Elitloppet 2011

Brioni och Joakim Lövgren

gjorde det omöjliga möjligt

Först utslagen. Sedan ”intacklad” i matchen igen – men från sämsta läget. Till slut stod ändå Brioni och Joakim Lövgren som segrare i Elitloppet.

Det var dramatik flera gånger om innan Lövgren och Brioni kunde inkassera sin andra storloppsseger på sex veckor. Olympiatravet var stort men inget slår Elitloppet.

 


På förhand räknades definitivt Brioni som en av förhandsfavoriterna. Kanske inte fullt så het som Arch Madness och Rapide Lebel. Men med tanke på att den snygge tysken på ett så imponerande sätt vann Olympiatravet, hade ett bra läge i försöket, samma upplägg som inför Olympiatravet så skulle det kanske kunna gå.

– Jag var inte nöjd med mig själv eller som försöket blev kört men när vi fick chansen igen så gällde det att bara nollställa sig själv, förklarade Joakim Lövgren inför 27.000 åskådare efter sin livs seger.

 

Det som till slut blev Lövgrens stora dag såg till en början ut att ta slut redan 100 meter före mål i försöket. Brioni hade då öppnat snabbt till spets men fick Define the World på utsidan. Det kostade 1.06,6 första 500 och i sista kurvan hade Brioni mjölksyra upp till öronen.

Upploppet blev en mara som kanske många kände det på Stockholms gator dagen innan. När mållinjen skars var Brioni ”bara” femma i mål – och därmed utslagen. Trodde många.

 

Men Paul Macdonnell bakom Define the World var lite för ”het” då han skulle ut och passera en tröttnande Brioni. Macdonell klippte benen på utvändige Year In Review innan han spurtade förbi Brioni. Resultatet dröjde men helt riktigt fick Brioni en andra chans.

– Då gällde det att se möjligheterna, fortsatte Lövgren med bara ett uns av sprucken röst.

– Det går inte att vinna ett Elitlopp från åttondespår utan att ha flyt och då gällde det att utnyttja flytet.

 

Lövgren tog en lugn start innan han styrde ner i tredje invändigt som sedan blev fjärde invändigt. Fortfarande 350 meter från mål var Brioni sist i fältet och hade många längder fram till Arch Madness som ryckte åt sig någon längd 400 kvar. När sedan Lisa America inte kunde täcka upp fick Brioni chansen 200 meter från mål och efter en sluggerartat spurt fångade han in Rapide Lebel precis på linjen.

– Jag kände 200 kvar att chansen fanns och vi tog den. Jag är full av beundran för min häst och jag har honom att tacka för det här, sa Lövgren, som fyller 45 år i oktober.

 

Brioni vann på 10,5/1609 auto efter att ha travat i jämn 1.09-fart sista 800 och fick tre miljoner för segern.

Det skulle förstås inte gå att hinna fram, särskilt som Arch Madness, som övertagit ledningen efter 600 meter tilläts öppna första 1000 efter 11,4. Men Arch Madness som vann försöket på 1.10,0 utan att pressas det minsta stod inte alls att känna igen och var en slagen häst i början av upploppet. Björn Goop fick välja finalspår som tvåa och valde innerspår före tredje. Han var chanslös att svara ut Rakas och fick kubbas hårt för först hitta ut i en till synes trång situation mot Wishing Stone in i första sväng och sedan för att köras till spets.

Rapide Lebel inledde med några felsteg och hamnade som sista häst. 750 meter från mål tog Eric Raffin sats från tredje utvändigt. Hästen såg tagen ut i slutsvängen men fullföljde strålande och kunde koppla greppet på upploppet bara för att snöpligt få se sig slagen på linjen.

Rakas medverkan i Elitloppet möttes av en del kritik men Per Lennartssons sexåring gav svar på tal. Han blixtöppnade till spets i både försök och final och slutade trea i båda.

Per Lennartsson tog ut honom flera spår på upploppet i finalen men hästen fick aldrig fritt spurtutrymme och hade med lucka i tid definitivt blandat sig i segerstriden.

– Jag är så klart jättenöjd med hästen men det känns ändå lite surt att sitta fast med krafter kvar i en elitloppsfinal, kommenterade elitloppsdebutant Lennartsson efteråt.

Norske Yarrah Boko höll strålande efter en resa mestadels utanpå ledaren. Han kopplade också grepp på Arch Madness men kunde inte svara anstormningen utifrån sista 100.

Men den här eftermiddagen tillhörde Brioni och Joakim Lövgren som blev det första skånska ekipage som vann Elitloppet.

Stefan Berglund