spår på upploppet.

Stefan Berglund