Guiden Express V75: Mantorp 9 mars

Mantorp med sitt 177 meter långa upplopp kör lördagens V75-omgång. Det börjar bli vår i luften och det syns inte bara kring balansändringarna utan under veckan har man även märkt att det går undan mer i loppen. Esposito sitter lite på nyckeln gällande huruvida utdelningen utvecklas och vi har vår uppfattning klar hur vi tänker lösa den biten.  Surr med Tarzan som har vårkänslor och han är tydlig gällande vem han tror mest på av sina. En av utgångshästarna till nu på lördag är i nuläget på under fem procent!

Ha en riktigt skön helg runt om i landet!

Bästa spiken

9 High on Pepper (V75-3 och bilden ovan) travade in över två miljoner ifjol och ser ut att kunna vara på väg mot de höjderna igen för han verkar aldrig tappa formen. Han har på sistone vunnit både bakifrån, från dödens och från spets och han ser bra finare och finare ut. Nu möter han några hästar som växlar upp till barfotabalans men det tror vi inte biter på High on Pepper som fortsätter att tävla med lätta dojor. Det står liksom i programmet att Click Bait tar hand om ledningen. Det vet alla och det lär inte bli någon längre körning om ledningen. Mycket talar för att Jorma Kontio, som väl aldrig kört för sent, tar ett tidigt initiativ och söker sig framåt. Kommer han tidigt så kanske Click Bait släpper, annars så vinner High on Pepper från utsidan. Han är jättestor favorit men det är bara att ”tugga i sig”.

Låsen

V75-2 är ett lopp för lägsta klassen och här skulle det förstås kunna skrälla men ju mer man vrider och vänder på loppet så känns det ganska tryggt med streck för bara 2 Gliding Eagle och 8 Bicc’s Tobee. Den förstnämnde har ett lopp i kroppen efter jättelångt tävlingsuppehåll och har Magnus Djuse i sulkyn. Klarar han bara andraspåret i volten bör han få en fin resa och liksom med automatik dyka upp i striden. Vi tror dock att Bicc’s Tobee är bästa hästen i loppet och att han vinner om han inte blir fast. Han har dock ett lite lurigt åttondespår att brottas med. Men han har en startsnabb rygg vilket ökar chansen att hitta ut. Om sedan Gliding Eagle galopperar från spår två så kan det bli öppning direkt för Bicc’s Tobee.

Vi nöjde oss i tidningen med tre hästar i V75-6 som är ett stolopp över lång distans och känslan är att det ska räcka väldigt långt med trion 9 Never to Young10 Penthouse och 7 Victoria L.L. Never to Young gick strålande från omöjligt läge senast och hon ser numera rätt stabil ut. Sköter hon sig igen kan hon bara vara bäst. Penthouse går ner lite i klass efter att ha fått stryk av Olga Utca och Decision Maker på sistone. Hon klarar distansen utan problem och är spurtstark. På startvolten tycker vi att 7 Victoria L.L. sticker ut lite med Erik Adielsson från springspår.

Utgångshästar

2 Esposito (V75-1) är en mycket trolig vinnare i inledningen och ”alla” kommer väl att spika High on Pepper och Esposito men här siktar vi mot lite större slantar och använder honom bara som utgångshäst. Han har ju ibland hetsat upp sig och skulle det bli ”för bra” med både barfota och med jänkarvagn så finns det faktiskt några mycket prisvärda hästar bakom. Men det troligaste scenariot är väl att han spetsar i ett andra skede och sedan bara vinner.

Vi tippade 7 Caughtredhanded (V75-4 och bilden ovan) i tidningen och har fortfarande stark känsla för honom och tror att spetschansen är rätt stor. Vi pratade med kusken Per Lennartsson i början av veckan som körde honom för första gången senast och han tycker att det är en jättefin häst. Han är väldigt lite streckad men procenten kommer säkert att stiga. Han får sällskap i utgångsgruppen av 3 Brain Game som också är riktigt rapp från start och är en utpräglad spetshäst. Favoriten 1 Pwojtech Vrijthout får också hänga med i Utgångs-gruppen även om vi är tveksamma att han, trots Jepson i sulkyn, kan hålla ledningen.

Skrällbud

7 Caughtredhanded (V75-4) är helt bortglömd av de tidiga spelarna. Vi tycker att spetschansen är ganska god och därifrån ska han slås men han är inte avsågad från andra positioner heller. Bara fyra procent.

8 Leroy Boko (V75-5) har ett trist läge men han har årsdebuten undanstökad som han löste på bra sätt efter en optimal resa. Det finns bra kunnande i den här sexåringen och för knappt två år sedan dundrade han till spets från spår sex bakom bilen och vann med till synes krafter kvar på 11,2/1640 auto. Det gjorde han med skor och jänkarvagn (en av två gånger han gått i bike) samt ett öppet huvudlag. Nu ”hintar” Lugauer om att det blir barfota runt om för första gången, jänkarvagn samt ett helstängt huvudlag. Bara streckad på två procent.

3 Run N’Cola (V75-7) kommer med fyra starter i följd på V75 och har gått bra varje gång, ofta från svåra utgångslägen. Det har förstås varit med skor i vinter men nu blir det barfota fram vilket nog är hans optimala balans. Han gick så i fjolårets två första starter och vann båda. 

Spetsstriderna

 • V75-1: Inte så många startsnabba här. 2 Esposito är snabb ut men känslan är att Magnus A Djuse inte behöver lägga lasset direkt då det bör vara mycket bra chans att de får överta i ett andra skede. Kanske att 4 So Far Away Ås tar sig förbi i början men Esposito får överta efter senast ett halvvarv.
 • V75-2: Lite svårbedömd spetsstrid. 1 Pannacotta Doc är snabb ut men det låter som han ska smygas. 2 Gliding Eagle har bara startat i volt två gånger, i karriärens två första starter, och visade då ingen startsnabbhet. Men det var förstås 2,5 år sedan. 6 Lightzon är kanske ingen startraket men från det innersta springspåret och med Örjan Kihlström i sulkyn är det nog inte omöjligt att Lightzon kan sitta i spets på första långsidan. Eller om Djuse får snurr på Gliding Eagle.
 • V75-3: 2 Click Bait brukar ytterst sällan missa ledningen från framspår bakom bilen och då snackar vi oavsett motstånd. Formen är givetvis inte på topp i årsdebuten men startsnabbheten sitter i hans DNA och han missar inte ledningen här. Det vet också alla andra med framspår varför det knappast blir någon körning alls. Det kan betyda lågt tempo och att Jorma Kontio bakom favoriten 9 High on Pepper kommer tidigt och i så fall får överta innan varvningen.
 • V75-4: Favoriten 1 Pwojtech Vrijthout är ganska snabb i voltstart men när han spetsade från innern näst senast var det bara fyra hästar på volten och de tre andra öppnade väldigt långsamt samtidigt som Jepson vände bort dem lite. Det är enda gången han spetsat av egen kraft i ett voltlopp i Sverige. Jepson är i sig en ruggig startkusk och det kanske räcker men nu är det full volt och både snabba hästar och kuskar med bra spår på utsidan. 3 Brain Game är snabb och bäst i spets och han laddas tufft. 6 Caravaggio Jet har inte visat någon riktig startsnabbhet men Adielsson kör från springspår. 7 Caughtredhanded har däremot visat bra startsnabbhet och spetsade efter 275 meter från springspår på tillägg för fem starter sedan. Med all respekt för Jepsons startkvalitéer så säger vi lite fördel Caughtredhanded.
 • V75-5: 2 All About You är först ner till plankan och vann från spets senast men han är precis ny i klassen och det lutar nog åt ”släpp”. 3 Fabror Melker4 Mercury Boko och 5 Warrior’s Tale kan alla öppna och där tror vi att Dante Kolgjini bakom en felfri Warrior’s Tale är mest angelägen. 7 Mellby Jail är också rätt kvick och anmäld barfota runt om för första gången. Känslan är ändå att den här bjässen får nöja sig med ”dödens”. 8 Leroy Boko maxas i utrustningen och kanske innebär det att Lugauer trycker av för fullt. Vi håller en felfri Warrior’s Tale som spetsfavorit.
 • V75-6: Ett stolopp över 2640 meter och svårbedömd spetsstrid. 1 Cersei Gene kan nog spetsa initialt men hon har bara vunnit två lopp av 35 och vi tror hon släpper. 3 Chocolicious kan nog kliva iväg bra från ett bra spår och utmanar i första hand. Springspår och Erik Adielsson brukar av tradition betyda snabba starter och 7 Victoria L.L. kan nog också komma iväg snabbt och kanske är det fördel henne i spetsstriden.
 • V75-7: Här kan det gå undan från början. 1 Corazon de B. överraskade med att spetsa från innerspår i silverfinalen på annandagen och det blev då vrålsnabba 1.07 första 500. Nu blir det barfota runt om efter sex raka ”skolopp” på raken och det kan höja hans startsnabbhet en del. Vi håller honom som spets knapp spetsfavorit men 2 Declan4 Hipster Am och 6 Dominic Wibb är alla snabba. Det kan dock bli så att Declan täcker upp lite för Corazon i spetskampen.

Intervjuer

 • Stefan ”Tarzan” Melander gillar att det börjar bli vår i luften och han skickar tre V75-hästar till Mantorp. Han är nöjd med hur trion sett ut i jobben i veckan. Först ut är årsdebuterande 2 Click Bait (V75-3) som är en riktig sedelpress. Han har de senaste fyra åren sprungit in mellan 1,4 och 1,6 miljoner.
 • – Ja, det är en härlig liten häst, eller han är förresten inte så liten som han kanske ser ut på banan. Han brukar faktiskt gå rätt bra i sina årsdebuter. Han gillar, precis som jag, när det blir varmare i luften och man ser i pälsen att han börjar trivas med livet nu.
 • Har han gått några skarpare jobb inför det här och hur pass förberedd är han i år jämfört med tidigare årsdebuter?
 • – Jag tycker att det är ungefär lika som tidigare år. Mina hästar går aldrig några jobb med tider utan de får gå lite repor på rakan, i backen och på rundbanan. Han har hunnit bli åtta år men han är alltid glad. Jag tror han kommer att göra ett bra lopp på lördag men han behöver nog flera lopp för att komma i form.
 • Han brukar ju alltid ta ledningen. Hur vill du se att loppet sedan gestaltar sig, om t.ex. High on Pepper kommer tidigt?
 • – Jag har aldrig gett Per Lennartsson några instruktioner hur han ska köra ”Clicken” och jag tror att han kommer att lösa det bra nu också.
 • I V75-5 har du 12 Benchmark till start. Han har visat form utan att vinna på sistone men drog nu bricka tolv. Hur ser du på hans möjligheter?
 • – Formen är jättebra, hans känns väldigt laddad i träningen. Det blir bara att gå barfota fram för han behöver skor bak. Han kommer att gilla att slippa framskorna men det hjälper inte från det här läget.
 • I V75-6 har Melander 10 Penthouse som han tycker är stallets bästa chans inom V75. 
 • – Det är en väldigt bra proposition för henne men jag har dålig koll på vad hon möter. Hon har gjort flera bra lopp på sistone och det är kul eftersom jag ett tag var nära att ge upp på henne och tänkte försöka leasa ut henne. Hon har mött bra hästar på sistone och gjort det bra. Jag tycker inte att lång distans är någon nackdel och jag tror nog att hon skulle kunna attackera ganska tidigt om det behövs. Hon kommer att gå barfota runt om och det kommer att bli bra. Hon har gått så tidigare men var då inte alls lika bra som hon är nu. Jag tycker att hon ska ha chans att vinna det här loppet och hon är min bästa chans på lördag, avslutar Stefan Melander.  

Viktigt vetande

 • 2 Esposito (V75-1) är en riktig vinnartyp som vunnit elva lopp på 18 starter. Han är anmäld barfota runt om på lördag. Så har han gått fyra gånger förut och det är faktiskt fyra av de sju gånger han inte vunnit. Men det har ändå varit bra insatser bl.a. i derbykvalet och Derby. De andra gångerna gick han ett bra slutvarv från kön i V75 och fjärde gången så blev han vrålhet i spets med passertiderna 05,3/09,8…
 • 5 Doctor Gio (V75-1) har mycket hög kapacitet men sviker för det mesta och faktum är att sedan han flyttades till Sveriges förra våren så har han bara vunnit att lopp på 14 starter. 
 • Magnus Djuse har kört segermaskinen, 11 Winterburn (V75-1), som tränas av brorsan Mattias i dennes elva senaste lopp. Magnus var uppsatt som förstekusk på både Winterburn och 2 Esposito men valde alltså den sistnämnde. 
 • 8 Bicc’s Tobee (V75-2) är en läcker travare med fin studs i steget när han får sträcka ut för fullt. Det fick han för tre starter sedan då han avslutade strax under 09,5 sista 500 utan att bottnas. Det var senaste gången han gick utan bakskor och så blir det även på lördag. Bara spåret emot?
 • 2 Click Bait (V75-3) är väl allra bäst då det är varmt i luften men har gått bra i sina årsdebuter de senaste åren. 2021 vann han ett ganska billigt lopp på 12,1/1640 auto. I starten efter, 2021, vann han på Färjestad på 1.09,8/1640 auto. I årsdebuten 2022, i ett guldlopp i Kalmar, spetsade han men släppte till Who’s Who efter 650 meter och följde med bra som tvåa på 13,4/2140 auto. Ifjol gjorde han årsdebut i slutet av februari, med skor, och var där lite klen som fyra från ledningen. Sedan i fjolårets andra start, den 15 mars, vann han från ledningen på 14,3/2140 auto.
 • 3 Rome Pays Off (V75-3) hade innan årets sex vinterstarter med skor aldrig gått med skor på alla hovarna i lopp.
 • 9 High on Pepper (V75-3) har haft form hur länge som helst. Han vann ett bronslopp för 13 månader sedan och har sedan gått fram som en slåttermaskin och har nu tjänat 3,6 miljoner. Han är fortsatt anmäld med skor men för framtiden så funkar han även fint utan dojor och har två segrar barfota runt om och utan skor bak då han var trea på 10,8/2140 auto bakom Francesco Zet i Margaretas Pokal i augusti. 
 • 7 Caughtredhanded (V75-4) är snabb i voltstart och har körts i ledningen tre gånger. Han har vunnit två av dem och i den tredje galopperade han 200 kvar på väg mot seger på en låg 15-tid över 2140 volt. Barfota bak nu är ett klart plus för fyraåringen.
 • Spetsstriden är viktig i V75-4 och det finns några spetsaktuella som gillar ledningen. 1 Pwojtech Vrijthout har 3/4 från ledningen, 3 Brain Game 4/5 och 7 Caughtredhanded 2/3.
 • 5 Yucatan Diamant (V75-4) är anmäld barfota runt om. Han gick så tre gånger i höstas men utan seger. Kanske är han starkare och bättre nu.
 • 7 Mellby Jail (V75-5) är anmäld barfota runt om och det är första gången.
 • 8 Leroy Boko (V75-5) är anmäld barfota runt om och med jänkarvagn. Han har aldrig gått barfota runt om men med jänkarvagn två gånger. Han vann en av dem från spets på 11,2/1640 auto. Han kommer till skillnad från senast också utrustas med helstängt huvudlag.
 • 9 Never to Young (V75-6) är obesegrad i sin enda start över 2640. Hon ska nu gå barfota bak vilket tränare Lennartsson tror är ett plus.
 • 10 Penthouse (V75-6) har ”bara” en seger på nio starter över lång distans men det var i V75 och hon har flera plusbetonade insatser på långt utan att vinna.
 • 1 Corazon de B. (V75-7) är humörbetonad men kan massor när han vaknar på rätt sida. Per Lennartsson tror att första barfota runt om på ett tag kan få honom att tända till lite extra. I fjolårets barfotapremiär vann hästen på 12,9/2140 auto med tussar och krafter kvar trots en första sväng i fjärde-och tredjespår i 09,5-tempo innan han kunde köras till spets.
 • 2 Declan (V75-7) har gått bra i vinter och även om han är färsk i klassen kommer han inte att göra bort sig. Man ska dock tänka på att han var med om en händelse bakom bilen senast då en häst bredvid brakade in i vingen och skrämde Declan till galopp. Har han ”hästminne” eller har han skakat av sig detta? Han har som sagt gått bra med skor i vinter men senast han gick barfota runt om skrällvann han i V75.
 • 4 Hipster Am (V75-7) är en riktig V75-profil som i sina som sina 36 starter på svensk mark gjort hela 24 inom spelformen. Han gör sällan ett dåligt lopp och har vunnit fyra av dem.

Systemet

Kupong 1:

 • V75-1: 5,6,9 (2-11)
 • V75-2: 2,8 (6-9)
 • V75-3: 9 High on Pepper (2-3)
 • V75-4: 1,3,7 (5-6)
 • V75-5: 1,2,3,4,5,7,8 (11-10)
 • V75-6: 7,9,10 (4-3)
 • V75-7: 1,3,4,6,10 (9-2)
 • 1890 rader/945 kronor

Kupong 2:

V75-1: 2 Esposito (5-9)

V75-2: 2,8 (6-9)

V75-3: 9 High on Pepper (2-3)

V75-4: 1,2,3,5,6,7,9,10 (14-11)

V75-5: 1,2,3,4,5,7,8 (11-10)

V75-6: 7,9,10 (4-3)

V75-7: 1,3,4,6,10 (9-2)

1680 rader/840 kronor

Sammanlagd kostnad: 1.785 kronor