Guiden Express V75: Umåker 11 maj

V75 drar upp till Umåker och omgångens spelvärde höjs genast då det är jackpot och hela 44 miljoner kronor i sjurättspotten. Förra veckan varnade vi för omgångens stora skräll (Maserati Hall till två procent) här i Guiden Express och vi hoppas kunna leverera en hel del matnyttigt igen.

Vi har en noggrann genomgång med Mats E Djuse som kör i samtliga sju avdelningar och har koll på flera hästar i kallblodsloppet. Vi väljer att spika i ett lopp där två hästar sticker ut på procenten vilket ger oss slagkraft i flera andra lopp.

Bästa spiken

5 Never Mind’em (V75-7) gjorde bara två starter som treåring men visade hög kapacitet som fyraåring och gick bl.a. 11,6 full väg två gånger i rad bakom Barack Face i försök och final till Europaderbyt – och det med lite sparat. Det är meriter som inte många i det här loppet kan stava till och han tävlar nog mest mot sig själv (läs galopp eller hetsig).

Okej, det är årsdebut och vissa av Daniel Redéns hästar har behövt något lopp i kroppen – men det var för några veckor sedan då hans sandbana inte riktigt var i bästa skick. Nu låter han väldigt nöjd med sin bana och vi vill nämna några av hans årsdebutanter senaste tiden: Xanthis Harvey seger på 1.09,9/1640 auto, Francesco Zet seger på 10,2/1640 auto och 13-årige(!) Sorbet seger på 10,6/1640 auto.

Daniel låter väldigt nöjd med Never Mind’em. Magnus A Djuse är obesegrad i två starter med honom. Det kan nog trots allt bli spets efter en bit, annars har han chans från andra positioner också. Det räcker så! 

Låsen

Det blir precis som i tidningen två trehästarslås och det i V75-2 och V75-3. I stoloppet, V75-2, känns det stabilt med en häst från varje startvolt. 7 Mellby Lion kan bättre än vad hon visade i Drottning-kvalet senast. Hon är kapabel och kan nog köras till spets efter en bit. Då leder hon väldigt länge.

Stallkamraten 9 Dutchess Sun var toppfin vid segern senast och är klart bäst på 20-volten. Från 40 meters tillägg startar 15 Queen Belina. Visst, ett svårt läge men hon avslutade en bit under 1.09 sista 800 bakom två toppston i lördags. Har hon bara hyfsat häng på dem 700 kvar kan hon runda allt.

Det blir även ett lås i guldloppet, V75-3. 4 Borups Victory är klar favorit och det är inget fel i det. Det här är en kanon som vi mycket väl kan få se i Elitloppet.

Men han möter några bra och det finns en risk att han inte kan ta emot 6 Castor the Star från start. Tvingas han göra jobbet utanpå denna samtidigt som 3 Indy Rock sitter i rygg kan det bli en övermäktig uppgift att besegra båda.

Dragen

8 Frodo de Castella (V75-1) har verkligen ryckt upp sig på sistone och att han tävlat barfota runt om i de två senaste loppen har nog varit en kick. Markus B Svedberg gör den 65 mil långa resan enbart med Frodo och det är knappast för att kolla hur långt våren kommit i Björkarnas stad.

Spåret är chansartat med en tveksam startrygg men det är inte säkert att utvändige Cherokee Face, som är ovan voltstart, kan öppna så snabbt. Hittar Svedberg ut är Frodo spännande till fem procent.

9 Dutchess Sun (V75-2) var okej men inte så mycket mer i debuten för Daniel Wäjersten näst senast. Intrycket på henne senaste då hon vann enkelt på 13,0/2140 auto var dock bländande och är hon lika bra igen trots vanlig vagn nu kan hon bli svår att stå emot till oväntat låg spelprocent.

3 B.W.Sture (V75-4) vann det här loppet i överlägsen stil från ledningen ifjol. Han blev lite frånåkt av Grislefaksen G.L. senast och riskerar att bli bortglömd nu. Jan-Olov Persson har tre hästar runt omkring Grislefaksen som kanske inte får något gratis och startsnabbe Sture är helt bortglömd nu. Se upp!

Utgångshästar

Vi spikade 2 Grislefaksen G.L. (V75-4 och bilden) i tidningen och visst har han en toppchans att vinna. Men han blir nog rätt stor favorit på strecken och man ska tänka på att han har Jan-Olov Persson-hästar på alla håll och kanter runt sig. Det är inte helt säkert att han får så mycket gratis och utan vidare släpps till spets och vi nöjer oss med att använda honom som utgångshäst.

Två utgångshästar blir det i V75-5. 5 Jikken var fin i årsdebuten och är knappast sämre med loppet i kroppen. Han kan öppna men vi är inte säkra på att Magnus A Djuse lägger lasset från start.

Kanske är det troligare att man söker position och låter de andra rusa av sig från början för att sedan avgöra i spurten. 1 Heartbeat Thunder är också en mycket bra häst. Han blir troligen över från start även om det blir spännande utrustningsändringar. Men med fritt i tid är han med på målfotot.

Spetsstriderna

V75-1: 7 Facetime Love hade springspår (7) i debuten och öppnade då bra innan han tappade stilen efter en bit och galopperade. Han har efter det klivit i väg bra från spår fyra men då med bara fyra hästar på volten. Nu har fyraåringen betydligt mer rutin och från springspår med en struken invändigt ser vi honom som klar spetsfavorit.

V75-2: 1 Edsinette är snabb ut och har läget varför hon får ses som spetsbudet initialt. 5 Sunlight brukar också kunna öppna bra men har ett snävt femtespår att brottas med. Känslan är att Edsinette håller ledningen och sedan släpper till 7 Mellby Lion efter en bit.

V75-3: 4 Borups Victory öppnar nog snabbare än 3 Indy Rock och de två innanför honom är inte intresserade av att svara. Borups Victory bör alltså vara först ner till plankan men om snabbe 6 Castor the Star laddas för fullt finns det i leken att han tar sig förbi favoriten. Daniel Wäjersten bakom Borups Victory kommer att göra allt som går för att hålla ut. Är nog 50/50 mellan Borups och Castor.

V75-4: 1 Bäcklös Uriel är snabb men var helt under isen i årsdebuten och det är väl tveksamt om man verkligen vill offra allt i spetskörningen. 2 Grislefaksen G.L. är snabb och tog sig förbi 3 B.W.Sture från start senast. Frågan är dock om Sture laddades för fullt från början då? Sida vid sida nu och då är Grislefaksen ändå favorit att hålla ut 3 B.W.Sture första biten. 6 Ard är också väldigt snabb bakom bilen men dunkel form även på den kanten och skulle han komma först så släpper han nog. Vi ser Grislefaksen G.L. som spetsfavorit.

V75-5: 1 Heartbeat Thunder kanske kommer att utrustas med skygglappar och jänkarvagn men frågan är om det hjälper honom att vara med i spetsstriden från innern. Tveksamt. 5 Jikken kan öppna snabbt om man väljer att ladda men då finns också en viss galopprisk. Det troliga är att startraketerna 6 Krakas och 7 Capital Gain C.C. är snabbast och att Krakas släpper till Captain Gain C.C.

V75-6: 1 Soccerbox kan lägga i väg bra och tar nog hand om ledningen i ett första skede. Men trots att hon kommer med fem raka segrar och har varit bra så möter hon tuffare motstånd än tidigare. Tränaren anser också att hon är bäst med rygglopp. 6 Priscilla Håleryd kan nog också blanda sig i det hela i ett första skede. 8 H.P.Roadrunner är nog snabbast av alla och inte omöjligt att han laddas och når ledningen trots spår längst ut. 5 Mellby Knekt kan öppna rätt bra om han sköter sig och från spår mitt bakom bilen är det nog vettig chans att han tidigt är framme utanpå ledaren. Får han överta?

V75-7: 2 Underbarosåfin är snabbast ner till plankan och trivs väldigt bra i spets. Men 5 Never Mind’em är också väldigt snabb om han laddas för fullt. Om den sistnämnde är utanpå Underbarosåfin runt första kurvan så kan det nog ändå bli så att Never Mind’em får överta.

Mats Djuse om sina V75-chanser

Mats E Djuse leder den allsvenska kuskligan i ganska stor stil och är med rätta flitigt anlitad i de flesta sammanhang. På lördag kör han i alla sju V75-lopp. Han ska under fredagskvällen ha sin Tusenklubbsmatch på Hagmyren och när vi fick tag i honom på torsdagseftermiddagen så höll han på att ladda för lite festligheter som skulle ske under kvällen. Vi ville dock höra om hans känsla inför lördagens V75-uppsittningar.

– 4 Fructose (V75-1) har ju en fin rad men jag har aldrig kört henne och har svårt att säga något om henne.

– 9 Dutchess Sun (V75-2) har jag heller aldrig kört men henne har jag sett i de två lopp hon gjort för Wäjersten. Hon svarade ju för ett väldigt starkt lopp vid segern senast och är hon lika bra igen så hoppas jag att vi ska vara med i striden.

6 Castor the Star (V75-3) galopperade in i första kurvan i Paralympiatravet i lördags men gick starkt efter galoppen och han får prova igen på lördag.

– Jag har ju kört honom i väldigt många lopp och han har aldrig varit i närheten av galopp och jag trodde nästan inte att han kunde galoppera. Men i lördags gick det ju väldigt fort in i svängen, ändå var Beartime på väg förbi så det blev väl så att jag överforcerade honom lite. Det var ju rätt många galopper den dagen så jag vet inte om banan kanske var lite lös. Normalt sett ska man väl inte köra efter galopp men vi kom i fatt som sista häst rätt billigt och jag tänkte att han får springa med. Sedan kändes han jättefin över upploppet. Han var spänstig och hade tussarna kvar i öronen så det kändes verkligen som han har toppform.

Hur tänker du gällande inledningen på loppet?
Han är ju väldigt snabb från start och som alla hästar är han snabbare en bit ut på vingen. Både Indy Rock och Borups Victory är snabba och bra hästar. Jag har ännu inte pratat med Jörgen Westholm om hur hästen känns och hur han vill att vi ska lägga upp det men det skulle förvåna om det inte blir laddning.

Och om du når ledningen, då är det väl inte aktuellt att släppa?

Nej, det har jag svårt att tänka mig. Har han bara tagit loppet och resorna på ett bra sätt så hoppas jag att vi ska vara med i striden.
I V75-4 har Jan-Olov Persson fyra hästar med. Mats är förstekusk bakom 1 Bäcklös Uriel som hade ett fantastiskt fjolår då han bl.a. vann på 18,7/1640 auto men i årsdebuten var hästen väldigt svag. Hur kändes han?

– Han kändes tung i kroppen och formlös redan i provstarten och det var sedan en väldigt svag insats i loppet. Jag har inte sett eller kört honom i något jobb efter det men jag hoppas och tror förstår att han ska vara bättre den här gången. Hur mycket bättre är ändå svårt att veta.

Vad tänker du om taktiken, han är ju väldigt snabb ut om han laddas?

– Svårt att säga nu. Det beror på hur han känns i värmning och i provstarten. Skulle han kännas tung i kroppen igen så vore det väl kanske dumt att ladda. Men om han studsat tillbaka och känns formstark igen är det inte omöjligt att jag laddar. Svårbedömd chans.

Du körde 3 B.W.Sture senast. Hur kändes han i loppet och laddade du det som gick från start?

– Jag hade en bra känsla för honom under veckan men när vädret blev som det blev med en skitig bana så blev jag mindre optimistisk. Det är ju en gammal häst som vill ha en torr och fin bana. Han är normalt snabb ut men lite känslig första stegen och när Grislefaksen G.L. fick ett överta på honom och när banan var som den var så laddade jag väl inte riktigt för fullt. Han kan nog öppna lite snabbare än så. Annars kändes hästen helt okej och jag tror han kommer att vara bättre på en fin bana.

I V75-5 kör du 8 King of Djazz som du aldrig har kört. Har du någon uppfattning om hästen ändå?

– Jag körde mot honom i mars. Jag hade Global Dash som jag tycker är en bra häst men trots ledning så kunde vi inte stå emot King of Djazz som var riktigt bra. Men jag har ingen koll på formen och läget är ju också tråkigt.

I V75-6 kör du 7 G.K.Talisman åt Stefan Arvidsson och som du vunnit med tre gånger på fem försök. Vad tror du om honom?

– Han var väldigt bra och stark på en tung bana senast så formen verkar sitta där. Men vi har spår långt ut så jag måste nog ligga lite lågt.

11 No Limit Express heter din styrning i V75-7 som du vann med i mitten av mars.

– Jag har sett honom i loppen på sistone och han har sett bra och formstark ut. Han har ju visat att han hävdar sig bra i V75 men från det här läget måste vi ha en del tur både med tempo och positioner.

Vem tycker du är din bästa chans inom V75?
– Jag säger Castor the Star.

Viktigt vetande

Det blev en ganska lättfunnen rad i lördags och därmed jackpot och 44 miljoner kronor att spela om i sjurättspotten.

V75-1 körs över 2640 meter och det är en ganska ovan distans för många av loppets deltagare. Det är bara 11 From the Hip och 12 Herkules L.A. som vunnit över 2640.

11 From the Hip är också obesegrad i sin hittills enda start på Umåker.

7 Facetime Love (V75-1) är ute på sin första långresa och det är nästan 80 mil enkel väg mellan Kil och Umeå. Hur det påverkar honom är svårt att veta men det kan bli en del spännande utrustningsförändringar på fyraåringen och man funderar på eventuellt barfota bak och kanske även norskt huvudlag och/eller rycktussar. Allt detta blir i så fall första gången.

4 Beverly Express (V75-2) har körts i ledningen fyra gånger och vunnit tre av dem. Senaste gången med just Magnus A Djuse i sulkyn.

5 Sunlight (V75-2) har körts i ledningen sju gånger och vunnit sex av dem.

7 Mellby Lion (V75-2) har hög kapacitet var kanske lite tam i uttagningsloppet till Drottningens Pokal. Möjligen var det den långa resan, Sundsvall – Göteborg, som satte ner henne.

11 Dino Cream (V75-2) är anmäld barfota runt om. Så har hon gått vi fem tillfällen tidigare med två andraplatser från sommaren 2022 som bästa resultat.

Spetsstriden i veckans guldlopp (V75-3) kan nog bli viktig. Loppets tre förgrundsfigurer har följande spetsstatistik på svensk mark: 3 Indy Rock 3/3, 4 Borups Victory 10/13 och 6 Castor the Star 9/13.

6 Castor the Star (V75-3) gästade Umåker den här tävlingsdagen ifjol och var då med i Berth Johanssons Memorial. Han tog då ledningen och varvade på 12,0 för att sedan högst motvilligt ge sig mot Francesco Zet där sista halvvarvet avverkades i 07,5-fart. Båda fick tiden 11,0/2140 auto…

Jan-Olov Persson och Öystein Tjomsland är dominanterna i svensk kallblodssport. I V75-4 tränar duon sex av hästarna och alla med de sex innersta spåren. Det är 4-2 till ”JOP” i styrkeförhållande vad gäller antal hästar och kanske är det så att Tjomsland och Grislefaksen G.L. inte bjuds på något gratis.

1 Bäcklös Uriel (V75-4) var enormt bra förra året och särskilt det första halvåret då han bl.a. spetsvann på smått fantastiska 18,7/1640 auto. Men han var mil från den formen i årsdebuten och måste nog studsa fram 80 meter för att segerstrida på lördag.

2 Grislefaksen G.L. (V75-4) höll strålande på nya rekordet 21,3/1640 auto på en inte helt lättsprungen bana senast. Tider säger inte allt men faktum är att hans rekord är på nedre halvan av loppets deltagare där fem gått under 1.20.

3 B.W. Sture (V75-4) vann det här loppet ifjol och imponerade efter en snabb start till ledningen och vann lätt på 20,5/1640 auto. Han tappade lite från rygg på Grislefaksen G.L. senast men kanske är det mer påställt nu och dessutom är det nog en fördel om det inte är smetig bana. 

1 Heartbeat Thunder (V75-5) har 2/2 på Umåker. Det kan bli en uppgradering av utrustningen på lördag och det snackas både om skygglappar och jänkarvagn. Jänkarvagn har han haft fem gånger förut utan seger men det var 2022 och han har aldrig gått med bike hos Wäjersten.

5 Jikken (V75-5) har bara startat en gång över 1640 auto och då blev det seger på 11,7 via tredjespår fram till ledningen efter 600 meter.

9 Devils League (V75-5) verkar trivas på Umåker där han har fyra segrar på fem försök. Men den startsnabbe sexåringen trivs bäst i spets och missgynnas av bakspåret. Dessutom är formen aningen dunkel efter att han varit struken för hälta i mitten av april.

Sandra Eriksson brukar vara säker på att sätta hästarna i form då V75 körs i norr. Kommer ni håg i julas då hon tog en tränartrippel inom V75 på Umåker.

1 Soccerbox (V75-6) kommer med fem raka segrar och får nu för första gången Magnus A Djuse i vagnen. Hon har vunnit fyra av de sju gånger hon körts i spets. Intressant för loppet är att alla med framspår har mycket bra statistik från ledningen.

5 Mellby Knekt (V75-6) har visat mycket bra kapacitet. Senast hoppade han över en skugga kort efter start men reparerade strålande. Han kommer nu att utrustas med en jordbländare för att inte störas av eventuella skuggor. Han har vunnit fyra lopp, alla på Solvalla, när han varit ute och rest har det blivit galopp på Mantorp, Romme och Bergsåker.

2 Underbarosåfin (V75-7) har körts i ledningen vid tio tillfällen och vunnit åtta av dem. Han har åtta av sina 15 segrar över aktuella 2140 men de tre senaste vinsterna är över 1640.

5 Never Mind’em (V75-7) har körts av Magnus A Djuse två gånger och vunnit båda. Senast gången, i september, spetsade man för att sedan få dämpa till 15 första 1000. Men sedan rasslade Propulsion-sonen till med 09,8 sista 1000 till lätt seger.

Systemet
Kupong 1

V75-1: 7,8,9,11 (4-10) 
V75-2: 7,9,15 (8-1)
V75-3: 3,4,6 (9-8)
V75-4: 1,3,4,9,11 (7-5)
V75-5: 1,5 (7-8)
V75-6: 1,2,3,4,5,8 (7-6)
V75-7: 5 Never Mind’em (3-2)

2160 rader/1080 kronor

Kupong 2 

V75-1: 7,8,9,11 (4-10)
V75-2: 7,9,15 (8-1)
V75-3: 3,4,6 (9-8)
V75-4: 2 Grislefaksen G.L. (3-1)
V75-5: 1,2,5,7,8,9 (6-3)
V75-6: 1,2,3,4,5,8 (7-6)
V75-7: 5 Never Mind’em (3-2)

1296 rader/648 kronor

Sammanlagd kostnad 1728 kronor