Härstamning:
Pappa är Pine Chip som har haft tolv avelsgodkända söner i Sverige, nu är bara tre kvar, Scarlet Knight Infinitif och Call Me Keeper. Mamman Starlet Crown är efter Speedy Crown. Hon vann tre lopp som tävlingshäst och tjänade USD 74.277 dollar. Hon har i aveln lämnat ett flertal andra avkommor men Starchip Entrprise är den ende som tjänat något nämnvärt. Mormor Victory Starlet, efter Noble Victory, tjänade USD 203.199. Hon lämnade även Crown Starlet, med USD 625.877.
Tävlingsmeriter:
Han var en unghäststjärna och vann fyra lopp som tvååring mot sin årgångs toppar, där han segrade i Valley Victory Cup och var tvåa i Peter Haughton Memorial. Räknades som tvåa i kullen då men gjorde sedan ett fåtal starter som treåring innan karriären avslutades. Slutfacit blev att han vunnit sex av 18 lopp. Rekordet blev 1.10,9a och han tjänade 5.058.853 kronor.
Avkommor:
Den första kullen föddes 2001 och det finns 390 svenskfödda avkommor till 2009. De har tjänat
Övriga fakta:
Född i USA 1996. Avelsindex är låga 93/0,99, inavelskoefficienten höga 12,42 och mankhöjden 162 cm. Han har erhållit värdeomdöme C och fick de fyra första åren full bok med 150 ston per år men de tre senaste åren här blev det (2008 först:) mer rimliga 22+6+7= 35 ston. Han kostade tidigare i Sverige 1.500 + 15.000 kronor plus moms att använda men har därefter varit uppstallad i Italien. Kom 2013 tillbaka till Sverige, stod då i Jämtland, men fick blott ett enda sto.
Slutord:
Starchip Entrprise var en av sin kulls toppar, framför allt som tvååring. Han kom till Sverige tidigt och rönte förstås stort intresse bland stoägarna som son till den store Pine Chip, vilken det var ett enormt sug efter i början av millenniet. Hela sex söner importerades hit och har verkat i aveln, men de flesta gjorde inte så mycket väsen av sig inledningsvis. Att Starchip Entrprise inte är någon avelskanon är dock helt klart. Danske Ian Rush och norske Blyge Harry kom snabbt fram som de främsta. Därefter gick svenska duon Global Glory och Lilie M. förbi, och så småningom flera andra. En uppryckning har skedde runt 2010 men konstigt vore det väl annars, med så mycket avkommor borde det ha vaskats fram några guldkorn. Flicka Rigas blev den klart bästa avkomman. ”Visst är det väl tidigt att såga hingsten så snart men stoägarna gjorde det uppenbarligen redan ifjol då han endast fick tiondelen av det tidigare antalet ston. Jag vet dock av erfarenhet att många hingstars första kullar är väldigt trevande så jag avvaktar med att säga något bestämt ännu. Men av de visade resultaten hittills kan han bara få en pålle.” Så skrev jag vid värderingen i maj 2005, men det var lite väl snålt, samtidigt som avkommorna började röra sig betydligt bättre än tidigare. Jag höjde därmed redan i augusti 2005 till två pållar. Några fler höjningar är dock avlägsna, även om han numera går hyggligt som morfar. Han har dessutom erhållit värdeomdöme C.