H

Hakar – egentligen broddar. Skruvar som fästs i hästens skor för att den ska få fäste i banan. Används främst på vinterbanor men även på ”vanligt” underlag på hästar som behöver extremt bra fäste.

Hals – ”vunnet med hals”, vedertaget uttryck för segermarginal (ca 90 cm).

Halvsyskon – hästar som har samma mamma men olika fäder, eller samma pappa plus samma morfar.

Halvrad – häst som startar två gånger, med bara några dagars mellanrum, får i ett av travprogrammen en ofullständig formrad som kan redovisas enbart till häften. Detta beroende på att programmen trycks med upp till fem, sex dagars framförhållning och därför inte hinner få med resultatet av den senaste starten. Hästen får en halvrad i programmet och det blir därmed upp till spelaren att ta reda på hur det gick i det loppet. I V75 tillåts inga hästar tävla med halvrader.

Halvspår – under loppen ligger hästarna på innerspår, i andraspår men även i tredje- och fjärdespår. Kuskarna är skyldiga att hålla sig i dessa ”hela” spår. Ibland ser man dock hästar ”i halvspår”, det vill säga mitt emellan två spår, som därmed hindrar bakomvarande konkurrenter att avancera. Sådana manövrar är icke tillåtna och bestraffas av domarna.

Halvstängt – om huvudlag. Vissa hästar tävlar med skygglappar som fästs vid sidan av hästens ögon. Huvudlagens syfte är att begränsa hästens synfält åt sidorna. Ett halvstängt huvudlag förhindrar hästen att se bakåt. Däremot ser den (delvis) åt sidan och, förstås, även framåt.

Hambo – kallas i folkmun det amerikanska storloppet Hambletonian Stakes. Ett treåringslopp som körs på sensommaren på Meadowlands-banan i New York. Ett oerhört tufft lopp där vinnaren blir rikligt ärad och belönad. Det största och finaste loppet att vinna för en amerikansk treåring och enligt många svenska tränare omöjligt för en svenskfödd häst att vinna. Solvallatränaren Stefan ”Tarzan” Melander gick dock till historien 2001 då han vann ”Hambot” med Scarlet Knight och fick hela 5,5 miljoner kronor i första pris.

Handicap – en del lopp skrivs ut som handicap-löpningar. Det betyder att hästarnas dagsform och kapacitet betygsätts av en ”handicaper” som sedan så rättvist som möjligt ger alla hästar lika stor chans att vinna loppet. En orutinerad men bra och lovande häst kan i ett sånt lopp starta 20 meter bakom en snabbloppare som inget visat på länge. Dessa lopp blir oftast spelvänliga tillställningar men de förekommer tyvärr sällan numera.

Handstropp – en ögla som utgör ”handtag” i kuskens tömmar.

H

Head-to-head – något som de s.k. nätbolagen erbjuder. Det gäller att räkna ut och spela, till fasta odds, på vem av två eller ibland även tre hästar, som är först i mål.

Heat – ett av flera träningsjobb, eller dellopp i tävling. Elitloppet har två heat där de fyra främsta går vidare till finalen.

H

Helstängt – huvudlag där skygglapparna är konstruerade så att hästen enbart ser framåt. Används i regel på lata hästar som behöver peppas upp, eller på hästar som störs av det som sker i dess omgivning. En del tränare varierar huvudlaget på en och samma häst i syfte att skapa en prestationshöjande effekt. Funkar ibland

Helsyskon – hästar med samma mamma och pappa.

Helgardera – spelaren streckar alla hästar i ett lopp, dyrt.

Heltäcka – se helgardera.

Hemmabana – häst som tävlar på den bana där tränaren har sin rörelse förlagd. Oftast en fördel eftersom de slipper resa långt och övernatta i främmande stall. Nervösa hästar funkar sällan utanför sin hemmabana.

Het – hetsig och temperamentsfull häst som slösar krafter i onödan. Brukar rusa iväg okontrollerat och sällan hålla hela distansen hem. En del heta hästar lugnar ner sig när kusken backar och hittar en rygg att följa. Andra måste nå ledningen för att kunna slappna av och inte pulla bort sig.

Hingst – häst av hankön. En del hingstar kastreras dock, blir valacker.

Hissa – i finishkörningen lyfter kusken på tömmarna och gör hästen ”fri” – i hopp om att den skall öka tempot.

Hoppa = annat ord för att galoppera.

Huva – en slags ”mössa” som fästs över hästens öron i syfte att stänga ute ljud som kan verka irriterande. En del huvor går att ”dra” bort från öronen, har då samma effekt som bomull i öronen. Sen finns även fast huva.

Huvud – ”vunnet med huvud”, knapp segermarginal på ca 20 cm.

Huvudstarter – funktionär som ansvarar för loppets startmoment.

H

Huvudstång – utrustningshjälpmedel där en stång fästs mellan en särskild grimma och selens övre del. Ger hästen stöd under loppet, särskilt effektiv på hästar som inte vill springa rakt med huvudet. Huvudstång är bara tillåten på endera sidan av hästen huvud i Sverige.

Hysterisk – en travare med osannolikt bra form. Måste tas på allvar.

Hygglig – något svävande kommentar som används flitigt av såväl tränare som spelare. ”- Han gick hyggligt” sagt av kusk, brukar betyda att hästen egentligen gick ganska bra men för spelaren betyder ofta hygglig att hästen bara gjorde en anständig insats.

Hänga (på en töm) – beteende hos hästar som inte är schyssta. En häst som springer rakt i vagnen har inga besvär, om den däremot blir entömd och hänger på en töm, i värmning eller lopp, är detta ett tecken på att något inte står rätt till. Inget bra spelobjekt alltså.

Hängd – ett gammalt uttryck för diskvalificerad. Härrör sig från den tiden när nummertavlor på de diskade hästarna hängdes ut på en plats som gjorde dem väl synliga för publiken.

Hängresa – löpning där hästen får smyga med i rygg, bakom andra hästar. Slipper offra krafter på egen hand och kan i stället gotta sig i draget. Somliga (veka) hästar kräver hängresor för att kunna dyka upp i striden.

Hängtid – oftast en bra tid som hästen noterat som slagen i ett lopp. Den har ”bogserats fram” till ett fint rekord. En tid som den på egen hand, utan hjälp av andra hästar, aldrig skulle komma i närheten av. Ett av många bevis på att man inte ska bry sig så mycket om hästarnas rekord.

Härstamning – hästens pappa, mamma och deras föräldrar.

Hästlängd – ”vunnet med en längd” (ca 2 meter). Så kan det stå att läsa i STC:s officiella resultatrapporter från landets travtävlingar.

Hästsportens Hus – byggnad i omedelbar anslutning till Solvallas travbana där travsportens myndigheter STC och ATG har sitt säte.

Högoddsare – mindre betrodd häst som delar ut ett högt odds.

Höjdare – ett av många uttryck för att galoppera.

G I

H H H