Enad travunion tar strid mot avreglerad spelmarknad

STOCKHOLM TORSDAG

Europeiska Travunionen U.E.T. agerar nu med krafft i debatten om avregleringen av spelmarknaden, som kan hota hästnäringens försörjning i Europa.

De 18 medlemsländerna undertecknade i samband med U.E.T: s Generalförsamling i Paris i helgen ”Vincennes-dokumentet”.

Vincennesdokumentet tar bland annat upp travsportens långa tradition och att travet i dag sysselsätter 200 000 personer.

Dokumentet berättar även att det körs 65 000 lopp i Europa varje år med 73 000 tävlingshästar.

En omfattande konferens kring spelfrågan där trav- och galoppsporten i Europa kommer att hållas i Bryssel 6 mars. Då kommer de 18 länderna i U.E.T. för första gången att agera gemensamt mot EU.

– Jag ser dokumentet och mötet i Bryssel i mars som viktiga markeringar från hästeuropa till EU. Dessvärre är okunskapen om travsportens finansiering och samhällsekonomiska betydelse fortfarande stor hos många myndigheter. Det vill vi ändra på, säger U.E.T: s och STC:s ordförande Patrik Sandin.

Omsätter 9 miljarder euro

Den Europeiska Travunionen konstaterar att det legala spelet på trav i Europa omsätter cirka nio miljarder euro, vilket innebär cirka två miljarder euro i totoskatt.

Vincennesdokumentets 18 undertecknare uttrycker en stor oro för de illegala aktörerna på spelmarknaden och uppmanar varje lands regering att agera mot de olagliga aktiviteterna som inte ger något tillbaka till sporten eller i skatt.

Lars-Ove Pettersson