Luddes nya stil gynnar både honom och Going

Ludde hade på förhand bestämt sig för att ge Going Kronos ett snällt lopp och avvakta vad som hände i täten. Personligen hade jag fått för mig att Åke Svanstedt, som inte alltid gör som folk förväntar, skulle släppa till franske Kito du Vivier. Åke hade ju kört honom och vunnit på ett imponerande sätt på 12,7 full väg från dödens en gråkall novemberdag. Jag trodde liksom att det skulle vara ett perfekt och bättre upplägg för Torvald Palemas psyke att få smyga med i rygg och troligen få chansen att bli tvåa med stärkt självförtroende inför finalen på Åby där det bjuds på open stretch. Ni minns väl SM ifjol? Men kanske var det också så att fransmannen inte heller provade på fullt allvar vilket bara gjorde Torvald onödigt het på kuppen.

Men det fråntar inte Lutfi Kolgjnis vinnande taktik. Hade fransmannen fått överta är jag tämligen säker på att Ludde, precis som han sagt, suttit kvar invändigt och låtit det bli som det ville. Ludde hade förstås inte varit den han är om han inte stuckit ut hakan och också tagit emot en del smällar genom åren genom sina kaxiga stil. Jag hoppas verkligen att Ludde inte slutar att snacka i rubriker men den lite ödmjukare stil han inför lördagsstarten lade sig till med angående Going Kronos tror jag passar både honom och hästen perfekt. Going kan mycket väl bli världens bästa häst men även såna förlorar ibland och en båge som inte är så hårt spänd smäller ju inte lika hårt tillbaka om det inte alltid lyckas.

I lördags fick Going det perfekta loppet men jag gillade verkligen sättet han avgjorde på. Det tog inte många kliv in på upploppet innan det var klart. Låt vara att Kito du Vivier fick ett tungt lopp men det fick han också i november då han krossade ett guldgäng på 12,7 full väg på Solvalla.

I måndags var det dags för Steinlager att göra en mycket omtalad comeback på tävlingsbanan. Han varken dog eller behövde fraktas av banan som en norsk veterinär hyst farhågor om. Än är det förstås en bra bit kvar innan vi kan säga om Steinlager kan komma tillbaka eller om han ens håller ihop. Men nog kunde man väl ana att Goop senior och junior med 65 år i branschen och 9500 segrar tillsammans knappast hade fortsatt träna mot comeback om det varit fara för

Luddes nya stil gynnar både honom och Going

hästens liv – detta oavsett vad ägaren önskat. Steinlager såg i alla fall mycket bra ut och det gäller förstås även tvåan Dumle Loss.

Ni har väl inte missat att vi i dagarna lanserat en ny och uppfräschad hemsida. Förutom nyheter och streckanalyser till V75 kan du också dagligen klicka dig in för att få vassa tips till både V4 och V65. Om du inte hade det tidigare så rekommenderar jag att snabbt göra ett bokmärke av www.guiden.se. Det kan löna sig.

Av: Stefan Berglund