A

A2 – smittsam hästinfluensa. Banor stängs, tävlingar ställs in.

A-häst – häst som i tipssnack anses ha mycket bra chans att vinna.

AI – artificiell insemination. Befruktning av ett sto på konstgjord väg.

Aktion – hästens gångart. En del hästar dras med aktionsproblem, dvs får inte travet att flyta, vilket kan ha flera orsaker. Till exempel fel balans, skada eller att den inte trivs på underlaget.

Amatör – person som sysslar med träning av travhästar på hobbynivå.

Amris – häst född i USA. Som regel importerad till Sverige. En amris ansågs förr vara högintressant, men i takt med att svensk avel gjort stora framsteg höjer man inte längre lika mycket på ögonbrynen för sådana djur.

Andel – del i ett större system där man gått ihop och spelat stort. Man kan också äga en andel i en häst, om flera går ihop i ett konsortium.

Andra par utvändigt – populär position i ett travlopp. Hästen i andraspår bakom den som travar utanpå ledaren. Ett perfekt slagläge

A

Anfall, angrepp, attack – när en häst avancerar i ett lopp.

Ankare – kallas ibland en ogarderad häst på V75, V65 eller V5.

Anmäla – måste tränaren göra om han vill starta sin häst i ett lopp.

Armbågsskydd – hjälpmedel som förhindrar att hästen slår sig själv längst upp på frambenen (armbågen). Används numera sällan eftersom hästar med sådana ”defekter” (stampig gång) sållats bort i aveln.

A

ATG – Aktiebolaget Trav & Galopp. Arrangerar och ansvarar för travets spelformer, både hos totomatombud och via internet. Beläget i Hästsportens Hus på Solvalla i Stockholm.

A

Autostart – den ena av två startmetoder för ett travlopp. Åtta hästar i första ledet, fyra i andra. Anses särskilt lämpligt för osäkra hästar.

A

Autostart – den ena av två startmetoder för ett travlopp. Åtta hästar i första ledet, fyra i andra. Anses särskilt lämpligt för osäkra hästar.

A

Avel – hästuppfödning som i Sverige är extremt utbredd. Landets ston föder c:a 6.000 travföl per år och betjänas av några hundratal avelshingstar.

Avelshingst – vanligtvis pensionerad, framgångsrik tävlingshäst av hankön som utnyttjas i rent avelssyfte. För att få bedriva avel i kommersiell skala krävs att hingsten är godkänd av den så kallade premieringsnämnden. Ett godkännande kan dock återkallas, om hingsten lämnar otillräckliga avkommor. Icke godkända hingstar får enbart användas på hingstägarens egna ston.

Avkomma – resultatet av betäckning mellan sto och hingst; ett föl.

Avläggare – häst som inte kämpar på upploppet. Vinner sällan.

Avslag – tränaren tror inte på sin häst. Han lämnar avslag.

Avstängning – drabbar kuskar som kört/agerat regelvidrigt.

Avhängd – häst som utan galopp blivit långt efter täten i ett travlopp.

Avsutten – programförkortning: avs. Körsvennen tvingas, på grund av t.ex. ett krocktillbud, att kliva ur sulkyn. Ekipaget diskvalificeras.

Axevalla – en av landets drygt tio mellanbanor. Belägen mellan Skara och Skövde i Västergötland. Kör varje år i juli populära Trippeltravet med Stochampionatet som russinet i kakan.

B

A A A

A A