O

Odds – utdelning, eller eventuell utdelning, för startande hästar. Multiplicera din insats med oddset och du får fram hur stor vinsten blir.

Oddsare – otippad häst som ger högt odds om den skulle vinna.

Oddsindikator – tavla eller annan anordning som för publiken visar hästarnas eventuella vinnarodds, se indiktator.

Ombud – Totomatombud, förtidsvadställen där du kan spela på hästar utan att vara på plats på banan. Det finns drygt 2.000 totomatombud i landet.

Omstart – när en häst, eller kusk, gör något fel i startögonblicket blåses till omstart. Inträffar nästan uteslutande i voltstart där en del kuskar/hästar blir för ivriga och vill iväg för fort.

Omsättning – det totala spelet räknat i kronor i ett lopp.

Open Stretch – Halmstad var banan där Open Stretch fick sitt genombrott. Över upploppet byggdes ett öppet spår att nyttja invändigt. Ledaren får aldrig gå ner på Open Stretch och spåret får endast användas över upploppet och inte vid varvning. Med andra ord får hästen i rygg på ledaren ”alltid” chansen.
Banorna som tog efter Halmstad är Åby (med dubbla Open Stretch), Eskilstuna och Skellefteå. Men Open Strech-spåren fick mycket kritik och vid ingången av 2010 var det bara Åby och Skellefteå som hade kvar dessa spår.

Oplacerad – häst som slutar utanför prispengarna. Som regel sjunde häst i mål och sämre. Dock beroende på antalet startande hästar.

Oregerlig – knepig häst som inte lyder kuskens order.

Orent trav – hästar som inte travar ”klockrent” utan rör sig kantigt, knyckigt och orytmiskt blir ”rapporterade” av bandomarna. Orent trav kan bero på att hästen är skadad eller ofräsch. Det kan också vara så att den är felaktigt skodd. Rapporterade hästar kan få startförbud.

Ospeedig – häst som är mera stark än snabb. Queen L. till exempel.

Ostreckad – uttryck som används på en häst som vid eventuell vinst rensar stort. I praktiken är förstås hästen streckad av spelarna men långtifrån så mycket som den kanske borde vara.

Osten – F.d. Solvalla-tränaren Berndt Lindstedts smeknamn. Har bl.a. vunnit Prix d’Amerique och Elitloppet. Numera pensionär men hjälper Stig H Johansson med fortkörning.

Osäker – häst som ofta galopperar.

Outsider – svårbedömd häst som kan vinna om det stämmer men det finns många frågetecken kring den.

Oärlig – häst som inte gör sitt bästa och inte vill kämpa i loppen.

N P