U

Underlag – anges om banan. Ex. ”Den hästen går inte på löst eller hårt underlag.

Uppanmäld – häst som startar i ett lopp där den egentligen inte hör hemma. Där den står hårt inne på pengarna och egentligen inte borde ha någon chans att hävda sig. Det finns flera anledningar till att en tränare väljer att uppanmäla. Det kan bero på poängbrist, man har helt enkelt inget annat val för att få ut hästen i lopp. Men vanligare är att det aktuella loppets distans eller startmetod passar hästen extra bra. Därför struntar man i att motståndet är hårdare.

Upplopp – den del av travbanan där slutstriden avgörs. Upploppens längd varierar från bana till bana. Ju längre desto mera utslagsgivande. Solvallas upplopp är 194 meter långt. Axevalla har landets längsta, 223 meter, Åby och Kalmar har 222. Kortast är Visbys, bara 156 meter.

Uppullat – lopp som ledarhästen förvandlat till en speeduppgörelse. Tempot sätts på sparlåga i täten vilket medför att hästarna i fältets bakre regioner har en omöjlig uppgift att plocka in längder till slut.

Utanför kupongen – lopp som avgörs utanför V75-kupongen. Förut var det vanligt med rikstotolopp utanför kupongen men inte nu längre, sedan V65 utökades med ett lopp och blev V75.

Utgångshäst – häst som valts som nyckelhäst i ett utskrivet system.

Utom toton – för många år sedan var det vanligt att på papperet överlägsna hästar placerades utanför totalisatorspelet. Man kunde alltså helt och hållet bortse från den hästen när spelet gjordes. De hästar som numera emellanåt går utom toton är som regel reserver för strukna hästar i speciella kuskmatcher. Allt för rättvisans skull.

Utrustning – hjälpmedel avsedd att plocka ur mesta möjliga kapacitet ut varje häst. Vissa hästar kräver dock inga särskilda hjälpmedel.

Utvändigt – att trava utanpå, utvändigt om konkurrent. I minst andraspår alltså. Dödens är positionen utvändigt om ledaren

T V