P

Packa fältet – att i ledningen kraftigt sänka tempot så att även de sladdande hästarna kommer ifatt. Därmed packas fältet ihop.

Packet – klungan. ”Stack ifrån packet” = vann överlägset.

Panikbromsa – att kraftigt sänka tempot och därmed störa bakomvarande ekipage. Ganska vanligt bland kuskar som hamnar i dödens och som vill bli avlösta. Vårdslösa tempominskningar ska bestraffas.

Paradare – häst som travar utan att böja på knäna. Stilen påminner om paradgång. Queen L. är ett typiskt exempel.

Passagerare – elak kommentar om kusk som inte är till någon hjälp för sin häst. Kusken åker med i sulkyn utan att tänka på taktiska finesser, hästen får klara sig själv. Oftast med dåligt resultat som följd.

Passgång – otillåten gångart. Hästen rör fram- och bakbenen ”parallellt”. I trav rör sig hästarna ”diagonalt”. Passgångarlopp är vanliga i USA. Kanske för att det är en snabbare och mer rafflande gångart än trav men främst för att passgångarna sällan gör bort sig med galopp.

Passhäst – häst som den anställde skötaren vårdar ”på heltid”. Varje skötare kan ha upp till nio egna passhästar. Världsstjärnor kräver dock extra uppassning, där är det vanligt med en häst per skötare.

Pensionär – benämning på hästar som blivit så gamla att dom inte tillåts fortsätta tävla. För varmblod gäller 13 år, för ston dock elva år.

Piken – ett av många slangord för ledningen.

Plats – häst som placerar sig bland de tre främsta i mål. I spelformen plats gäller det att pricka in de som kommer etta, tvåa och trea.

Platsproblem – häst som är högre än den är lång och som därför har problem att få aktionen att flyta. Den ”slår ihop” fram- och bakbenen och har därför lätt till galopp.

Poff – eller spelpoff. Uppgjort lopp där skrällhästen vinner till högt odds. Eller lopp där en skräll har satts i ordning utan att någon annan än den inre kretsen kring kusen haft vetskap om hur allt stått till.

Poäng – varje intjänad hundralapp ger hästen en poäng. Dessutom utdelas ”bonuspoäng” i varje lopp för hästar som slutar etta, tvåa och trea. Startpoängen avgör sen vilka hästar som får vara med i loppen.

Prella – att preliminäranmäla häst till ett lopp men inte veta säkert om man vill vara med. En del lopp föregås av en preliminär startanmälan där tränaren kan se startspår och motstånd för sin häst. Till V75, V64 och V65 sker dock anmälan direkt – så kallad ”mörk” anmälan eller mörkeranmälan.

Prepareringslopp – att medvetet köra ett snällt, defensivt lopp med sin häst i syfte att bygga upp formen inför ett planerat lopp lite längre fram i tiden. Där också prissumman är betydligt högre. Vanligt i Frankrike, särskilt inför Prix d’Amerique. Egentligen förbjudet, man är som kusk alltid skyldig att köra för bästa möjliga placering.

Prix d’Amérique – av många ansett som världens mest prestigefyllda lopp. Körs på Paris-banan Vincennes sista söndagen i januari varje år. Alltid över lång distans och alltid med en jättepott till vinnaren. Svenska hästar som vunnit: Scotch Fez, Dart Hanover, Queen L. och Ina Scot.

Program – ”häfte” som bland mycket annat presenterar de aktuella loppen med fakta om samtliga anmälda hästars fem senaste starter.

Proposition – förutsättningarna för varje lopp. T.ex. lopp för 4-8-åriga hästar som tjänat mellan 40.000 – 250.000 kr. 2140 meter. Tillägg 20 meter vid vunna 175.000 kr. Varje månad utkommer STC:s propositionshäfte där samtliga banors lopp ingår. Studeras noga av alla tränare.

Protest – körsven som exempelvis tyckt sig bli berövad på berättigat spår eller ansett sig blivit påkörd och därmed förlorat segern, kan omedelbart efter mål lämna in en protest till måldomaren.

Provlopp – som ett riktigt lopp men utan prispengar, domare, totoinsatser etc. Syftet med provlopp är att kusken/tränaren ska ge sin häst rutin eller förbättra formen utan stressiga omständigheter.

Provstart – alla hästar skall utföra en provstart mellan defilering och start. Detta för att publik/domare/banveterinär och spelare ska kunna göra en rättvis bedömning av hästarnas aktuella dagsform.

Pulla – häst som ligger hårt på bettet och inte lyder kuskens order.

Pulla upp – ledaren sänker tempot kraftigt.

Purjo – Solvalla-tränaren Jan Anderssons smeknamn.

På rulle – att bjudas på en löpning i draget, i rygg på andra hästar.

På tårna – häst som är i toppslag.

Päronsko – sko som formas likt ett päron. Bra för hästar som av balanseringsskäl kräver en speciell typ av sko.

P

Pölsa – annat ord för Raket. Den som lirar en pölsa satsar oftast på några friska drag och binder ihop dessa till en saftig Raket.

Pömsig = trött och kall häst.

O Q