GS75-tips till Solvalla 26 april

GS-1

Spetsstriden
2 Pastorn kan öppna snabbt men vill nog ha en ryggresa. Claes Sjöström vill nog till spets med 3 Idreamicanfly och vi är inne på att hon håller ut 5 Got to Dash och 7 Perfect Gede som båda kan öppna snabbt.

Analys
3 Idreamicanfly har dragit med bakspår i starterna på slutet men har intressanta förutsättningar här. Hon avslutade klart bra senast men med ledande Perfect Gede fick varva på 1.16 var det svårt att ta något trots att hon avslutade 10,7 sista 700. Hon är snabb bakom bilen och då Claes Sjöström rycker alla skor och kör i jänkarvagn tror vi Claes gasar för ledningen. I spets kan hon helt klart bli svårfångad.

7 Perfect Gede höll enkelt undan senast att ha fått bestämma men intrycket var bra och han håller toppform. Han är startsnabb och kommer laddas men vi är inne på att det kan bli tufft att nå front. Skulle han kunna sno sig spets är det han som blir svårfångad men han fungerar bra även bakifrån och är given striden.

5 Got to Dash är också startsnabb och kommer säkert att prova en bit. Han gör här årsdebut och kan behöva lopp i kroppen. Han svarade dock för flera bra prestationer under fjolåret och är värd att se upp med direkt.

Ranking:
A: 3,7,5
B: 4,11,9,2,6,1
C: 8,12,10

GS-2

Spetsstriden
5 Galileo Journey gör debut med bilstart men han har öppnat bra i voltstart och känslan är att han kommer kliva iväg bra bakom bilen. Jorma Kontio brukar också vara offensiv när det handlar om bilstart. 6 Rhapsody Point öppnade snabbt till spets senast och kommer säkert att laddas från start.

Analys
5 Galileo Journey är obesegrad i tre starter och ska ha toppchans att vara fortsatt obesegrad. I debuten blev det en lätt seger från spets och det blev ännu enklare efter tidig ledning näst senast. Senast kom han fint fram från bakspår till rygg ledaren men 1500 meter före mål valde Jorma Kontio glida ut utvändigt ledaren. Segergreppet kopplade 200 kvar och via 14,3 sista varvet tågade Galileo Journey undan till en enkel seger. Nu är det debut med bilstart men han har visat startsnabba takter i voltstart och vi är inne på att han sitter omgående i ledningen. Svårslagen i spets men har bra chans även om han får vandra den tunga vägen. Given spik!

Vid gardering är 6 Rhapsody Point aktuell. Han släppte spets efter ett halvvarv senast men avgjorde säkert efter att ha fått fritt 300 kvar. 3 Amorcer Levallo avgjorde säkert från tredje utvändigt senast via 13,5 sista 700. Han hade varit ifrån innan och är knappast sämre med loppet.

Ranking:
A: 5
B: 6,3,12,2,7,10,9,11
C: 4,1

GS-3

Spetsstriden
1 Donatello Wibb spetsade vid segern för tre starter sedan men tveksam om han är snabb nog att svara ut 2 Boiling Point och 5 Get Involved. Fördel Get Involved.

Analys
1 Donatello Wibb är en fin sort som var bra vid segern från ledningen för tre starter sedan. I årsdebuten näst senast blev det en tidig galopp där han sedan aldrig fick fritt och gick i mål med sparat. Senast var ute i ett tufft Breeders’ Crown lopp där han följde med bra efter en invändig resa och han såg inte direkt trött ut i mål. Han kan öppna bra men det är lite svårbedömd om han kan hålla upp ledningen. Bra chans om han håller spets men räknas ändå tidigt utan strul på vägen.

5 Get Involved släppte ledningen efter 700 senast och hakade på bra bakom Paulino. Kanske Markus B Svedberg provar i spets den här gången om han kommer dit.

2 Boling Point är också en spetskandidat och enda seger är just taget från ledningen. Får i vilket fall som helst en fin resa och han svarade för en bra invändig avslutning från svårt läge senast.

4 Expendables kördes till ledningen varvet kvar senast och gick undan till en lätt seger. Han är lite ojämn i sina prestationer men är han lika bra som senast duger han bra.

Ranking:
A: 1,5
B: 2,4,6,9,12
C: 3,10,8,7,11

GS-4

Spetsstriden
Bara tre hästar på startvolten där 2 Isa är snabbast. Frågan är om hon  körs i ledningen om någon kommer och ställer en allvarlig fråga då det är debut över lång distans för Isa.

Analys
Ett öppet amatörlopp där 8 Simb Murdoch som visat toppform och har ordinarie kusk i vagnen får tipset. Han höll undan säkert från ledningen och har visat att lång distans inte är några problem. Han kan också öppna bra och bör kunna sitta i ett bra slagläge direkt.

5 Cuarto Käbb har varit bra i två raka segrar där dock motståndet har varit lite enklare. Han har inga problem med lång distans och känns given i segerstriden.

3 Lets Go Again fick ett alldeles för tufft lopp över tre varv senast och den starten är bara att glömma. Han var bra vid segern näst senast för Jelena Fironova och då han visat bra styrka och rätt inställning måste han räknas tidigt.

2 Isa höll bra från ledningen senast men kunde inte svara Mellby Hurricane mitt på upploppet. Hon är anmäld att tävla barfota runt om vilket är intressant, men hon gör nu debut över lång distans vilket är ett lite frågetecken.

1 Commander Victory vann från spets över tre varv för tre starter sedan och har alltså inga problem med distansen. Han svarade för en bra slutrunda senast och visade att formen finns där. Ska inte nonchaleras.

10 Uret avslutade bra från svårt läge och är kanske kapacitetsmässigt bästa hästen. Han är dock inte helt att köra och springspår på tilläggsvolten kan innebära vingel. 

Ranking:
A: 8,5,3
B: 2,1,10,12,7,13
C: 14,4,11,6,9,15

GS-5

Spetsstriden
2 Gomnes Hans T. tar hand om ledningen initialt och sedan är det troligt att man provar i front. Om nu inte 7 Demex skulle komma fram tidigt och ställer en fråga.

Analys
7 Demex var tapper som tvåa i Dubbelcupen final. Han fick harva utvändigt ledaren och därmed dra fram Tangan Haap till slutsvängen. Att han fick ge sig mot denne är inte mycket att säga om och Demex kämpade verkligen in i mål efter 22,5/800.Vi oroas varken av spår fem eller lång distans utan tycker att han är den givna förstahästen i loppet och vi spelar utgång med honom.

Ett intressant motbud är dock 2 Gomnes Hans T. som nu gör tredje starten hos Jan Ove Olsen. Senast tappade han rätt mycket på en galopp efter 400 meter och klockan visade sedan snabba 23,7 sista 1300 i upphämtningen. Nu hoppar vasse kallblodskusken Ulf Ohlsson upp i jollen och Gomnes Hans T. kan leda loppet länge.

11 Guli Roy har inte gjort ett dåligt lopp sedan juli ifjol i princip. Senast var hanförvisso ”bara” fyra men var bra slagen med en längd av B.W.Rune. Trivs med förutsättningarna och är ett givet streck.

En som vi bara måste lyfta fram är 9 Faks Nils. Näst senast visade han ruggiga fartresurser i upphämtningen efter galopp men omkring 20,5 sista 1200. Senast chansade kusken invändigt om blev fast med sparat i V75-loppet som B.W.Rune vann och tidigare nämnda Guli Roy var med i.

1 Vollanfaks gick en bra slutrundan i tredjespår senast via 24,3/1000 bakom Reime Kongen. Kan säkert en 25-tid även över lång distans och är ju garanterad en fin resa i den främre träffen. Han stod samma start som 12 Grude Svarten men står ju väldigt mycket bättre till denna gång.

Ranking
A: 7
B: 2,11,9,1,10,12,6,5,8
C: 4,3

GS-6

Spetsstriden
1 Piece of Glory kunde/ville inte svara ut Mascate Match när hon hade spår ett näst senast. 2 Langen’s Airborne är kanske aningen snabbare. Frågan är om inte båda kan tänka sig att släppa till 3 Surprise Rose. Allra snabbast är nog 7 Stonecapes Pecca men frågan är om man väljer att ladda vad som går?

Analys
11 Djokovic kördes resolut till spets efter 700 meter senast och höll sedan ett fortsatt tufft tempo (1.12,5 första varvet). Djokovic höll sedan undan knappt men säkert före Uret på fina 12,9/2140 auto. Ingen större tvekan om att han är bästa hästen i fältet men han är inte helt okomplicerad.

Vi ger istället tipset till 3 Surprise Rose har gjort två lopp för Mika Forss och efter att ha spurtat bra i skymundan i årsdebuten som fyra via 11,3/800 så blev det ett offensivt upplägg senast. Mika Forss körde då fram utanpå Galileo Am inför slutrundan och synade verkligen denne i sömmarna. Surprise Rose höll starkt till andraplatsen efter 12,9/1000. Optimalt läge nu och släpps han till spets så blir det tufft för Djokovic och vi drar till med Surprise Rose som utgångshäst.

1 Piece of Glory hakade på Mascate Match bra som tvåa näst senast från ledarryggen. Lillchans att man kan hålla upp ledarryggen men i värsta fall bli det tredje inner. Lite svårbedömt var hon står för dagen då det handlar om årsdebut.

9 Moon Zappa hann dit på linjen via en bra slutrökare senast och toppformen börjar närma sig. Passande smygläge och blir det passande tempo och rätt ryggar så kan hon slå till. Men 5 Mooney var med i samma lopp som henne senast och Mooney gick i tredjespår utan rygg sista 1200 och krigade ändå till sig tredjepriset. När det klaffar så sitter han snart där.

4 Jackpot Tooma har galopperat i de två senaste och nu verkar det bli skor runt om. Kanske ett litet minus men hästen har grundkunnande för att vara långt framme.

7 Stonecapes Pecca blev dragen sist i årsdebuten och gick sedan anständigt bakom fältet. Lopp i kroppen kan ha fört fram formen en hel del och väljer man att ladda för fullt så kan han vara ledaren.

12 Mas Capacity tillhör helt klart en av de bättre men han har nu fyra galopper på de fem senaste starterna och läget är sämsta tänkbara. Målar man på så är han ett roligt streck.

Ranking
A: 3
B: 11,1,9,5,4,7,12,10,2
C: 6,8

GS-7

Spetsstriden
Snabbast ut är 4 Il Mio Hooligan och 7 Boulder Like och man laddar den sistnämnde. Oavsett så borde det vara hygglig chans att 5 Vine Vision får överta om Claes Sjöström väljer att vara offensivt. Även 2 Herrera Boko kan vara med och prova i en andravåg.

Analys
Några av de mer betrodda möttes i senaste starten på Solvalla och vi tyckte att dessa gav en ganska bra bild på hur hästarna står sig formmässigt. Vi tippar 5 Vine Vision som avslutade klart bra som trea via 10,8/700 och var långt före 6 Leonas Sami som förvisso fick en tung resa men var tidigt slagen.
Vine Vision är tuff och tål att gå rejält sista 800 och blir tung att stå emot i ett lopp av den här klassen men det vore väldigt intressant om Sjöström möjligen kan köra sig till ledningen i ett andraläge.

Men vi vill ändå dubbla med 3 Wingmaster som hamnade helt på vingel mot de tidigare två nämnda senast. Avslutningen via 10,8/400 i skymundan utan att pressas i botten var en indikation att formen är på uppåtgående och nu med två lopp i kroppen kan han vara segermogen.

Trots skoryck så står vi alltså över 6 Leonas Sami, dels för att det är lite av ett vingelläge och dels för att vi anar formtapp.på en betrodd dessutom. 11 Mr Deauville har inte startat på tio månader så även om Djuse visat upp hästar i bra slag direkt efter vila så anar vi att det blir ett snällt upplägg från elftespåret och står därmed över honom nu i comebacken.

Ranking:
A: 5,3
B: 4,11,2,10,7,4,1,12
C: 8,9

Systemet

Kupong 1
GS-1: 3,5,7 (4-11)
GS-2: 5 Galileo Journey (6-3)
GS-3: 1,2,4,5 (6-9)
GS-4: 1,2,3,5,8,10 (12-7)
GS-5: 7 Demex (2-11)
GS-6: 1,3,4,5,7,9,11,12 (10-2)
GS-7: 3,5 (4-11)
1152 rader/kronor

Kupong 1
GS-1: 3,5,7 (4-11)
GS-2: 5 Galileo Journey (6-3)
GS-3: 1,2,4,5 (6-9)
GS-4: 1,2,3,5,8,10 (12-7)
GS-5: 2,7,9,11 (1-10)
GS-6: 3 Surprise Rose (11-1)
GS-7: 3,5 (4-11)
576 rader/kronor
Sammanlagd kostnad 1728 kronor