Åkes leende säger mer än tusen ord

För det första visade Torvald Palema redan hos Joakim Lövgren att han är en sjutusan till häst.

Men viktigast av allt: Åke Svanstedt fullkomligt bubblade av glädje efter Torvalds insats. Åke är oerhört sparsam med sina ”känsloutbrott”. När hans erfarna anletsdrag spricker upp i ett brett leende så betyder det att något stort är på gång. Därför vågar jag påstå att Torvald Palema kommer att bli riktigt stor. Åkes leende säger mer än tusen ord från dom som alltid vet bäst.

Åke sa att han faktiskt sneglat på Torvald tidigare och noterat att han tyckte hästen verkade störd av käkremmen. Typiskt Svanstedt som ”ser allt”. Han studerar allt och alla. Alltid är det något som kan vara till nytta och läggas till hans tidigare omfattande kunskapsbibliotek.

När Åke sedan testade Torvald i jobb och noterade att han ruskade ogillande på skallen när käkremmen fanns där så var beslutet enkelt. Utan käkrem så borrade Torvald ner sig och vann lätt på Solvalla i onsdags. Han gick dessutom med skor runt om.

Tror ni Åke tänker rycka skorna framöver? Torvald kommer i alla fall inte att ha några skor i Elitloppsfinalen!

Petri Puro med välmående djur

Petri Puro gör ett gediget jobb. Han har alltid ägt kunskapen om att långa arbetsdagar är en av genvägarna till framgång. Karln har förmågan att plocka fram det lilla extra ur sina hästar. Dessutom har en ett beundrandsvärt tålamod. Hästarna startar inte i onödan. Dubbeln med snackhästen Commander Crowe och Camilla Highness på Mantorp i lördags gladde mig. Dessutom var det som vanligt en fröjd att se hur välmående hans djur är.

Commander Crowe hade förstås ett munsår när han skåpade ut sina motståndare i lördags. Mantorps banveterinär gav honom sex dagars anmälningaförbud.

Hur bra är Commander Crowe när han slipper allvarliga åkommor?

Så inkompetenta domare finns väl inte?

Apropå ingripanden så var det underligt att måldomarna inte ingrep mot Ove A Lindqvist på Boden i fredags. Ove tog sig ut från andraspåret och störde kraftigt favoriten Bobo Rigas i sista sväng. Ove vann loppet med Mr Eagle och Bobo Rigas var tvåa. Måldomarnämnden blundade, alternativt var inte på plats. Att de inte skulle ingripit om de tittade på händelsen vägrar jag tro. Så inkompetenta måldomare finns väl inte i Sverige?

Åkes leende säger mer än tusen ord

Tittade gjorde däremot Umåkers måldomare förra fredagen. Rolf Löfstedt jublade åt sitt livs första V65-seger och vinkade glatt till publiken i god tid innan han och Rydens Apache skar mållinjen. Alltför glatt tyckte måldomarnämnden och gav Rolf 500 kronor i böter.

Det är precis sådan spontan glädje vi efterlyser. Inte visste jag att det var straffbelagt att bli glad!

Av: Hans Brolin