Guiden Express V75: Örebro 21 oktober

Debut för Guiden Express-försäljning till V75! En chans för er som vill ha den färskaste informationen inför lördagen.
Efter strykningen på Winterburn så öppnades Örebro-omgången upp en hel del men vi hittade snabbt ett nytt grepp efter bra snack med tränaren till vår spik.
Efter att ha gjort jobbet med spetsstriderna så ser vi hastigt och lustigt två singelprocentare som spetsfavoriter och lägg därtill tre drag som rensar bra. Då förstår ni att det finns potential i omgången!

Bästa spiken

4 Millmighty (V75-1) är en riktig vinnartyp som de två senaste säsongen vunnit sju lopp på tio starter och har dessutom två andrapris i de tre andra loppen. Det här är inget dåligt lopp och en handfull hästar kan vinna men vi tycker ändå att Millmighty sticker ut lite och ställer bara inte fjärdespåret till det så har Paw Mahony tidigt siktet inställt mot täten. Det bör vara vettig chans att han får överta men han kan vinna även med ”lugn dödens” eller med en ryggresa. Vi tar alltså tjuren i hornen direkt och singelstreckar. Om man garderar inledningen krävs det ganska många streck och med stora förhandsfavoriten Winterburn struken fick omgången ett annat utseende.

Utgångshästar

Lägsta klassen, V75-2, är ett jämnt lopp med flera tänkbara vinnare. Några av dessa är heller inte speciellt mycket streckade och främst åsyftas 11 Valnes New Love som också är tipsetta i Guiden (läs mer under dragen). 7 Kluster är också bortglömd som singelprocentare. Vi håller honom som spetsfavorit och han trivs bra i den positionen. Favoriten 2 Luca di Quattro åker också med lite pliktskyldigt i utgångsgruppen. Han har inte direkt imponerat på sistone men bra läge, jänkarvagn på och kanske ett norskt huvudlag betyder förstås att han kan vinna.

3 Ready Tonight (V75-5) har gjort det bra och vunnit fem av de åtta starter han gjort hos Daniel Redén. Han brukar inte starta så tätt och att det nu blir en månad sedan senaste loppet behöver inte vara något negativt. Hästen kan öppna snabbt när han trycks av och Örjan Kihlström måste rimligtvis försöka utnyttja sida-vid-sida-läget mot Power Doc. Ready Tonight bör spetsa och sedan är det toppchans om han inte ”smittats” av lite dunkel stallform.

Låset

Med bara en spik så ”tvingas” vi till två sparlopp. Precis som i tidningen anser vi att man bör komma väldigt långt på två streck i V75-4. 9 Star Cash och 14 Michigan Bro sticker ut. Trampar bara Star Cash i väg från start så lär det nog bli ett tidigt avancemang och så blir det säkert också vad det gäller Michigan Bro. Loppet bör stå mellan dessa två.

I avslutningen tror vi fortfarande mycket på ”tidningsspiken” 4 Castor the Star som vi håller som klar spetsfavorit. Det är bra chans att han sedan spårar runt om men det är ändå svårt att skaka av sig intrycket på 7 Indy Rock i debuten för Daniel Redén. Femåringen såg oerhört stark ut i en avslutning runt 1.09 sista 800. När det sedan skiljer tre-fyra gånger i streckprocent och att det sedan handlar om den sista avdelningen, där ”alla” har med favoriten, så är det kittlande att dubbla med Indy Rock.

Dragen

11 Valnes New Lowe (V75-2) står perfekt inne i öppna Klass II. Han gick ett klart bra slutvarv bakom obesegrade topphästen Isco Am senast och det var full fart över linjen i bra stil via 10,8 sista 800 och 11,7 sista 1000. Hästen blir bara bättre och bättre för varje lopp han får i kroppen. Vid segern för tre starter sedan visade han härlig snabbhet i benen då han svepte fältet i 08-fart i 500 meter. Med minsta klaff från bakspåret kan han fälla alla i spurten. Lite bortglömd till 10 procent.

3 Valmar E.W. (V75-3) väntade 19 starter innan han vann lopp men hade gjort flera starka insatser innan det så det var minst sagt välförtjänt. Efter att ha dragits med dåliga spår hur länge som helst så har han nu ett perfekt läge och är dessutom nerstruken ett hack till spår två. Claes Sjöström kör för andra gången och det var också han som rattade vid segern. Bara sex procent.

3 Make it a Star (V75-6) kan en hel del i sina bästa stunder. Hon har gjort det bra i flera V75-lopp av den här typen utan att få vinna. Nu har hon ett lopp i kroppen, ett bra läge och Erik Adielsson i sulkyn för första gången är alltid spännande. Se upp till fem procent!

Spetsstriderna

V75-1: 1 Raja Knight öppnar bra men körs knappast i spets och vill nog släppa till en passande rygg. 6 Fat Rabbit är bara sådär från start och känslan är att springspårskollegan 7 Olga Utca är lite kvickare. 4 Millmighty öppnar medium och favoritscenariot är nog att Millmighty övertar efter första kurvan.  

V75-2: 1 Emperor Godiva kan öppna snabbt men vill ha rygg. 2 Luca di Quattro är inte så tokig iväg om han laddas men han kan knappast hålla ut 6 Best of Jim och 7 Kluster. Av dessa är det nog Kluster som är mest angelägen att köra i spets och vi håller honom som spetsfavorit.

V75-3: 1 Northman Maxus kan inte öppna så snabbt och med Winterburn struken så är det mer öppet vem som spetsar. 4 O.M.Hazebrouck kan lägga i väg rätt bra bakom bilen och kanske är först till plankan men han släpper säkert. 3 Valmar E.W. har inte haft ett bra spår sedan ”Sundsvall brann”. Han är riktigt bra för dagen och kanske att han också utvecklat startsnabbheten? Flemming Jensen är väl inte känd för att så ofta ladda från start men han låter lite ”påställd” med 7 Galliano Peak som vid några tillfällen visat att han är snabb ut. Är bara Jensen med på tåget kan det bli Galliano Peak i front runt första kurvan.

V75-4: Ännu ett voltstartslopp och flera hästar som, även om de skulle sprattla i väg hyfsat första biten, knappast körs i spets. 6 Sagittarius öppnade rätt bra från spår sju i voltstart för fyra starter sedan och nu har han ett bättre läge med det innersta springspåret och vi håller honom som klar spetsfavorit. Det troliga är nog att han sedan körs där. Skulle 9 Star Cash komma tidigt kanske det kan bli ”släpp” i stället för att ta emot press.

V75-5: Här talar mycket för att favoriten 3 Ready Tonight tar hand om ledningen. 1 Robthebank kan öppna hyggligt men kan, eller vill, inte hålla ut Ready Tonight. Värsta spetshotet är nog 4 Power Doc men sida vid sida med Ready Tonight tar han knappast en hel längd.

V75-6: 2 Ninepoints Birdie trivs i ledningen men frågan är hur hon hanterar spår två. Det finns både lite galopprisk och fara för tappstart. Vi håller i stället 6 Queen som det givna spetsbudet initialt. Hon har öppnat snabbt från snäva spår som fyra och fem så från det innersta springspåret med Örjan Kihlström i sulkyn bör det bära av till spets. Hon har tagit alla sina fyra segrar från ledningen och lär nog prova där åtminstone en bit. Det är nog bara en felfri Ninepoints Birdie som kan tänkas få överta om hon kommer tidigt. 

V75-7: 4 Castor the Star är väldigt explosiv bakom vingen och vi håller honom som klar spetsfavorit. 1 Brother Bill är snabb i benen men vi tror inte att han från innerspår kan hålla upp ledningen i Örebro. Hans spetschans är i så fall om 2 Test Drive och 3 Super Nice kan ordna en liten solfjäderseffekt in i svängen och täcka upp för Brother Bill mot Castor the Star. Men det givna spetsbudet är ändå Castor the Star med Björn Goop i sulkyn för första gången. 

Intervju

4 Millmighty (V75-1) kommer med fyra segrar och en andraplats i raden. Han står perfekt inne i loppet med bara 730 kronor under klassgränsen. En snygg matchning kan man tycka men riktigt så är inte fallet.

– Faktum är att vi ville starta och hade siktat på finalen i Årjängsmästaren för några veckor sedan men eftersom Even Elvenäs som är delägare i hästen numera är sportchef i Årjäng, så fick inte hästen starta där så då fick det bli så här i stället. Men vi kan väl låtsas som att det är väldigt snyggt matchat, säger tränare Paw Mahony med ett skratt.

Du måste väl vara nöjd med vad hästen gjort på sistone?

– Ja, man kan inte vara annat. Han har gjort allt rätt i år och egentligen hela karriären. Näst senast på Orkla var det en lös bana och han höll mycket bra på en jättebra tid och senast vann han lätt efter en resa mestadels utanpå ledaren.

Han har haft de flesta spår i voltstart och rett ut dem. Hur känns fjärdespår på lördag?

– Han brukar som sagt gå i väg men senast galopperade han faktiskt från tredjespår i en återkallad start men det var en konstig start och jag tycker att vi blev lite generade av tvåan. Men han har spetsat både från spår två och fyra och även om det kanske inte blir någon snabbstart så hoppas jag att vi kan komma fram utanpå ledaren och kanske få överta. Om jag får vara lite kaxig så tror jag inte att det är så roligt att ha Millmighty på utsidan i 2500 meter eller så

Han har vunnit sina flesta lopp från ledningen, är han bäst där?

– Han har vunnit från spets, dödens och även andra, tredje- och fjärde utvändigt. Men det är väl inget nytt att det är enklast att vinna från spets.

Du drog inte ner det norska huvudlaget varken när han vann Malmö Stads Pris för tre starter sedan eller senast på Färjestad?

– Nej, det stämmer och orsaken är att jag inte tycker att det givit någon riktig effekt. Jag drog ner det på Orkla näst senast men det hände inte så mycket. I de två första loppen i år gick han med öppet huvudlag och då var det som han var på semester. Men sedan jag hängt dit ”norsken” är han mycket mer alert och det räcker alltså att han den sitter där. Han ser ju den i ögonvrån och blir liksom mer beredd.

Är du optimistisk angående segerchansen?

– Ja, det måste jag vara. Bara det inte strular med tredjespår första 1000 eller nåt så måste jag tro på vettig chans.

Några utrustningsändringar?

– Nej, han går precis som senast. Då gick han för första gången med aluminiumskor bak. Det gav ett bra fäste så vi kör likadant igen, avslutar Paw.

Intervju

Daniel Wäjersten åker till Örebro med två hästar, 7 Kluster i V75-2 och 12 Mellby Jinx i V75-7. Kluster gjorde inte mycket väsen av sig i Boden senast men det loppet är bara att glömma enligt Oskar Florhed i stallet:

– Ja, han tappade lusten när Magnus Djuses häst bara stannade framför efter ett halvvarv. Kluster gillade inte alls när han fick börja om och var sedan bara trög i kön. Han var jättefin i jobbet veckan efter Boden-starten och veckans jobb har också varit klart plusbetonade så jag tycker det ser lite spännande ut nu. Han är riktigt snabb bakom bilen om man laddar med honom och det är inte omöjligt att han kan nå ledningen. Han är klart bäst med tätkänning, men inte nödvändigtvis i ledningen. Han är väl som allra bäst utan skor men han måste gå med bakskor nu och det är ett litet minus. Men jag tycker ändå att det finns anledning att vara lite småoptimistisk inför den här uppgiften, säger Oskar.

Vad säger du om 12 Mellby Jinx (V75-7) som haft en fantastisk femåringssäsong och närmar sig miljonen intravat i år?

– Han har varit jättebra hela året och hade kanske varit ett par hack längre fram i Jubileumspokalen om det stämt lite bättre. Han har avslutat kanonbra i de senaste loppen och allt känns fortsatt som det ska hemma efter det också. Men från spår tolv känns det ändå tufft. Jag tror nog att Daniel kommer att ge honom ett snällt lopp och låta honom få spurta lite till slut. Hästen är bra men läget gör att vi ligger lite lågt, säger Oskar Florhed.

Viktigt vetande

4 Millmighty (V75-1) är van voltstart och har nio lopp i följd med den startmetoden. Han har också klarat de flesta startspår så han bör kliva i väg från fjärdespår.

5 Kinky Boots (V75-1) spurtade mycket vasst senast och har absolut toppform. Tränare Troels Andersen säger dock att galopprisken från femtespår i volten är 90/10 och det låter ju inte speciellt lovande. Kinky har gjort åtta starter i följd med autostart. I början av 2021 travade han i väg både från spår två och fyra men det var ju ett bra tag sedan nu. Hästen har dock bra statistik i Örebro där tre starter givit lika många segrar.

7 Olga Utca (V75-1) har haft ett makalöst år med 730.000 kronor intravat. Hon har 1,4 miljoner kronor totalt på kontot och står i egenskap av sto väldigt bra inne i detta bronslopp där gränsen är 900.000 kronor. Ett litet minus är dock att det blir skor runt om nu. Hon fick en liten kick när man ryckte skorna på henne i somras men hade dessförinnan sprungit in över 1,1 miljoner kronor med fyra skor.

12 Bara du Chene (V75-1) är anmäld barfota runt om och det blir i så fall för fjärde gången i karriären. Han har galopperat i två av de tre tidigare barfotaloppen. Det kan också byte från ett öppet huvudlag till ett norskt.

2 Luca di Quattro (V75-2) är anmäld i jänkarvagn och det blir i så fall tredje gången i karriären. Det kan också bli norskt huvudlag till skillnad mot det öppna han haft på sistone. Han har körts i ledningen tre gånger och vunnit alla.

7 Kluster (V75-2) är väldigt effektiv bakom bilen och har tagit hand om ledningen alla gånger då han haft framspår. Han har körts i spets fyra gånger och vunnit två. Vid en av förlusterna så försökte han ta emot kapable Night Hawk och gjorde det bra som tvåa.

11 Valnes New Love (V75-2) visade 08-fart i 500 meter (från 800 till 300 kvar) vid segern för tre starter sedan.

8 Västerbo Blizzard (V75-4) är en bra häst, efter sexfaldiga miljonärskan Västerbo Daylight, som gör sin första start för sin Fredrik Wallin. Han har dock bara haft hästen sedan 7 oktober och Blizzard får väl mest bedömas på gamla meriter.

9 Star Cash (V75-4) har bara vunnit ett lopp på 20 starter men har visat toppform utan att vinna på sistone. Han har gått med jänkarvagn i de tre senaste loppen och det kan förstås vara en förklaring. Nu, i voltstart, måste han förstås gå i en vanlig sulky.

3 Ready Tonight (V75-5) har ett bra läge bakom bilen, är snabb från start och har vunnit sex av de sju gånger han körts i front.

8 Kapten Brodde (V75-5) är en riktig vinnartyp (13/19) och har kommit snabbt upp i klasserna. Han har körts i ledningen nio gånger och vunnit alla men får väl normalt svårt att komma dit från spår åtta.

10 Barbro Kronos (V75-5) har visat kanonform en längre tid och såg väldigt fin ut senast utan att få chansen. Får nu Erik Adielsson i vagnen och de har lyckats bra tillsammans förut. Erik har kört Barbro 22 gånger och vunnit fem av dem, bl.a. i långa E3. De var också tvåa i StoChampionatet. Barbro har ingen seger på sex försök över 2640 men var som sagt tvåa i StoChampionatet och även trea i öppna SM näst senast.

6 Queen (V75-6) har visat sig vara snabb från alla spår och det är ingen vågad gissning att hon spetsar från springspår. Hon har tagit alla sina fyra segrar från ledningen.

Daniel Redéns hästar brukar nästan alltid leverera och hans stall har haft mellan 27 och 31 i segerprocent de senaste fem åren. Men senaste tiden har det inte varit någon riktig toppform. Fram till Proximity vann på Solvalla i onsdags hade det varit 15 starter på raken utan vinst för stall Redén. Var det vändningen? Men två strykningar för halsinfektioner i torsdags hamnar väl heller inte på pluskontot då det gäller stallform. Daniel har sex hästar inom V75 och många hårt streckade. Dessa är i tur och ordning Fat RabbitLuca di QuattroJoker MearasReady TonightFaeza Zet och Indy Rock.

1 Brother Bill (V75-7) väntar fortfarande på första årssegern. Han brukar ha toppform på hösten. 2021 vann han två guldlopp i november och ifjol vann tre segrar i guld från slutet av september till slutet av november. Kommer höstformen på lördag?

4 Castor the Star (V75-7) vann silverfinalen så sent som i lördags. Nu handlar det om guld men han provade ju där redan i Boden i juni då han satt fast som fyra i ett lopp som Francesco Zet vann. Björn Goop kör honom för första gången.

7 Indy Rock (V75-7) imponerade stort i debuten för Daniel Redén och vann på topptid med ”norsken” oryckt. Indy har varit hos Redén sedan den 17 augusti.

Systemet

Kupong 1:

V75-1: 4 Millmighty (6-5)

V75-2: 2,7,11 (4-8)

V75-3: 3,7,8,10 (5-9)

V75-4: 9,14 (8-5)

V75-5: 3,4,6,8,10 (5-1)

V75-6: 2,3,5,6,7,8,11,12,13,15 (1-4)

V75-7: 4,7 (1-12)

2.400 rader/1.200 kronor

Kupong 2:

V75-1: 4 Millmighty (6-5)

V75-2: 3,4,5,8 (10-6)

V75-3: 3,7,8,10 (5-9)

V75-4: 9,14 (8-5)

V75-5: 3 Ready Tonight (4-8)

V75-6: 2,3,5,6,7,8,11,12,13,15 (1-4)

V75-7: 4,7 (1-12)

640 rader/320 kronor

Sammanlagd kostnad: 1.520 kronor