Guiden Express V75: Gävle 18 maj

Ny jackpot på V75 där det ska ligga runt 47 miljoner i sjurättspotten som bara väntar på att få betalas ut. Det är läge att bygga upp elitloppskassan och vi gör det genom att spela med två spikar, där den ene borde ha bra chans att leda runt om på Gävles erkänt snabba oval.

Det i kombination med våra två utgångshästar gör det möjligt att gardera på rejält i övriga lopp. Snack med Per Lennartsson som kanske sitter lite på leken i guld utlovas och sedan såg vi till att hämta in info kring hästar som inte fanns med bland intervjuerna i veckans tidning!

Lycka till!

Bästa spiken

8 Erik the Phantom (V75-3) har ett tufft utgångsläge med spår längst ut på vingen men han imponerade i årsdebuten senast och är knappast sämre med loppet. Från spår tolv bakom bilen hamnade han i sjätte utvändigt och följde med i anfall 1100 meter före mål. Via fjärdespår genom slutkurvan avslutade han starkt och avgjorde säkert via 11,5 sista 800. Risken finns att han hamnar långt bak i fältet igen men blir det inget tempo sänder nog Magnus Djuse fram tidigt. Erik the Phantom är bra nog att avgöra den tunga vägen. Han är stor favorit men vi tycker ändå han är en stark spik då han står bra inne i loppet på pengar och är van tuffare sällskap.

Kompletterande spiken

3 Oracle Vixi (V75-5) blev det rejält skrik på i V75-starten på Bergsåker för fyra starter sedan. Han blev då pigg i ledningen och galopperade i klar ledning 850 meter före mål. Han har i de två senaste starterna varit ute i tuffa Margareta-lopp och dragits med omöjliga utgångslägen båda gångerna men har avslutat bra. Senast följde han med från kön 700 kvar och fullföljde klart bra via 10,3 sista 800. Klart bättre förutsättningar här och motståndet känns också enklare. Barfota runt om och jänkarvagn för första gången är högintressant och vi tror det blir full laddning från Örjan Kihlströms sida. Vi tror på spets och då kommer Oracle Vixi springa fort över kort distans på en snabb sommarbana.

Dragen

V75-2 är ett öppet kallblodslopp där det finns flera intressanta lågprocentare. 3 Teknopys var fin vid spetssegern senast och är bara streckad på runt fem procent. 5 Basisten (tre procent) var sjuk senast men har hög kapacitet då han fungerar full ut. 9 Kleppbest är också en fem-procentare som har fina fartresurser och att det ev. bir barfota runt om är intressant.

4 Staro Mack Crowe (V75-6) avslutade starkt från svårt läge i Finlandia Ajo senast och svarade för en bra avslutning från svårt läge även näst senast. Han kommer ev. tävla barfota runt om första gången på lördag och då han är streckad på runt sju procent är han värd ett streck.

11 Joe Dalton (V75-7) var uppanmäld i Gulddivisionen senast och fullföljde fullt godkänt i loppet som vanns av Mister Hercules. Han är snabb i benen men kan bli lite väl pigg i ledningen men får han gå i ryggar och spara speeden är han riktigt vass. Spår elva bakom bilen är givetvis tufft men skulle det stämma fullt ut kommer hans spurt att bita bra.

Utgångshästar

1 PolePosition (V75-1) var ute i ett tufft sällskap senast och då Magnus Djuse körde ganska hårt för ledningen blev det galopp efter ett varv. Han var bra i två raka segrar dessförinnan och trots galopp avgjorde han säkert efter en vass avslutning för tre starter sedan. Näst senast fick han en fin resa men avgjorde enkelt via 10,7 sista varvet. Han har visat att han kan öppna bra i voltstart och lång distans är inte heller några problem. Det mesta talar för att han leder från start till mål men då han i nuläget är omgångens mest streckade häst spelar vi bara med honom som utgångshäst och skulle han torska kan det bli ett högt utgångsvärde direkt.

12 Mahala (V75-4) svarade för flera bra insatser i Frankrike i vintras och har nu två lopp i kroppen efter Frankrike-sejouren. Hon avslutade bra bakom Riet Hazelaar näst senast och senast såg hon inte tom ut då hon galopperade 300 meter före mål och hade varit trea bakom Decision Maker och Delicious Gar utan galoppen. Motståndet är betydligt enklare den här gången men tillägg och stort fält att runda är inte helt enkelt. Vi tror dock Mahala är så pass hård att hon rundar allt utan strul på vägen och då hon inte är streckfavorit är hon en intressant utgångshäst.

Spetsstriderna
 • V75-1: 1 PolePosition kan öppna bra och ska ha vettig chans att hålla upp ledningen från innerspåret. 3 Ruger kan öppna bra men tveksamt om han kan ta en hel längd. 6 Matiere har haft springspår i voltstart en gång tidigare och hamnade utvändigt ledaren. Prickar Fredrik B Larsson kan Matiere utmana i spetsstriden.
 • V75-2: 1 Nylander kan öppna bra men är nöjd med en ryggresa. 3 Teknopys är snabb ut men tveksamt om han kan och vill svara ut 6 Rams Bror som kommer snabbstarta från springspår med vassa Erik Adielsson i sulkyn.
 • V75-3: 2 Dark Steed är snabb ut men bäst med en ryggresa. 5 Sparky’s Dream har visat att han kan öppna bra och då det inte finns någon riktig startraket varken innanför eller utvändigt ska det vara bra chans att Sparky’s Dream sitter i spets in i första sväng.
 • V75-4: 1 Lilly Avant är inte helt att lita på men sköter hon sig och går felfritt är hon snabb och ska ha bra chans att hålla upp ledningen från innerspåret. Gör hon bort sig är det springspårshästarna 6 Power Vacation och 7 Waypoint Sequence som är aktuella.
 • V75-5: 3 Oracle Vixi har bara haft framspår bakom bilen en gång tidigare och öppnade då rätt bra. Med barfotabalans och jänkarvagn blir det nog full laddning från Örjan Kihlströms sida och vi håller Oracle Vixi som spetsfavorit. 6 Bjorn har visat att han kan öppna bra och kommer prova från start. 4 Tarpon Springs kommer också laddas och Oskar Kylin Blom vill gärna till ledningen. 7 Jocke Thå har också visat sig snabb bakom bilen och trots spår lite långt ut kommer han att laddas.
 • V75-6: 1 Hail Mary kan öppna snabbt och lär laddas för fullt för att hålla upp ledningen från innerspåret. 3 Stoletheshow är också en snabbstartare men får nog svårt att ta en längd på Hail Mary. 4 Staro Mack Crowe är också snabb om han laddas men tar knappast en längd på de invändiga. Vi är dock inne på att 5 Click Bait är den som är allra snabbast in i första sväng och Per Lennartsson lär trycka av rejält från start. 
 • V75-7: 2 Mizai är kvick bakom bilen och är klar spetsfavorit. Känslan är att han också körs i ledningen även om han är allra vassast över kort distans. 3 Xanthis Hilton galopperade från start senast men är normalt stabil och han har också visat att han kan öppna bra. Även 4 Black Mission är snabb ut men kan få tufft att ta en hel längd.

Intervjuer

 • Vi saknade intervju på 7 Shiraz de Zeun (V75-3) i tidningen men under onsdagen fick vi kontakt med tränaren Juha Koskela.
 • – 7 Shiraz de Zeun (V75-3) blev lite rullig i sista sväng senast vid tempoväxlingen men utan galoppen hade han varit tvåa-trea. Han har varit pigg och glad i träningen efteråt och han håller nog formen. Han kan öppna rätt bra bakom bilen men här fick han ett spår långt ut och det gäller i första hand att hitta ner i en vettig position. Det är tufft motstånd men skulle det stämma fullt ut kan han vara med på en bra placering. Förutom att han kommer gå med boots den här gången blir det samma balans och utrustning som senast, säger Juha Koskela.
 • Vi fick ingen kontakt med Kajsa Frick innan tidningen gick i tryck men under onsdagen fick vi fatt på Dan Hjelm som berättar följande om Kajsas två V75-hästar.
 • – 8 Zally Gel (V75-4) svek lite senast i ett montélopp men hon är lite humörbetonad och trivs bäst när hon är där framme. Vi har inte hittat några fel och hon låg bra i puls i efter loppet. Hon känns också jättefin i träningen. Läget är bra och hon kan öppna bra, så kan ettan öppna bra kan det bli rygg ledaren. Hon är väl inget direkt segerbud men får hon smyga med kan hon tjäna en bra slant. Hon kommer gå barfota fram men vi har ännu inte bestämt huvudlag, det beror lite på hur hon känns i värmningen.
 • 7 Jocke Thå (V75-5) var ute i ett montélopp senast och det var högt tempo hela vägen så den starten kan vi glömma. Det är klart att man inte har några segerförhoppningar på en nioårig valack på V75 men han håller bra form och var jättefin i tisdagens jobb. Han är startsnabb men man hade ju hoppats på ett spår lite längre in. Kajsa kommer i alla fall ladda och jag vet inte hur snabba de är innanför. Han kommer gå barfota runt om som vid segern för tre starter sedan och så blir det jänkarvagn den här gången, jag har ingen koll om han gått med den tidigare men det blir första gången hos oss. Vi hoppas i första hand att han kan ta en skaplig placering, säger Dan Hjelm i Kajsa Fricks stall.
 • Per Lennartsson har två uppsittningar inom V75. Egentränade 7 Corazon de B. i V75-7 och 5 Click Bait i V75-6 som är på jakt efter en elitloppsbiljett i H.K.H. Prins Daniels lopp. Vi tog ett snack med Per under torsdagens V64-tävlingar i Örebro.
 • – 5 Click Bait (V75-6) kändes fin senast och det var inte tomt i mål, men han hade ändå inte kunnat utmana om segern med fritt. Han brukar ju tända till den här årstiden då värmen kommer och så brukar han hålla formen under hela sommaren. Jag pratade med skötaren Micke Pettersson i onsdags på Solvalla och han sa att hästen känns otroligt fin och att han verkar ha hittat toppform. Läget är bra och han är ju mycket startsnabb, det blir full laddning från start för att nå ledningen och det är inget att spara på. Jag har svårt att säga om vi når ledningen, Hail Mary och Stoletheshow är båda snabba bakom bilen. Han kanske ändå inte vinner även om vi kommer till ledningen men det skulle vara intressant om vi kom dit.
 • – 7 Corazon de B. (V75-7) var inte bra på Bergsåker näst senast men missgynnades av banan. Jag var nöjd med insatsen senast då han avslutade bra och allt har varit normalt i träningen efteråt och han känns fin så det ska inte vara någon fara med formen. Även om han gjort några bra lopp bakifrån är han allra bäst då han med där framme. Han har nu ett spår långt ut på vingen men det går inte att backa utan vi får prova framåt och se var vi hamnar, men det blir nog ändå svårt att nå ledningen. Han duger i klassen men det måste stämma på vägen. Han går barfota runt om men nu blir det jänkarvagn, annars inga ändringar, säger Per Lennartsson.

Viktigt vetande

 • 1 PolePosition (V75-1) har haft innerspår i voltstart två gånger och spetsat i båda, det har dock bara varit tre respektive två hästar på startvolten. Han har tre segrar över lång distans där samtliga är tagna efter tidig ledning.
 • 2 Grand Ready Cash (V75-1) har tävlat med öppet huvudlag i samtliga starter hos Tomas Pettersson men ev. att det blir norskt huvudlag på lördag.
 • 5 Kainai Goj har ingen seger på åtta starter över lång distans och senaste segern tog i december 2022.
 • 6 Rams Bror (V75-2) har tagit fem segrar på svensk mark där tre är från ledningen.
 • 9 Kleppbest (V75-2) står bra inne i loppet penningmässigt och ev. kommer han tävla barfota runt om för första gången.
 • 10 Arding (V75-2) är en segervan norsk gäst som har vunnit i hälften av sina 26 starter. Magnus A Djuse i sulkyn för första gången är intressant.
 • 3 Mellby Kaliber (V75-3) kommer tävla barfota runt om för första gången och dessutom blir det jänkarvagn. Han gått en gång tidigare med jänkarvagn och då blev det seger.
 • 6 Ajlexes Hans (V75-3) tävlade barfota runt om för första gången senast och kommer gå utan skor även på lördag, dessutom blir det också jänkarvagn den här gången.
 • 8 Erik the Phantom (V75-3) vann årsdebuten senast på ett rejält sätt. Han är van tuffa sällskap och fjolårets tre sista starter var vinnarna Joviality, Danao Degli Dei och Barack Face.
 • 1 Lilly Avant (V75-4) har haft innerspår i voltstart en gång tidigare och då blev det galopp.
 • 2 Karma Mearas (V75-4) gör årsdebut och har inte startat på drygt sex månader och gör debut i Markus B Svedbergs regi. Hon var snäppet under de bästa i kullen under fjolåret och var en av finalisterna i långa E3-finalen.
 • 12 Mahala (V75-4) galopperade 300 kvar senast och var inte tom i det läget och hade nog varit trea bakom Decision Maker och Delicious Gar. Går alltså ner rejält i klass den här gången.
 • 3 Oracle Vixi (V75-5) kommer för första gången tävla barfota runt om och med jänkarvagn.
 • 6 Bjorn (V75-5) har startat fyra gånger över kort distans vilket har slutat med tre segrar och en andraplats. En av vinsterna är från ledningen och då spetsade han från spår sex bakom bilen.
 • 10 Queen of the Knight (V75-5) kommer gå med helstängt huvudlag och rycktussar för första gången.
 • 1 Hail Mary (V75-6) har haft innerspår över kort distans bakom bilen en gång tidigare (Hagmyren) men kunde då inte hålla upp ledningen. Totalt har han haft innerspår tio gånger och har spetsat vid sex tillfällen.
 • 4 Staro Mack Crowe (V75-6) kommer tävla barfota runt om för första gången.
 • 5 Mister Hercules (V75-6) vann det här loppet förra året efter en blytung resa och grejade en Elitloppsplats. Har samma förutsättning nu med spår sju bakom bilen.
 • 1 Caio Titus Bond (V75-1) hade innerspår bakom bilen i senaste starten på Vermo men kunde inte alls vara med i spetskörningen.
 • 2 Mizai (V75-7) har två segrar på fyra starter i Gävle. Båda är tagna från ledningen över full distans.
 • 3 Xanthis Hilton (V75-7) har körts en gång tidigare av Björn Goop men då blev det galopp kort efter start.
Systemet
Kupong 1

V75-1: 1,2,6,11 (8-3)

V75-2: 2,3,4,5,6,7,9,10,11,13,14 (15-12)

V75-3: 8 Erik the Phantom (3-5)

V75-4:12 Mahala (7-1)

V75-5: 3 Oracle Vixi (6-10)

V75-6: 1,2,3,4,5,7 (9-6)

V75-7: 1,2,3,6,7,8,11 (10-9)

1848 rader/924 kronor

Kupong 2 

V75-1: 1 PolePosition (6-2)

V75-2: 2,3,4,5,6,7,9,10,11,13,14 (15-12)

V75-3: 8 Erik the Phantom (3-5)

V75-4: 1,2,3,7,10 (13-6)

V75-5: 3 Oracle Vixi (6-10)

V75-6: 1,2,3,4,5,7 (9-6)

V75-7: 1,2,3,6,7,8,11 (10-9)

2310 rader/1155 kronor

Sammanlagd kostnad 2079 kronor