V75-tips till Jägersro 24 augusti

V75-1
Rank
A: 2
B: 4,3,10,5,7,11
C: 6,9,8,1

Spetsstriden
2 Önas Prince är en av kullens absolut startsnabbaste hästar och det vore en stor överraskning om någon utifrån skulle ta en längd på honom. Intressantare kanske vem som får den åtråvärda ryggen på honom. 1 Global Bodyguard är favorit att nagla sig fast i ryggen om han öppnar som näst senast, annars kan nog 3 Kurri Jari Boko hitta ned i den positionen.

Analys
2 Önas Prince har vunnit samtliga åtta lopp i år och ståtar med nio raka segrar. Han imponerade stort när han vann SprinterMästaren näst senast på 09,8/1609 auto trots att han fick göra jobbet utvändigt om ledaren. Senast i Breeders’-loppet i Mantorp ska det inte gå att vinna då han fick backa ner i sjätte ytter efter att ha varit på gång i ett tidigt avancemang. Men Princen borrade ner sig över upploppet och fångade in Elegant Ima via 09,3/800. Nu har han spetsläge och även om 2640 knappast är en fördel så är det goda möjligheter att Per Nordström kan göra loppet till en ren speeduppgörelse och då borde han ändå bli svårslagen då hästen har enorm lungkapacitet.

Svårare vem man ska placera ut som första reserv. Valet står främst mellan 3 Kurri Jari Boko och 4 Marre´s Dreamboy. Valet föll till slut på Marre som fick en genomkörare i Rättvik senast i ett lopp där han blev tempotorsk men nu blir det såväl barfota runt om som Kihlström i sulkyn.

Kurri Jari Boko fick välbehövliga krafter kvar i Tingsryd senast och Heiskanen håller den här hästen högt. Har vunnit över distansen och nu får Mika Forss chansen i sulkyn.

Även 10 Napoleon Cash och 5 Staro on the Rocks är värda att nämna. Napoleon är aningen mer distansgynnad av de duon.

V75-2
Rank
A: 10,11,9
B: 4,3,2,8,7,6,1
C: 5

Spetsstriden
Ganska lurig spetsstrid med enbart lågprocentare på framspår. 1 A Good Point och 2 Shejk kan öppna, kanske kan Örjan köra till spets. Shejk var snabb vid seger tidigare i karriären och vi får se hur taktiken blir.

Analys
11 Brambling är favorit, på gamla meriter då han vann Kriteriet och verkligen hittade sin bästa dag rätt dag och visade härlig skalle i spets. Han ströks till finalen av Kungakannan då han blev mystiskt halt (vann kvalet) och man hittade en träflisa i hoven efter lång tid på kliniken. Han har alltså inte tränats så länge och behövde loppet senast i comebacken, men att han ska vara på topp redan nu är inte snällt att begära av hästen. Nu är han ute i det sämsta kvalet, och kan vinna med 80% form.
– 11 Brambling har tagit comebackloppet senast oförskämt bra. Han är glad och sprallig i hagen, vilket är ett väldigt gott tecken. Det förra loppet var bara ett test för att se om han ska vara med i Derbyt efter sin skada. Vi har lyckats få honom någotsånär i form och han borde ha gått framåt en hel del av det förra loppet. Om han lyckas ta sig till final så tror jag att han kommer gå framåt ytterligare en hel del med det här loppet. Som tidigare blir det barfota bak, amerikansk sulky och murphy i kombination med can’t see back. Den enda ändringen är att han kommer gå med rycktussar. Den enda gången tussarna har dragits var i Kriteriet, säger Redén på stallzet.se.

Ändå givet att gardera favoriten och vi tippar 10 Amalencius B.B. som lyft sig flera hack med jänkarvagnen två senaste. Spurtade vasst till seger i rikstotoförsök och mycket bra efter galopp senast. Han blir giftig om favoriten inte är som bäst.

9 Hennessy Am vann E3-final förra året och har i år varit med i finalen av både Kungakannan och Sprintermästaren vilket är starkt gjort. Björn Goop upp och vettigt läge med bra startrygg gör honom klart aktuell. Dessa tre ska vara mest spelade, men här kan det skrälla.

Vi tycker att 4 Kuyt F.Boko varit lite seg och är väl hårt spelad. 3 Ready Tonight lovade massor som treåring, men har varit seg och tråkig i år. Nu har man ändrat på träningen och hittar hästen rätt duger han bra, men ändå mycket svårbedömd.

V75-3
Rank
A: 2,1
B: 3,8,7,5,4,9,6
C: 11,10

Spetsstriden
Flera snabba och 3 Global Beware är kanske snabbast? Formen sitter där och han var riktigt snabb iväg från spår fyra för tre starter sedan. Invändigt sitter favoriten 2 San Moteur som kan öppna men som galopperat i början ett par gånger på slutet. 1 Selected News är rätt kvick just från innerspår och försöker nog hålla upp, han var snabb i kriteriekvalet ifjol men fick släppa Hell Bent for Am förbi sig in i första sväng. Längre ut kan både 4 Trumpie och framför allt 6 Mr Brilliant öppna snabbt. Den sistnämnde är riktigt nabb vid laddning men var inte i ordning senast och då kanske man inte lägger ”lasset” i starten? Global Beware knapp spetsfavorit.

Analys
2 San Moteur galopperade kort efter start i årets enda start i juni och det såg ut som att han blev generad/rädd när invändige Mister Hercules galopperade. Efter det gick han en mycket stark upphämtning och speedade till lätt seger över upploppet, klockan visade på 1.10,6/1900 efter galoppen. Hur han tog den tuffa genomköraren är svårt att veta men man har troligen siktat hit efter senast. Läget är perfekt med andraspår och han kan öppna om Björn Goop väljer att ladda. Det troliga är ändå att han ser till att köra felfritt och löper San Moteur upp till sitt bästa blir han inte lätt att stå emot.

1 Selected News kan mycket när det stämmer och har ett spännande läge här. Han har öppnat bra just från innerspår och skulle Hans-Owe Sundberg ta hand om ledningen kan det hålla mycket länge.

3 Global Beware kommer med toppform men möter tuffa hästar nu. Öppnar snabbt och bör få en bra resa.

8 Global Badman är kapabel men det har inte gått på räls sedan vinsten i korta E3 förra året.

7 Certainly vann debuten för Markus B Svedberg. Han visade 11,5 sista 800 i lite småtrög stil och går säkert fram med loppet.

5 Mellby Illusion, 4 Trumpie, 9 Philosopher och 6 Mr Brilliant hamnar i ”rysargruppen”.

V75-4
Rank
A: 3,5,7
B: 4,8,11,6,1,10,12
C: 2,9

Spetsstriden
1 Peony kan öppna vettigt men där söker man rygg. 3 Sayonara är vass ut vid laddning och inte enkel att ta en längd på. 4 Caramelle T.T. och 5 Hall of Am är inte så tokiga första biten men tar inte en längd på Sayonara och får även svårt att hålla ut 7 Chablis Ribb som är mycket snabb första biten. Fördel Sayonara om hon laddas, annars Chablis Ribb.

Analys
En trio höjer sig och samtliga vann sitt uttagningslopp till StoChampionatet men kunde inte vara med och kriga om segern i finalen. Tipset till 3 Sayonara som var riktigt bra när hon vann uttagningsloppet från tråkigt läge via ett avslutande 11-tid sista varvet ute i spåren. Man laddade inte från start i finalen då det är viktigt att hon håller sig lugn över lång distans. Nu är det ett halvvarv kortare och känns hon i harmoni lär Jepson sända mot front och varvar hon inte upp har hon bra chans att leda runt om då det inte brukar köras så det ryker i försökslopp. Blir det ett lugnare upplägg från start har hon visat att hon besitter en stark avslutning och ska ses med bra chans ändå.

5 Hall of Am blev pigg i spets i uttagningsloppet till StoChampionatet och även om det blev lite stumma ben till slut höll hon undan säkert. Körde sig till ledningen efter 500 i finalen och blev pigg på nytt och den här gången orkade hon inte hela vägen hem. Nu lär det vara mer aktuellt med en ryggresa och hon är ett tidigt bud med minsta klaff.

7 Chablis Ribb körde sig till ledningen efter en bit i uttagningsloppet till StoChampionatet och hade sedan kontroll och vann säkert. Blåste till spets i finalen och släppte men inledningen blev betydligt tuffare, något som kostade till slut och hon stumnade över upploppet. Hon är mycket snabb första biten och lär hamna bra på det trots ett spår långt ut på vingen. Det beror lite på hur de tänker invändigt var hon hamnar men det finns i boken att hon kan blåsa till spets likt senast och sedan finns ju valmöjligheter. Oavsett ska hon räknas tidigt.

Tre streck är rätt så starkt men väljer man att gardera vidare är 4 Caramelle T.T. aktuell. Hon gjorde nog sin bästa insats hittills i karriären senast då hon vann på fin tid från dödens och svarade attack bakifrån snyggt över upploppet. 8 Fantaghiro Brick gjorde det bra senast bakom två topphästar (Marion Fouty Bon och Brezza du Kras) och lär inte vara sämre med det loppet i kroppen men hon behöver klaff från tråkigt läge. 11 Breidabliks Kahlua var bra efter offensivt upplägg näst senast och nu blir det barfota runt om som då.

V75-5
Rank
A: 10,7,1
B: 4,3,9
C: 2,5,6,8,11,12

Spetsstriden
1 Elegant Oma försöker hålla upp från innern men det blir nog svårt att svara 4 Readly Lavec som är kvick i fotarbetet. Sedan lär nog också 7 Mr Mah Can prova utifrån och det är nog favorit på att han sitter i spets efter 400 meter.

Analys
10 Henry Flyer Sisu var nära att vinna Kriteriet förra hästen men efter att ha rumplat till 100 kvar fick han nöja sig med en tredjeplats med tre hästar på linjen. I år har han gjort fyra starter och är fortfarande segerlös och har även galopperat bort sig två gånger. Senast avslutade han väldigt bra som tvåa bakom Bubble Effe och klockan visade 1.09,7 sista 800 från fjärde utvändigt. Nu har det gått en månad mellan loppen men Timo Nurmos brukar ofta vara säker på att ställa i ordning till större lopp. Det finns en risk/chans att Mr Mah Can hetsar upp sig i täten och med minst överpace kan nog Henry Flyer Sisu vara tuffast över upploppet.

7 Mr Mah Can gör nästan aldrig ett dåligt lopp och är en tuff häst. Han är snabb ut och kan nog köra sig till spets tidigt men han har en tendens att hetsa upp sig ibland och då kan 2640 vara i längsta laget. Han har gjort två lopp på 2649 men utan framgångar. Dags nu i årets viktigaste lopp?

Svenskfödde men norskägde 1 Elegant Ima hade sju raka segrar som treåring men har nu lika många starter i följd utan seger. Han har ofta gjort fullt godkända lopp men det lilla extra har kanske saknats. Senaste insatsen var klart positiv då han efter tidigt avancemang till positionen utanpå ledaren sånär höll undan mot en blixtspurtande Önas Prince. Han kan öppna ganska bra men det ät ändå inte säkert att han kan hålla ut 4 Readly Lavec.

4 Readly Lavec är grön i sammanhanget men under utveckling och har nu två lopp i kroppen efter segern i Margaretas Tidiga Unghästserie i februari. Oskar J Andersson har höga tankar om Bird Parker-sonen och en finalplats ligger inom räckhåll. Vi tror på spets-och-släpp till Mr Mah Can. 


V75-6

Rank
A: 3,10
B: 7,9,4,1,2,5,8
C: 6,10

Spetsstriden
1 Head Run är snabb och borde hålla ut 2 Digital Races för att sedan släppa till 3 Calgary Games som är bästa tänkbara ryggen. Vi tror att favoriten klarar att hålla ut 4 Berra Steel och stallkamraten 7 Black and Quick.

Analys
3 Calgary Games är obesegrad efter sina fem starter och det här verkar helt klart vara något utöver det vanliga. I senaste starten så vann han på 12,1/2140 auto via såväl öppning första 500 som ett avslutande halvvarv efter 08,5. Det är bra chans att man åter kan köra sig till spets och då blir han givetvis svårslagen även om han så klart möter betydligt mer rutinerade hästar nu.

10 Mister Hercules är det givna motbudet, speciellt då han borde ha en helt annan hårdhet än tipsettan. Man hade ändrat lite gällande huvudlag och vagn i SprinterMästaren vilket nog blev lite för mycket så nu återgår man till ett beprövat kort och Redén låter nöjd med honom i träningen.
– 10 Mister Hercules tävlade med helstängt huvudlag och amerikansk sulky för första gången i finalen av Sprintermästaren. Jag tycker att han såg fin ut, men han blev lite vass med helstängt och lite generad i samband med galoppen i sista sväng när hästen framför tröttnade. Hade han gått med öppet huvudlag hade han nog grejat det. Efteråt har han fått några skarpare träningspass här hemma och jag tycker att jag har hästen där jag vill ha honom. Den här gången provar vi ett norskt huvudlag så får kusken välja när han vill rycka ner i skygglapparna. Barfota runt om och amerikansk sulky igen, säger Redén på stallzet.se.

7 Black and Quick har hittat en ny nivå hos Nurmos men vi tror att de två ovan nämnda är lite för bra över rådande distans.

V75-7
Rank
A: 11
B: 2,6,12,9,5,7,10,3
C: 8,1,4

Spetsstriden
Öppnar 3 Mellby Ironman som han gjorde när han var i form så tror vi att han kan köra sig till ledningen och vara före 1 Devs Definitif. Han borde även kunna hålla ut 5 Kissinger Boko men möjligt att den sistnämnde kan köra sig till spets. Sedan är frågan om Mellby Ironman eller Kissinger Boko hellre vill ha rygg på den som körs fram först av 2 Titan Yoda och 11 Chiru?

Analys
Ett av de spelmässigt jämnare loppen avslutar omgången. Trots läget väljer vi ändå att tippa 11 Chiru som varit ruskigt bra i årets starter. Han har förlorat två av sina sex starter och båda gångerna har han hamnat hopplöst till. Först i ett V75-lopp på Örebro där han hamnade i sjunde ytter och sedan för tre starter sedan då han blev rejält störd i slutsvängen. Vi anar att Claes Sjöström ser till att ha tätkänning inför slutrundan och att Chiru sedan är tuffast till slut. Vi spelar med honom som utgång. Värt att nämna är även att senast var första gången han gick barfota, det är fel skoinfo att han gått så två gånger tidigare och spänsten senast var inte att leka med.

Man måste berömma Jennifer Persson till ett grymt tränarjobb bakom 2 Titan Yoda. Han kom med tre raka galopper i bagaget och visst, det blev en liten galopp i debuten för henne, men sedan har Titanen skött sig i de senaste fem starterna. Det verkar inte som att man vill spetsa till något gällande balans och utrustning inför kvällen start. Spår och distans är optimalt för fyraåringen som är värst emot vår tipsetta.

6 Staro Obrigado är en vass spurtare vilket han visade vid vinsten på Solvalla näst senast. Han var mycket gott gåendes även vid galopp 250 meter från mål senast. Hans akilleshäl är dock starten då han brukar tappa viktiga metrar och position.

12 Halo Am har inte startat sedan elitloppshelgen men Riordan lär ha tränat honom inför den här starten. Läget är iskallt men kapaciteten bra och det blir en jänkarvagn nu om man ska tro anmälan.

Mycket spel på 5 Kissinger Boko av de tidiga spelarna och visst kanske han kan ha lite chans om han kan köra sig till spets men frågan är om han är tuff nog att stå emot de ovan nämnda, vi är tveksamma.

9 Hat Trick gör debut för Bergh men har bara varit i hans träning i några veckor. Kan miljöombytet och Berghs omtalade förmåga att ställa i ordning höja hästen något eller några snäpp?

Systemen

Lilla systemet/Flerkupongen
V75-1: 2 Önas Prince (4-3)
V75-2: 9,10,11 (4-3)
V75-3: 1,2 (3-8)
V75-4: 3,5,7 (4-8)
V75-5: 1,7,10 (4-3)
V75-6: 3,10 (7-9)
V75-7: 11 Chiru (2-6)
108 rader/54 kronor x 10 = 540 kronor

Stora systemet
V75-1: 2 Önas Prince (4-3)
V75-2: 9,10,11 (4-3)
V75-3: 1,2 (3-8)
V75-4: 3,4,5,7,8,11 (6-1)
V75-5: 1,3,4,7,9,10 (2-5)
V75-6: 3,10 (7-9)
V75-7: 2,5,6,9,11,12 (7-10)
2592 rader/1296 Kronor