Mystiska män, fina hästar och lång väntan på slantar

Våren är nära nu. Inte om jag tittar ut genom redaktionsfönstret men väl när jag läser startlistor och resultatlistor. Torvald Palema på Jägersro på lördag. Nästa start i Olympialoppet på Åby och sedan är det snart vår på riktigt och förberedelserna för Elitloppet är i full gång.

Åke Svanstedt siktar naturligtvis dit men först är det lördagens lopp på Jägersro som gäller. Innerspåret innebär att det spekuleras i hur Åke kommer att lägga upp taktiken. Men själv hade han inga funderingar.

– Ingen tar en längd på Torvald om jag vill köra i ledning. Och det måste jag göra nu om jag skall vara säker på att vara klar för finalen.

Torvald Palema tog årsdebuten på bästa sätt och det hörs på Åke att han är helnöjd med sin guldklimp.

Mystiska män, fina hästar och lång väntan på slantar

Trots värme i luften finns det en del mörka moln.
Stig H Johanssons hästar har genom åren lämnat fler dopingprov än några andra. Genom alla år har Stig H:s stall varit fläckfritt och förskonat. Jag vet att jag, för något år sedan, pratade med Reijo Liljendahl om det här. Vad krävs för att ett storstall skall fixa det här? Ordning och reda. Ständigt påminna personalen om att inte slarva med något. Reijo sa att han ibland predikat vikten av detta så intensivt att han blivit ovän med några anställda.

Nu kom ändå beskedet om att Bobtails prov efter segern på Axevalla visat förekomst av otillåtna ämnen. Jag tror inte för ett ögonblick att Stig H, eller för den delen någon i hans personal, medvetet skulle medicinera en häst som skall starta.

Det är också därför jag inte alls är förvånad när jag noterar med vilket lugn Stig H tacklar frågan. Alla sansade bedömare förstår att Stig H inte medvetet gjort något fel. Ändå var inte det här vad svensk travsport behövde.

När det gäller Mikael Å Linderoths fall med Monday Morning och den mystiske mannen som tre vittnen sett i stallet/boxen finns det däremot en hel del frågetecken. Jägersros sportchef Mats Ahlkvist uttrycker förvåning i ämnet. Varför fick inte Mats och hans folk på Jägersro någon information om den mystiske mannen? Lokalkännedom är viktigt i frågor som dessa. Men hemlighetsmakeriet är viktigare för STC:s utredningsgubbar – eller?

Vi har fått en del frågor och undringar i ämnet. Och även ett förslag som handlar om att alla besökare på våra stallbackar, eller för den delen även de som jobbar där, borde bära namnbricka. Ingen behöver vara hemlig då. Det ser proffsigt ut och det tjänar ett presumtivt syfte. Jag tycker inte det låter som någon dum idé. Spontant är känslan att det är alldeles för mycket folk på våra stallbackar som egentligen inte har där att göra.

En annan fråga som engagerat folk är den långa tid det tagit för ATG att betala ut pengar från spelkontot. Det har pratats om att säkerställa spelarnas pengar och om säkerhet. Var det inte ATG som hade världens säkraste datasystem? Ingen, absolut ingen, kunde hacka sig in på ATG:s dator fick vi veta när det antyddes att det kom in spel efter att loppen startades.

Kan man sno pengar från folks konton kan man säkert lira i efterhand också hör jag min vän konspirationsteoretikern väsa i luren.
Det låter logiskt!

Av: Hans Brolin