V75 Bjerke 9 september

Analys V75-1

Ett stayerlopp där de tre stona står bättre till än sina kombattanter. Tipset ger vi till 8 Windy Ammik som var riktigt bra senast i Nordiska Mästerskapet för ston när hon plockade ner I Love Paris från positionen utvändigt ledaren, men fick sedan ge sig mot en smygkörd. Efter det skulle hon ut i Lars Lindbergs Minne på V75 Bergsåker men fick inte vara med där efter att ha orsakat dubbla omstarter. Hon kan öppna bra och bör sitta bra till inledningsvis, sedan ska hon ha en bra vinstchans oavsett löpningsförlopp.

2 Dupont kördes invändigt senast i Derbykvalet och fick fritt sent. Med lite bättre klaff hade han kunnat vara en Derbyhäst. Gången innan var han stark och rejäl när han tog ner ledaren från utvändig position men kunde inte stå emot en duo som kom ute i banan. Spåret borde inte vara något problem och då sitter han bra till direkt och borde vara ett tidigt bud.
Han satt fast i derbykvalen senast och kändes fin. Han hade kvalat in till Derbyt om han hade fått luckan. Den långa distansen tacklar han bra och jag kommer att köra lite på chans invändigt. Han är en av de som räknas i ett öppet lopp, säger Frode Hamre till kanal75.se.

12 Massive Attack avslutade riktigt starkt fram till tredje platsen via 10,9 sista 800 för tre starter sedan över distansen. Näst senast fick han inte travet att flyta och senast satte han upp farten i ”dödens” och höll farten starkt upploppet ner. Han borde kunna vara ännu lite bättre med det loppet i kroppen och klaffar det de minsta är han med långt fram.

1 Kasper T.T. var ute i Derbykval senast men galopperade bort sina chanser i första sväng. Innan det höll han bra efter att ha klivit fram i ”dödens” varvet kvar, som han avverkade efter 13,8. För tre starter sedan vann han busenkelt från ledningen och från ett bra läge ska han räknas.

Sista strecket ger vi till 7 Dayenne Lane som gjort två starter i regi Trond Anderssen. I regidebuten avgjorde hon lätt över upploppet via 12,5 sista 800 efter en bra resa i tredje och andra par utvändigt. Senast blev det galopp efter 300 och känslan är att hon duger bra i sammanhanget.

– 9 Orlando Knick var bra vid segern näst senast men gången efter var han blek efter ett fint lopp. Han är behandlad i en kota efteråt och tränar bra igen. Hästen är bra för klassen och inte borta om det klaffar, säger Frode Hamre till kanal75.se.

Analys V75-2

Norskt Travkriterium för kallblod och vi får en stor favorit i svenske 2 Eld Rask. Han har så här långt varit kullens kung men lita på att motståndarna kommer göra allt för att få honom på fall. Öystein Tjomsland har lyckats kvala in imponerande fem hästar till kriteriet medan Jan-Olov Persson fått med tre. Imponerande jobb av dessa kallblodsexperter.

Eld Rask vann näst senast det svenska kallblodskriteriet och har imponerande sju förstapris och två andraplatser på nio lopp. Han har bra vinstchans oavsett löpningsförlopp men det saknas inte motstånd.

Förste utmanare tror vi 3 Rappstjernen är som vann sitt kval behändigt från ledningen. Gången innan i det svenska kriteriet fick han först öppna tufft och sedan trava sista 600 utvändigt ledaren och krafterna tröt lite sista biten. Han kunde då inte svara B.W.Prinsen från start men det såg ut som kusken var ”för” säker på att hålla ledningen och såg hotet från spår åtta för sent. Han borde ha goda chanser att hitta till ledningen nu och därifrån säljer han sig dyrt.

7 B.W.Prinsen är den ende i fältet som slagit Eld Rask. Han gjorde ett heroiskt lopp i det svenska kriteriet näst senast men fick ge sig i sista stegen mot just Eld Rask. Han spetsade då från åttonde men vi tror han får svårt att upprepa det nu. Senast så gick han ett starkt lopp efter en inledande startgalopp och visade 26 sista 1900. Tidig utmanare med hög kapacitet.

1 Nordsjö Odin vann sitt kval enkelt från ledningen efter att de tuffaste konkurrenterna felat bort sig. Det blev något intetsägande men intrycket var bra och från ett fint läge kommer han få en fin smygresa.

11 Våler Nikolai var obesegrad i fyra raka segrar innan kvalet senast. Då blev det galopp från start men upphämtningen var bra och klockan visade 26,5 sista 1900 och skulle det klaffa med positionerna och det blir tempo på loppet så knäpper han många till slut. Kanske rentav alla.

8 B.W.Rune galopperade även han från start i kvalet och han är inte helt enkel. Han travade 25,8 sista 1900 varav sista 1400 var utvändigt utan rygg. Imponerande insats och skulle han hålla ordning på benen kan han bli en obehaglig överraskning för de andra.

10 Vestpol Kongen är under stark utveckling och avslutade bra i kvalet via 25,5/800 och höll farten bra över upploppet. Möjligt att denna uppgift kommer lite för tidigt med endast tre starter innanför västen men vi vågar inte ta bort honom från systemet och han får sista strecket.

Analys V75-3

Tryggve Diskeruds Minneslopp för kallblod håller bra klass utan de där riktiga elithästarna. Loppet ser öppet ut på förhand och här bör man nog strecka på ordentligt för att känna sig säker.

Tipset ger vi till 6 Roli Eld som visat fin form på slutet. För tre starter sedan vann han mycket enkelt från ledningen och näst senast såg det scenariot ut att upprepa sig när han galopperade i utgången av sista sväng. Det såg ut att finnas krafter kvar då och det är möjligt att det var banan som ställde till det. Senast fick han släppa ledningen efter att första 500 gått efter snabba 19,0. Han attackerade sedan via open stretch och var sånär på att hinna dit på linjen mot Myhreng Jerker.
Han förlorade på målfoto senast. Han har bra form och är snabb ut. Han kan vara den som sitter i ledningen och då kan han vinna. Det är näst bästa chansen av mina tre, säger Frode Hamre till kanal75.se.

5 Ådne Odin är känd för den svenska publiken då han gästar Sverige med jämna mellanrum. Senast var han ute mot Odd Herakles och efter en dryg första sväng i tredje spår och sedan ett lopp utvändigt om Odd Herakles tröt krafterna in mot sista sväng. Det var inte mycket att säga om. Spår fem i voltstart i Norge är till skillnad mot Sverige ganska bra och den av Ådne Odin och Roli Eld som lyckas komma till ledningen borde ha en bra segerchans.

9 Myhreng Jerker har det varit lite vinna eller försvinna över på slutet. Han är inte att lita på men när han travar har han hög kapacitet. Senast var han riktigt bra från positionen utvändigt ledaren och det var bra gjort att hålla undan för den invändigt spurtande Roli Eld. Han borde gå framåt med det loppet i kroppen och han är ett tidigt streck om han sköter sig.

15 Ingbest har gjort två bra insatser på slutet. Näst senast kontrollerade han fältet från ”dödens” och slog då tre av de andra tilläggshästarna i loppet. Senast avslutade han starkt via 21 sista 800 efter en resa i tredje invändigt. Med klaff under loppet är han bra nog att vara långt framme.
Han har bra form för dagen. Jag vann med honom från utvändigt om ledaren näst senast i Drammen och senast blev han fyra efter att ha fått luckan för sent från tredje invändigt. Men han avslutade väldigt bra och kommer han rätt på det här så speedar han fort till slut. Då kan han vinna och det är bästa chansen av mina tre hästar i loppet, säger Frode Hamre till kanal75.se.

2 Troll Solen avgjorde enkelt och på ett övertygande sätt senast efter en vilsam resa i tredje invändigt. Gången innan galopperade han i ingången till upploppet efter att ha fått göra grovjobbet i spåren från 800 kvar. Han hade då en andraplats inom räckhåll men Roli Eld hade han inte rått på.
Han vann V75 senast från tredje invändigt och ska köras lite på chans. Det är tuffare emot den här gången och han får smyga med, säger Frode Hamre till kanal75.se.

10 Järvsö Blomster vann SM för ston både 2017 och 2016 men har haft svårare att få till det i år. Intrycket senast var dock ett stort steg i rätt riktning och avslutningen via 21,3 sista 800 var bra. Hon gick då barfota runt om för första gången och får hon smyga med och spara speeden plockar hon ner många över upploppet.

3 Will Prinsen vann det norska derbyt förra året och kommer kanske mer till sin rätt över längre distanser då han är mer stark än snabb. Senast höll han farten bra till slut efter att ha suttit en bit bak i kön. Bra läge nu och med tempo på tillställningen ökar hans chanser.

13 Åsrud Vilja visade riktigt fin form i de tre första starterna för året men senast fick hon inte alls aktionen att stämma. Hon är tuff och rejäl och har absolut kunnande för att runda till seger.

 

Analys V75-4

Norskt Travkriterium och vi spikar 1 Catherine’s Chevy som har imponerat både i Norge och Sverige. Han har varit överlägsen från ledningen tillsammans med Peter Untersteiner både på Solvalla och Åby (näst senast) i år och han fick chansen för sent som tvåa från rygg ledaren i Treåringseliten under elitloppshelgen. Han kunde inte ta ledningen från andraspår för tre starter sedan när Thai Explosive och Max Brady var snabbare utifrån och det blev snabba 08,6 första 500 utvändigt ledaren innan Eirik Höitomt gick ner i tredje invändigt. Det blev sedan utvändigt ledaren igen 1200 kvar (11,9 första varvet) och han kunde överta ledningen 450 kvar. Han försökte dra undan men stumnade och var slagen 100 kvar. I kvalet senast var det tredjespår fram utvändigt ledaren efter 400. Rygg ledaren 1300 kvar men ut igen kort senare och till spets 950 kvar. Han vann ohotad med krafter kvar. Det är toppchans från ledningen och vi tror på seger bara han inte mot förmodan fastnar invändigt.

3 Max Brady öppnade bra till rygg ledaren näst senast och kunde besegra Catherine’s Chevy som fick ett tyngre lopp. Han kördes till ledningen efter 300 senast och efter 12,7 första 500 och 16,3 första varvet gick han undan till en säker seger för drivning. Vi tror inte att han tar en hel längd på vår spik den här gången men är ett bud för den som vill gardera.

6 Royal Muscle inledde bra med fyra segrar i följd men har förlorat som favorit i den två senaste loppen. Han fick tredje invändigt och var inte med i den värsta startrusningen näst senast. Han fick sedan andra utvändigt i rygg på Catherine’s Chevy men var ganska trög som tvåa bakom Max Brady. Senast avslutade han godkänt från tredje utvändigt efter tredjespår utan rygg sista 500. Vann loppet gjorde 2 Noble Superb som gick utvändigt ledaren. Efter 11,0 första 500 dämpades tempot till 14,7 första varvet och Noble Superb gick undan på bra sätt före 4 Strong Case som hade rygg ledaren.

6 Royal Muscle är en väldigt fin häst men han var lite under pari i kvalet. Han var inte dålig men hade inte sin bästa dag. Han har i alla fall sett fin ut i jobben efteråt och nu blir det barfota runt om för första gången och första med jänkarvagn. Vi måste satsa lite nu och det är en häst jag håller väldigt högt. Catherine’s Chevy har varit bäst i kullen hittills och ska vara favorit. Den blir svårslagen men min häst är en av de tidiga utmanarna, säger Frode Hamre till kanal75.se.

Analys V75-5

Kallblodsderbyt står normalt mellan de tre försökssegrarna. Jan-Olov Persson tränar två av dem och favorit blir 3 Tekno Eld som vunnit nio av elva lopp i år men förlorade som hårt betrodd i Svenskt Kallblodsderby. Det är möjligt att Ulf Ohlsson underskattade motståndet den gången och var kvar för länge i tredje utvändigt och trots 22,0 sista varvet fick han aldrig slag på ledande Philip Ess. Han tog snabb revansch näst senast då han höll ledningen från innerspår bakom bilen och gick undan till säker seger över kort distans. Han höll ledningen utan problem senast och hade en behaglig joggingtur med 29,5 första 1500 och kunde vinna med krafter kvar. Vi tror att han är starkast och vinner loppet men han kommer knappast till ledningen i första skedet med två startsnabba hästar invändigt och vi väljer att gardera.

1 Philip Ess överraskade i svenska derbyt och tog spets från innerspåret och stack bara undan med vassa 21,7 sista 800. Hästen utrustades med jänkarvagn och Öystein Tjomsland stal loppet efter ett skickligt upplägg. Näst senast körde Örjan Kihlström utvändigt ledande Tekno Eld och det var inte mycket att säga om att han inte kunde gå i närkamp. Han öppnade bra utan att svara startsnabbe 6 Moe Tyr senast men fick överta ledningen (invändigt!) 1850 kvar och stack undan på lätta fötter över upploppet. Han öppnade 27,2 första 1500 och vann på bästa tiden.

2 Månlykke A.M. har vunnit tio av tolv starter och kan mycket väl vara den största talangen av dessa tre. Han travar som ett varmblod och vi vågar inte räkna bort Jan-Olov Persson från ett bra läge. Hästen återkom efter 2,5 månaders uppehåll näst senast och var mycket bra som fyra bakom Tekno Eld och Philip Ess. Han öppnade snabbast från start utan att komma förbi Tekno Eld den gången och fick sedan andra utvändigt. Han avslutade i tredjespår utan rygg sista 450 och stumnade sista biten på 23,0/1640 auto. Han öppnade vasst till spets men släppte till 5 Valle Ask senast. Månlykke A.M. gled ut utvändigt 700 kvar men kunde vila kort bakom ledaren i sista kurvan senast. Han avgjorde sedan knappt i sin debut över lång distans. Formen bör vara stigande och vi får se om Jan-Olov har några ess i rockärmen när det gäller utrustning eller taktik.

Analys V75-6

Ett lopp för högsta klassen och 3 Giveitgasandgo sticker ut och bör leda hela vägen. Han var bra som tvåa bakom Ringostarr Treb i Olympiatravet och han vann Fyraåringseliten. Han har ingen vacker programrad men har mött tuffa hästar och varit ursäktad senaste tiden. Han hamnade i fjärde invändigt mot Diamanten för tre starter sedan men kom bort ur loppet när hästarna framför krokade ihop 1100 kvar. Näst senast hakade han på hyggligt i tufft tempo i Åbergs och var inte långt efter ledande Dante Boko i mål. Senast kördes han till ledningen från bakspår och gav sig lite väl enkelt men det var svårt att hävda sig på innerspår på Åby den dagen. Nu är det passande motstånd och är fyraåringen i normal författning bör han vinna.
–  Han var svag på Åby senast men hade då en halsinfektion. Han har tränat fint efteråt och har normalt en bra uppgift här. Bra spår och lämpligt motstånd gör att jag måste tro på en toppchans. Medeldistans är inga problem och hästen har en lite missvisande rad på slutet då han näst senast aldrig kom till från ett dåligt läge i Hugo Åbergs. Han är snabb ut och jag hoppas att han leder runt om. Inga ändringar, säger Frode Hamre till kanal75.se.

2 Photo Lavec attackerade 600 kvar från tredje utvändigt näst senast och avgjorde knappt mot ledande 9 Deep Sea Dream som hade öppnat 11,4 första varvet. Senast kunde Photo Lavec inte vara med i spetsstriden från andraspår bakom bilen men vann från andra utvändigt och Deep Sea Dream var fyra från utvändigt ledaren i samma lopp.

Analys V75-7

Norskt Travderby avslutar omgången. De två bästa från sex försök tog sig till finalen och det är många med segerchans. 3 Vainqueur R.P. var favoritspelad men blev fyra i Kriteriet förra året. Han var tvåa från dödens i Jarlsbergs Grand Prix för tre starter sedan och kan mycket när han presterar på topp. Han gjorde ett starkt intryck vid segern från andra utvändigt senast och vann ohotad på den bästa tiden utan att vara bottnad. Vi tror inte att han når till ledningen men hästen kan vara tuffast om Frode Hamre har honom i toppskick när det gäller.
Han vann helt okörd i kvalet till Derbyt och hade den snabbaste tiden av alla försöksvinnare. Hästen var väldigt fin och har framförallt styrkan som sitt främsta vapen. Han är normalt hundraprocentigt travsäker, även om han har galopperat någon gång fast då har det mest varit tillfälligheter. Han verkar fräsch och fin efteråt
– Han vann sju lopp i fjol som treåring och var fyra i Kriteriet. Han kvalade in till alla stora finaler och var även tvåa i Breeders Crown i Sverige efter Lucifer Lane. Då var hästen knallbra och det var han även när han vann Hans Petter Tholfsens Minne med 300 000 kronor i förstapris.
– Säsongen i år innan han vann senast har varit sådär, även om han vann i årsdebuten. Ett minus är att hästen inte är så startsnabb, men jag tror att vi lägger på ett helstängt huvudlag nu för att få honom att öppna bättre. Han hade det i Jarlsberg för tre starter sedan när han blev tvåa från utvändigt om ledaren på en 1.11-tid.
– Det här är ett av de mest öppna derbyn som har varit på många år, och det känns som att sju, åtta hästar kan vinna. Han är en av dem som kan vinna och det blir barfota fram och jänkarvagn, som han har gått med två gånger tidigare, bland annat senast, säger Frode Hamre till kanal75.se.

2 Zelov var bra vid V75-segern på Årjäng näst senast och avgjorde utan problem i snabb avslutning från andra utvändigt senast. Han kan inte vara med från start men sitter i andraspår direkt och har en tung avslutning.

4 Spiderman G.T. är obesegrad efter sex starter och avgjorde knappt från andra utvändigt i kvalet senast. Han är ganska färsk med sin orutin och låga prissumma men det är alltid farligt att räkna bort hästar som aldrig har förlorat. Han är Geir Vegard Gundersens val av tre hästar och sonen Magnus Teien Gundersen kör 1 Gretzky B.R. som spetsade från innerspår i försöket och vann lätt. Han satt fast som trea bakom A Brave Heart näst senast. 

5 A Brave Heart var trea från andra utvändigt i Jarlsbergs Grand Prix och vann enkelt från ledningen näst senast. Han vann från spets även i kvalet och kan öppna bra men det är tveksamt om han når ledningen när Gundersen har två startsnabba invändigt.

7 Hard Times vann Kriteriet förra året och åkte dit i sista stegen (mot Spiderman G.T.) från dödens i kvalet. Det kan inte räknas bort trots sjundespåret och en rysare är även 11 Robin G.T. som körs av Örjan Kihlström. Han besegrade Zelov och A Brave Heart för fyra starter sedan och satt fast från rygg ledaren efter uppehåll i kvalet senast.

10 Ghazi B.R. var duktig senast. Han missade starten lite på väg upp bakom bilen och gick sedan utan rygg hela vägen. Hästen kämpade strålande och han har absolut chans här om det klaffar. Jag blir inte förvånad om han vinner och det blir inga ändringar, säger Frode Hamre till kanal75.se.

Systemet

Kupong 1
V75-1:
1,2,7,8,12 (9-10)
V75-2: 2 Eld Rask (3-7)
V75-3: 2,3,5,6,9,10,13,15 (11-1)
V75-4: 1 Catherine’s Chevy (3-6)
V75-5: 1,2,3 (4-5)
V75-6: 3 Giveitgasandgo (2-9)
V75-7: 1,2,3,4,5,7,11 (9-10)

840 rader/420 kr

Kupong 2
V75-1: 1,2,7,8,12 (9-10)
V75-2: 1,3,7,8,10,11 (4-5)
V75-3: 5,6 (9-2)
V75-4: 1 Catherine’s Chevy (3-6)
V75-5: 1,2,3 (4-5)
V75-6: 3 Giveitgasandgo (2-9)
V75-7: 1,2,3,4,5,7,11 (9-10)

1.260 rader/630 kr

Totalt 2.100 rader/1.050 kr

Tipsredaktörer: Patrik Edgren och Håkan Sundberg