Elitloppet 2000

Publicerad

En fantastiskt upplevelse!
Årtusendets första Elitlopp blev precis så bra som det såg ut att kunna bli på förhand.
Att det sedan blev en svensk seger på ett nytt världsrekord gjorde inte saken sämre.
Redan i det första försöket till Elitloppet detta år fick alla som tagit sig till Solvalla lön för sin möda. Franske Giesolo de Lou med Jean Etienne Dubois i sulkyn tog här hand om ledningen i en tuff startrusning. När startrusningen lagt sig klev den italienske nationalidolen Varenne, körd av Giampaolo Minnucci, upp utvändigt om honom. Dessa två duellerade sedan från 500 kvar och upploppet ned kändes det som att det stod och vägde. Kort före mål kunde dock Varenne koppla ett säkert vinstgivande grepp utan att det såg ut som någon av kuskarna begärde allt från sina hästar. Segarartiden blev goda 1.11,0.

I det andra försöket kunde Victory Tilly med Stig H Johansson trots ett sjundespår ta hand om ledningen efter 600 meter. Franske General du Pommeau följde i Victory Tillys släptåg och blev här således utan rygg. Stig H satte allt på ett kort i ingången in till sista sväng och farten var hög genom svängen. In på upploppet var fransmannen uppe snett utvändigt Victory Tilly men närmare än så kom han aldrig och vinnartiden blev mycket goda 1.10,7.

Stigs drömläge
Redan i segerintervjun efter försöket deklarerade Stig H att han gärna ville ha spår ett med Victory Tilly som var en av hans tre hästar i finalen. Hans förhoppningar besannades då kresten kring Varenne som fick välja först valde spår tre eftersom italienaren inte tillhör de startsnabbas skara.
Som Stig planerat lyckades man hålla ledningen i en mycket snabb start. Väl där fick ekipaget redan in på första upploppet den till finalen skolöse General du Pommeau utvändigt. Körande Jules Leppentier hade taktiken klar och den innebar full fart. Favoriten Varenne hamande efter en kort galopp i inledningen i tredjepar utvändigt, i rygg på Giesolo de Lou. Första varvet gick på 1.11,1.

Redan i sista sväng kändes det att svenskekipaget skulle bli svårslagna och mycket riktigt höll Victory Tilly farten uppe strålande upploppet ner. Strax innan mållinjen passerades skickade Stig H sitt körspö i luften och saken var klar, Victory Tilly har besegrat den yppersta världseliten. Jublet från den drygt 32 000 stora publiken visste inga gränser. En helt fantastisk prestation av såväl häst som kusk och Stig H höll med efter loppet att detta var nog den bästa prestationen en svensk travhäst någonsin gjort.

Generalen höll strålande till ett andrapris utvändigt ledaren och Varenne drogs med en del trafikproblem och gjorde även han en fullt godkänd insats. Segern blev dock svensk och att det även blev ett nytt världsrekord på tusenmetersbana på 1.10,5 kändes som en bonus. Minnesbilderna från detta Elitlopp kommer att leva kvar för alltid hos oss som hade glädjen att få uppleva detta lopp live.

Bild 334044

Elitloppet, final 2000 - 1609 auto
1 Victory Tilly 1.10,5 ­ Stig H Johansson
(valack 5 år e. Quick Pay ­ Icora Tilly)
2 General du Pommeau, Jules Leppentier 10,7 (35)
3 Fan Idole, Richard W Denechere 10,8 (420)
4 Frisky Frazer, Axel Jacobsen 10,8 (608)
5 Varenne, Giampaolo Minniucci, 10,9 (22)
6 Baron Pepper, Torbjörn Jansson, 11,1 (999)
7 Indian Silver, Örjan Kihlström, 11,2 (939)
8 Giesolo de Lou, Jean Etienne Dubois, d.8,g
Förstapris: 1.500.000 kr. Odds: 3,10 Plats: 1,56-1,71-2,65

Elitloppet 1999 Elitloppet 2001

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Guidens besökare

Racer Bourbon

1 kommentar

Ubbe nilsson: Mycket underskattad avelshingst i Sverige.

Artikelkommentarer


Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206