Elitloppet 2012

Tredje storsegern på en dryg månad

 

Commander Crowe
bara bäst än en gång

 

Först Olympiatravet. Sedan Oslo Grand Prix. Och nu Elitloppet. Det är ingen tvekan om att Commander Crowe är vårens häst på våra breddgrader 2012.

Efter två fartfyllda och svängiga försök där segrarna hette Yarrah Boko och Commander Crowe såg man fram emot en spännande final.

Men de 29.000 på publikplats blev på något sätt blåsta på konfekten. Programenligt blev det Arch Madness till spets men det krävdes bara löjliga 10,9 första 500 för att komma dit. Hästens tränare Trond Smedshammer hade före gått ut med att Arch Madness skulle kunna gå neråt 1.09 på elitloppsdistansen.

Men vad hände?

Jo, kusken Brian Sears förvånade alla med att släppa ledningen när Commander Crowe lämnat andra utvändigt och kom upp på utsidan 900 meter från mål.

10,9 första 500 blev 11,4 första 1000 och efter snabba 08,5 sista halvvarvet gick det inte att göra något åt den karismatiske fuxen.

– Jag tog en risk som körde fram utanpå Arch Madness och visste ju inte om han ville släppa. Men det ville han och det blev en bra taktik för oss båda. Vi vann och Arch Madness slutade tvåa. Hade det blivit körning kanske vi båda slutat längre bak i fältet, berättade Chrisophe Martens på stallbacken efter segern.

 

Han var förstås väldigt glad efter sitt livs största seger.

– Det största som finns att vinna är Prix d’Amerique och Elitloppet och det här var första gången jag vann något av loppen.

Segertiden blev 10,4 och finalsegern var värd 3.000.000 kronor.

Commander Crowe vann försöket på 1.09,5 den tunga vägen och med tanke på det blev finalen lite av en besvikelse.

Calle Wihlborg äger merparten av Commander Crowe och han var glad men också väldigt trött.

– Har bara tänkt på loppet senaste dagarna och knappt sovit något. Det här är helt underbart. Jag vill i den här stunden framhålla Petri Puro som tränade hästen till en massa storsegrar och även en derbyseger.

– Tycker det var starkt av Petri att ge rådet att vi skulle testa något annat när vi flyttade honom till Fabrice Souloy.

 

Bakom Commander Crowe hängde Arch Madness med till en andraplats och 1.200.000 kronor. Inte illa förstås men högst märkligt att Sears gav upp chansen att vinna loppet i andra kurvan.

– Jag blev minst sagt chockerad när han släppte ledningen så långt in i loppet efter att ha fått köra så långsamt. Han skulle absolut inte ha släppt i det läget. Kanske missbedömde han tempot, sa hästens tränare Trons Smedshammer.

Tredjeplatsen gick till överraskningen Classic Grand Cru som för Björn Goop avslutade mycket bra efter en resa i fjärde invändigt.

Yarrah Boko och Ulf Ohlsson som skrällvann ett av försöken efter en fin resa i andra utvändigt hamnade utvändigt om ledaren i finalen.

– Jag blev nöjd när Commander Crowe kom fram på utsidan varvet kvar och tyckte att det skulle bli perfekt med andra utvändigt. Därför blev jag väldigt förvånad när Brian Sears släppte efter den långsamma öppningen, sa Ohlsson.

Fjolårsvinnaren Brioni hamnade i rygg ledaren som blev tredje invändigt i andra kurvan och fick därifrån inte chansen bakom hästar i den snabba avslutningen.

Det blev som helhet en riktigt svart svensk elitloppsdag.

Sanity orkade inte efter en jobbig resa mestadels utanpå ledaren i sitt försök. Caballion galopperade bort allt i starten medan Sebastian K. höll godkänt som trea från ledningen.

 

I det andra försöket felade Iceland bort sig strax efter start. Orecchietti öppnade snabbt till ledningen men släppte till Arch Madness efter 400 meter. Men samtidigt som det tog emot lite för Arch Madness sista biten kom hästar bakifrån och Orecchietti nosade ut precis om en finalplats.

– Han kändes jättebra och det var riktigt surt att vi inte fick chansen till slut, sammanfattade Örjan Kihlström efter tävlingarna.

– Hade det inte gått så fort första varvet så hade Arch Madness nog haft lite mer att ge till slut och då hade vi nog grejat en finalplats, suckade Kihlström på ett sätt som fick en att tro att då hade inte Commander Crowe gått säker.

 

Stefan Berglund